Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 22. 21:17 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Új magyar találmány a szennyvíztisztításban

Új magyar találmány a szennyvíztisztításban
Egy új magyar találmánynak köszönhetően több energiát lehet kinyerni a szennyvízből - mondta Serke Ádám, a VízTec Zrt. résztulajdonosa az M1 aktuális csatorna műsorában. A hír kapcsán megkérdeztük a BÁCSVÍZ Zrt-t is: náluk a szennyvízből megtermelt biogáz felhasználását hogyan oldják meg. (A fotón a BÁCSVÍZ Zrt. szennyvíztisztítója)

Az új technológia forgalmazója Serke Ádám az M1 csatornán elmondta: a szennyvíztelepeken baktériumok segítségével tisztítják a vizet, így kevesebb káros anyag jut a levegőbe és több áramot képesek termelni.

A találmány lényege, hogy a tisztítási folyamat során biogáz keletkezik, amit fel lehet használni - tette hozzá. A rendszer már néhány telepen sikeresen működik - mondta Serke Ádám.

A keol.hu érdeklődésére Csővári János, a BÁCSVÍZ Zrt. kecskeméti szennyvíztisztító üzemének vezetője megerősítette, hogy szakembereik évtizedek óta termelnek biogázt a telepre érkező szennyvízből, és folyamatosan kísérleteznek a biogáz hozam növelése érdekében. A szennyvízből megtermelt biogázt gázmotorok segítségével villamos energiává alakítják, és az így nyert energia - a korszerű technológiának és a gondos üzemeltetésnek köszönhetően - fedezi a telepen felhasznált összes villamos energia igény 80 százalékát. 

- Ez a mutató nagyon fontos számunkra, cégünk elkötelezett abban, hogy a szennyvíztisztítás folyamatai minél gazdaságosabban és minél kisebb környezetterheléssel működjenek, valósuljanak meg.\"- hangsúlyozta a szakember. - A BÁCSVÍZ Zrt-nél nyitottak vagyunk az innovatív megoldások alkalmazása és fejlesztése terén, és készséggel működünk együtt akár a víziközmű ágazat beszállítóival, akár a tudományos élet különböző műhelyeivel annak érdekében, hogy a hatékonyság és környezettudatosság erősítését szolgáló céljaink felé újabb lépéseket tudjunk tenni.

(keol.hu /MTI)

Kövessen minket a Facebookon is!