Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 11. 21:37 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Kihívásokkal teli év volt 2015. a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelem számára

Kihívásokkal teli év volt 2015. a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelem számára
Évértékelő tiszti értekezleten összegezte a 2015-ös esztendőben végzett munkát a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Megyeházán. Az értekezleten részt vett Mecsei Judit tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ellenőrzési szolgálatvezetője is.

Tűzoltósági szakterület

Tűzesetek száma:
 
1609
 
Műszaki mentések száma:
 
1355
 
Szándékosan megtévesztő jelzések száma:
 
11
 
Téves jelzések száma:
 
670
 

2015-ben összesen 2964 riasztásból 1609 tűzeset, és 1355 műszaki mentés volt Bács-Kiskun megyében. Tűzvizsgálat 51 esetben indult. Az igen száraz, szeles időszakok kedveztek a szabadtéri tüzek kialakulásának. Július negyedik hétvégéjén két olyan nagykiterjedésű erdőtűz is volt két különálló helyszínen, amelyet a katasztrófavédelem és más szervezetek összehangolt munkájával, erőinek és eszközeinek egyidejű, koordinált beavatkozásával lehetett felszámolni. A két hosszan tartó erdőtűz felszámolásánál tanúsított rendkívüli helytállásukért harmincnégyen vehettek át miniszteri, főigazgatói és megyei igazgatói elismerést.

A X. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedőn, a beavatkozói szakterületen a kecskeméti tűzoltók ismételten a dobogón állhattak, az ország első három legjobb hivatásos tűzoltóságai között.

Az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok működése stabil, az eredményes beavatkozásokhoz megfelelő erő- és eszközállománnyal rendelkeznek. 2015-ben 771 káreseti tevékenységben vettek részt.

A hivatásos egységek munkájának szakszerű kiegészítése és az állampolgároknak történő segítségnyújtás gyorsabbá tétele érdekében, az önkéntes tűzoltó egyesületek számára megindult több éves támogatói tevékenyég eredményeképpen a megye szakfeladatot ellátó egyesületei megerősödtek, technikai és védőeszközökben való ellátottságuk tovább javult. 2015-ben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség által kiírt pályázatokon több mint 24,7 millió Ft értékben részesült támogatásban a 27 pályázó önkéntes tűzoltó egyesület.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területén három létesítményi tűzoltóság működik.

Megyei Tűzmegelőzési Bizottság széleskörű lakosság tájékoztatási tevékenységet (erdő- és vegetációs tüzek, szén-monoxid-mérgezés, kéménytüzek megelőzése témakörökben) folytatott. Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvekkel kapcsolatos célcsoport specifikus képzés/konferencia sorozat 16 állomásból állt, melyekkel mintegy 850 főt értünk el. A Bizottság rendezvényei közül kiemelkedik a fekvőbeteg ellátó intézményekbe szervezett kiürítési gyakorlat sorozat, a IV. Lakiteleki Tűzvédelmi Szakmai Napok, a Tűzvédelmisek Szakmai Napja, illetve a II. Tűzesetek vizsgálata, tapasztalatai konferencia.

Polgári védelmi szakterület

A polgári védelmi szakterület a felkészítésre, az önkéntességre, a veszélyhelyzetekhatósági eszközökkel történő megelőzésére és a bekövetkező események hatékony, gyors reagálására fordított kiemelt figyelmet.

A lakosságtájékoztatás rendszerében kiemelt figyelmet kapott a tanulóifjúság felkészítése. Akatasztrófavédelmi ifjúsági versenyben összesen 240 diák vett részt. Az országos versenyen középiskolai kategóriában I., általános iskolai kategóriában pedig II. helyezést értek el csapataink. A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat teljesítéséhez 43 középiskolával van érvényes együttműködési magállapodása az igazgatóságnak, 992 diákvett részt a foglalkozásokon. A megye minden járásában önkéntes alapon szerveződött területi polgári védelmi szervezetek, járási mentőcsoportok alakultak, 347 taggal, akik képesek katasztrófavédelmi műveletekben való közreműködésre. A települések önmentő képességének fokozása érdekében 36 településen 627 fő belépésével, települési mentőcsoport alakult, melyek felkészítése, rendszerbeállító gyakorlata és minősítése megtörtént. A mentőcsoportok a rendkívüli időjárási helyzetek kezelése, az alapvető vízkár-elhárítás, valamint vezetés, irányítás és logisztikai tevékenység végzésére szereztek a minősítéssel jogosultságot.

Az önkéntes mentőszervezetek 2015. évi támogatására kiírt pályázaton a Bács-Kiskun megyéből pályázó valamennyi mentőcsoport sikeresen szerepelt, összesen 5.300.130 Ftértékű finanszírozásban részesültek. Az összegből technikai eszközt és védőfelszerelést vásároltak, de terveztek belőle képzést és vizsgáztatást is.

Iparbiztonsági szakterület

A megyében 3 felső küszöbértékű11 alsó küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem és 27 küszöbérték alatti üzem működik, valamennyi üzem véglegeskatasztrófavédelmi engedéllyel rendelkezik. SEVESO III irányelv alapján felülvizsgált üzemek száma: 41. Veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset nem fordult elő. Veszélyes szállítmányok iparbiztonsági hatósági ellenőrzése során 5244 jármű /közúti (ADR) 2722, vasúti (RID) 2366, belvízi folyami (ADN) 156/ és 71 telephely vizsgálatára került sor. Közúti és vasúti területen, a veszélyes árukat rendszeresen ADR/RID szerint szállító járművek esetében a szabálytalanságok száma csökkent, a folyamatos hatósági kontrollnak köszönhetően. A nemzeti létfontosságú rendszerek és létesítmények kijelölései ágazat-specifikusan megtörténtek. A vízügyi és vízvédelmi feladatellátás keretében, a kiemelt Ivóvíz Minőség Javító Program beruházások kapcsán valamennyi (118) hatósági eljárás eredményesen zárult le. A Katasztrófavédelmi Mobil Labor radiológiai felderítési támogatására Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egység (KSE gépjármű) került rendszerbe állításra. A KSE gépjárművek alaprendeltetése a Magyarországon átmenő főbb tranzit útvonalakon a radioaktív és nukleáris anyagok szállítási tevékenységének ellenőrzése, valamint a KML radiológiai és nukleáris anyagokkal kapcsolatos vonulásainak támogatása.

Veszélyes áruszállítás (VÁSZ)

VÁSZ ellenőrzések alakulása:

Ellenőrzött, ADR hatály alá tartozó járművek száma:
 
231
 
Ellenőrzött, ADN hatály alá tartozó járművek száma:
 
32
 
Ellenőrzött, RID hatály alá tartozó járművek száma:
 
1192
 

A létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmét kiemelten kezelte a szakterület. A hulladékszállítási közszolgáltatás biztosítása valamennyi Bács-Kiskun Megyei településen folyamatos, ideiglenes közszolgáltató kijelölése nem volt indokolt.

hatósági szakterület tűzoltósági, az iparbiztonsági, a vízügyi, vízvédelmi és a polgári védelmi szakterületek hatósági eljárásait az integrált hatósági tevékenységnek megfelelően a megyei és kirendeltségi hatósági osztályok folytatták le. Összességében 8625 hatósági és szakhatósági ügyben jártak el. Az MKI ügyeiben nem indult másodfokú eljárás, a KvK ügyeiben 22 eljárás volt. Megyei szinten az igazgatóhelyettes, helyi szinten a kirendeltség-vezetők koordinálták a hatósági munkát. A parancsnokhelyettesek, katasztrófavédelmi megbízottak aktívan részt vettek a hatósági cselekményekben. Alapvetően az ő közreműködésükkel lett év végén végrehajtva a téli kockázati helyszín vizsgálata, 2015 év I. félévében a 293 szabadtéri tüzes kockázati helyszín ellenőrzése, a pirotechnikai termékek felhasználásának előzetes helyszíni, az öntözőtelepeken végrehajtott több mint 200 célellenőrzés, valamint a terményszárítók ellenőrzése is. Az általuk lefolytatott ellenőrzések integrált jellege tovább erősödött, a melegedőhelyek ellenőrzését már polgári védelmi és tűzvédelmi szempontból egyaránt, egy helyszíni ellenőrzés keretében folytatták le.

Prioritást kapott az ügyfelek tájékoztatása az eljárásainkról, annak tapasztalatairól, a megfelelő jogalkalmazásról. A továbbképzések, konferenciák és tájékozató anyagok témája főként a 2015 márciusában hatályba lépő új Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek voltak, de emellett helyet kaptak a szabadtéri tűzgyújtás és aratás, valamint a fűtési szezon veszélyei is.

A 2015. év során az igazgatóság gépjármű állománya egy gépjárműfecskendővel (Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság), egy Katasztrófavédelmi Sugárfelderítő Egységgel (KSE gépjármű), valamint két ügyintézői gépjárművel bővült.

2015. július 1 - 2015. július 6 között Olaszországban, Auronzo di Cadore megrendezésre került sárkányhajó Európa Bajnokságon Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságának sárkányhajó csapata, a Speed Dragons különböző kategóriában, kimagasló eredménnyel (I-II. helyezés) képviselte megyénket.

2015-ben lehetőség nyílt arra, hogy nemzetközi konferenciákon vegyenek részt többen az Igazgatóság állományából. Ilyen volt Horvátországban, a CTIF Erdőtűz Bizottsága által szervezett erdőtűzoltási szimulációs képzés, mely a későbbiekben jól hasznosítható szakmai tapasztalatokkal szolgált és kiváló lehetőséget biztosított - nemzetközi környezetben - az aktív csapatmunka gyakorlására.

Valamint a 2015. szeptember 21-24. között Ukrajnában megrendezett nemzetközi kárelhárítási gyakorlat, amelyet a NATO és az ukrán katasztrófavédelem szervezett, melyen Magyarországot egy felderítőcsapat képviselte. Ennek a csapatnak volt a tagja a megyei katasztrófavédelmi mobil labor technikusa.

(Fotók: Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy)

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!