Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 10. 20:58 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Megkezdődött a kiskunhalasi szálláshelyen erőszakoskodó menekültügyi őrizetesek pere

Megkezdődött a kiskunhalasi szálláshelyen erőszakoskodó menekültügyi őrizetesek pere
A Kiskunhalasi Járásbíróságon gyorsított eljárásban tárgyalják annak a 15 migránsnak a büntetőügyét, akiket csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével és más bűncselekményekkel vádol az ügyészség. A tizenöt vádlott közül szerdán 9 migráns büntetőügyét tárgyalták - tájékoztatta a keol.hu-t dr. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Az ügyészség azzal vádolja a 15 vádlottat, hogy 2016. január 15-én 16 óra 51 perckor, a Kiskunhalas, Szegedi út 73-75. szám alatti volt Gábor Áron laktanyában található BM BÁH Menekültügyi Őrizetes Befogadó Központban két migráns között kialakult vita során a fegyveres biztonsági őrök és a rendőrök jogszerű intézkedésének ellenszegültek és többen közülük a rendőröket és a biztonsági őröket kövekkel, kavicsokkal dobálták.

Az eseményekről kamera felvétel is készült, melyet szerdán a tárgyaláson levetítettek. A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség 4 feljegyzést (a gyorsított eljárásban a vádirat megnevezése) nyújtott be a vádlottakkal szemben.

Szerdán kilenc vádlott ügyében határozott a Kiskunhalasi Járásbíróság, csütörtökön pedig további hat személy áll bíróság elé.

A szerda délelőtti tárgyaláson öt vádlott ügyét tárgyalta a bíróság, akik - a II.r. vádlott kivételével - valamennyien részt vettek a rendőrök és a biztonsági személyzet megdobálásában. Közülük az I.r. vádlottat - az eseményeket elindító lökdösődést kezdeményező iraki állampolgárt - 1 év 6 hónap börtönre és 3 év kiutasításra ítélte. A II.r. vádlottat - szintén iraki állampolgár - 3 évre kiutasította Magyarország területéről. A III.r. - szír állampolgárságú - és a IV.r. - algériai állampolgárságú - vádlottakat 1 év 6 hónap börtönre és 3 év kiutasításra, az V.r. vádlottat - palesztinnak vallja magát - pedig 2 év börtönre és 3 év kiutasításra ítélte.

Az ítélet egyik vádlott esetében sem jogerős.

A délutáni tárgyaláson négy iráni állampolgár ügyében határozott a bíróság, akik mindannyian részt vettek a biztonsági őrök és a rendőrök megdobálásában. Közülük két vádlottat 2 év börtönre és 3 év kiutasításra, társaikat pedig 1 év 8 hónap börtönre és 3 év kiutasításra ítélte.

Az ítélet az ő vonatkozásukban sem jogerős.

Másodfokon valamennyi vádlott tekintetében a Kecskeméti Törvényszék bírálja majd el a fellebbezéseket. 

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!