Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 23. 21:23 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

A sorompó állította meg a menekülő embercsempészt

A sorompó állította meg a menekülő embercsempészt
A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség minősített embercsempészés bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy 27 éves turai férfi ellen, aki még 2015. augusztus 15-én egy meghamisított rendszámú autóval 8 szír migránst akart Budapestre csempészni, de a rendőrök az M5-ös autópályán üldözni kezdték, majd a menekülő vádlottat egy kecskeméti hotel közelében elfogták.

A férfi 2015. augusztus 14-én Jászfényszaruban vásárolt egy autót kifejezetten azért, hogy azzal Szeged közeléből migránsokat csempésszen az ország belseje felé. A gépkocsira felszerelt két olyan, eredetileg egy másik autóra kiadott rendszámtáblát, melyeket korábban talált.

A meghamisított hatósági jelzésű gépkocsival 2015. augusztus 14-én este Szegedre utazott. Augusztus 15-én, hajnali 2 óra 30 perc körüli időben egy külterületi erdős részen felvett az autóba 8 szír migránst, akikről tudta, hogy illegálisan lépték át a szerb-magyar határt. Megállapodott velük, hogy Budapestre szállítja őket. A migránsok a „fuvarért\" 1.000,- eurót fizettek.

Az embercsempész el is indult a migránsokkal a sztrádán a főváros felé, amikor a rendőrök meg akarták állítani. A vádlott azonban menekülni kezdett és nagy sebességgel Kecskemét felé hajtott. Az autópályát elhagyva behajtott a városba. Itt azonban szembetalálkozott több rendőrautóval, ami miatt hirtelen irányváltással behajtott egy kecskeméti hotel parkolójába. A behajtáskor szándékosan átszakította a hotel műanyag sorompóját.

Az autót hátrahagyva a vádlott és a migránsok a hotel mögötti építési területen akartak elbújni, de a rendőrök megtalálták és elfogták őket. A vádlott a sorompó szándékos átszakításával a hotelnek 86.000 forint kárt okozott, mely nem térült meg.

A férfi előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást. Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettén kívül egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette és rongálás vétsége miatt is kell felelnie. Az ügyész végrehajtandó börtön és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta azzal, hogy 1.000,- euró erejéig vagyonelkobzást is el kell rendelni vele szemben. Bűnössége kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog majd dönteni.

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!