Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2016. február 25. 14:31

Károlyi Bernátról emlékeztek meg

Képgaléria
Károlyi Bernátról emlékeztek meg
A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000. június 13-án megszavazta, hogy a kommunista diktatúrák áldozatainak február 25-ét nyilvánítja emléknappá. Ebből az alkalomból a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület önkéntesei illetve a Szent Miklós templom hívőközössége az egykori kecskeméti ferences rendházfőnökről, vértanúról, kínai misszionáriusról, Páter Károlyi Bernátról emlékeztek meg csütörtök reggel.

A szentmisét Bárkányi Ernő Templomigazgató celebrálta, aki megemlékezett a kommunizmus diktatúra áldozatairól, és a kecskeméti ferencesszerzetespapról Károlyi Bernát atyáról. A megemlékezés a Barátok temploma melletti emlékkőnél és fánál folytatódott. APiarista Gimnázium Énekkara Fehérvári Gábor karnagy vezetésével kezdődött el a program, majdVáry Károly színművész szavalta el Rácsai Róbert Októberi litánia című versét. Molnár Zoltán, a Wojtyla Ház intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket, és idézte fel, milyen súlyos sebeket okozott a kommunista diktatúra. Mák Kornél alpolgármester így fogalmazott beszédében: „Egy szóban foglalhatnánk össze a diktatúra lényegét: félelem. Félelem a jövőtől, a másként gondolkodóktól, a demokráciától és félelem önmagától.” Károlyi Bernát atyáról Hajagos Csaba, a Katona József Múzeum történész-muzeológusa szólt az emlékező közönségnek. Beszélt tetteiről, harcáról, segítség nyújtásáról. A koszorúzás és a gyertyagyújtás előtt a közösség Károlyi Bernát imáját mondta el.

 

Bernát atya az 1940-es években próbálta menteni a kecskeméti zsidóságot.Akommunista diktatúra embertelenségei ellen felemelte szavát, ezért üldöztetésnek volt kitéve. Emberfeletti tettei tiszteletére 2011-ben megkezdődött a boldoggá avatási eljárása 6 másik társával együtt, majd 2013-ban a szentté avatási eljárást is elindították az összegyűjtött dokumentumok, emlékek alapján.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház Porta Egyesület