Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 11. 08:24 | Szerző/forrás: hiros.hu

Kamerák kereszttüzében végezték el a vállprotézis műtétet

Kamerák kereszttüzében végezték el a vállprotézis műtétet
A sajtó képviselői előtt hajtottak végre egy vállprotézis műtétet szerdán a Bács-Kiskun Megyei Kórházban. Az operációt dr. Boda Tamás főorvos vezetésével végezte el a Traumatológiai és Kézsebészeti osztály vállsebészeti munkacsoportja. Jó hír a betegeknek, hogy ezentúl nem kell Budapestre utazni az ilyen műtétek miatt. A fotókat csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk!

A vállízület művi pótlása/ protézis beültetés sokféle kórkép esetén jön szóba. Ezek közé tartoznak az ízületi kopás/arthrózis, bizonyos törések, törés utáni állapotok, idős kori vállficam után kialakult tartós mozgásképtelenség, nem helyreállítható ínköpeny szakadás utáni állapotok, amikor a betegnek más módon nem lehet a megfelelő életminőséget biztosítani.

Az egyéb nagyizületi implantátumok (térd, csípő) behelyezésében országosan és kórházi szinten régóta zajlik a betegek magas szintű ellátása. A 2000-es éveket követően megindult fejlődésnek köszönhetően ma már a vállízület művi pótlása is biztonsággal, jó sikerrátával elvégezhető műtétté vált. Az ízület sajátossága, hogy amíg a csípő és a térdízület csontok és szalagok által stabilizált rendszer, addig a vállízületet főként az izmok stabilizálják, melynek kiemelt jelentősége van a műízület/protézis működése szempontjából. A korábban főként egyetemeken végrehajtott műtétek ma már a Kecskeméti Megyei Kórházban is sikeresen elvégezhetőek.

Ez hosszú folyamat eredménye. Az elméletet hazai és nemzetközi továbbképzéseken sajátították el a megyei kórház orvosai. - A budapesti, székesfehérvári gyakorlati képzést követően vendég operatőrrel végeztük az első műtéteket, melyeket ma már önállóan, a Traumatológiai és Kézsebészeti Osztály vállsebészeti munkacsoportja végez. Látva a korábbi gyakorlatot és a vállbetegek arányát, a sérülések típusát havonta 3-4 betegnek adhatjuk vissza a vállmozgás szabadságát – nyilatkozta dr. Boda Tamás a műtét után. 

Kövessen minket a Facebookon is!