Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 23. 08:21 | Szerző/forrás: hiros.hu

Borlovag lett a lengyel nagykövet

Borlovag lett a lengyel nagykövet
A villányi borrend avatott borlovagokat vasárnap a Katona József Színházban. A jelölteknek ezúttal is különféle próbatételeket kellett teljesíteniük a Mathiász darab, a Borban él az élet első felvonásának végén. Az egyik új borőr Lengyelország budapesti nagykövete lett.

Ezúttal három borlovag jelölt lépett a kecskeméti színház színpadára a Borban él az élet vasárnapi előadásán. Mathiász Erzsébet, a szőlőfejedelem dédunokájának, Mathiász Gábornak a felesége, Benkő László, az Omega együttes billentyűse, valamint Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete. Ahhoz azonban, hogy a villányi borrend tagjai lehessenek, különféle próbatételeket kellett teljesíteniük. Az egyik feladatuk az volt, hogy kóstolás után fejtsék meg, melyik a villányi borrend zászlós bora.

- Egy cabernet sauvignont és egy oportót kellett eltalálni, nagyon hasonló gondolatokkal, de eltalálták. Aztán egy zárt palackból ki kellett engedni a hegy szellemét, ki kellett nyitni egy elég furmányos nyitóval, majd utána a hegy szellemét vissza kellett zárni egy dugózó géppel, ami nehéznek tűnt, de a végén mind a hárman teljesítették – mondta Mathiász Gábor, a Mathiász Hungarikum Életmű Program elnöke.

A próbák utána jöhetett a lovagi eskü, és végül az avató ünnepség, melyben fontos szerepe volt a pincekulcsnak. A lengyel nagykövet nagy örömmel fogadta a felkérést, ugyanis, amióta hazánkban él, megszerette a magyar borokat.

- Mindig támogattam a magyar bort, ez egy olyan különös dolog, ami nem csak megerősíti a lengyel-magyar barátságot, de nincs benne konkurencia. Egyelőre próbálkozunk, de nincs jó lengyel bor, úgyhogy mi erősen támogatjuk a magyar bort. Úgy vállalom ezt a megtisztelő kitüntetést, hogy még többet kell dolgoznom a magyar bor javára, úgy, hogy a villányi bornak a nagykövete leszek. Nemsokára visszamegyek Lengyelországba, úgyhogy lesz mivel foglalkozni - jelentette ki Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete.

A borlovagok avatása tovább folytatódik Kecskeméten. Legközelebb március 13-án lépnek az új borőr jelöltek a teátrum színpadára a Borban él az élet előadás első felvonásában.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház