Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 27. 21:36 | Szerző/forrás: Forrás: keol.hu

Idén már a Mercedes-Benz Iskola kéttannyelvű képzésére is lehet jelentkezni

Idén már a Mercedes-Benz Iskola kéttannyelvű képzésére is lehet jelentkezni
A Mercedes-Benz Iskolát 2009-ben alapították a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, Kecskemét városa és a Daimler AG együttes munkájának köszönhetően. Az oktatás Baden-Württemberg tartomány tantervei szerint történik és a németországival egyenértékű bizonyítványt kapnak a tanulók. Újdonság, hogy az iskola a 2015/16-os tanévtől kezdődően megnyitotta kapuit a magyar gyerekek előtt is.

A német és magyar nyelvű párhuzamos tanítás minden órán két pedagógus közös munkájával valósul meg, azaz a német tanító mellett mindig egy magyar nyelvűpedagógus is foglalkozik a gyermekekkel. Annak érdekében, hogy igazán hatékony legyen az oktatás, kis létszámú osztályokat indítanak jól felszerelt termekben. A jelenlegi első osztályban 4 német és 6 magyar diák tanul együtt. A jövőben az iskola a magyar és német érettségi bizonyítvány együttes megszerzésének lehetőségét tervezi.

„Számunkra nagyon fontos a gyerekek megtanítása a mások iránti tiszteletre, megbecsülésre és együttműködésre. Az egyéni szükségletek figyelembe vételével a diákok alapos képzést kapnak intézményünkben, melynek keretében a tudás megszerzése mellett a jövőorientált képzésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Célunk, hogy diákjaink a létfontosságú képességek birtokában a folyamatosan változó társadalmi elvárásokra örömmel, kíváncsisággal és bizakodással tudjanak válaszolni\" - vallják az iskola pedagógusai.

Sok szülő álma, hogy gyermeke tizenévesen már birtokában legyen egy idegennyelv-tudásnak, amit ráadásul magabiztosan használni is tud. Ehhez kiváló lehetőséget biztosít tandíjmentesen a kecskeméti Mercedes-Benz Iskola, ahol német gyermekekkel együtt, párhuzamosan két nyelven folyik a tanítás.

Kovács Tamás a Mercedes-Benz Gyár ügyvezető igazgatójának kislánya az idei tanévben kezdett a Mercedes-Benz Iskolában tanulni. Az ügyvezetőt arról kérdeztük, mit gondol az iskoláról és a felvételi menetéről.

- Melyek voltak azok a döntő szempontok, amelyek alapján gyermeküket a Mercedes-Benz Iskolába íratták?

- Egy évvel ezelőtt, amikor mi is ezen fontos döntés előtt álltunk, igyekeztünk több iskolába is ellátogatni és összehasonlítani azokat. A Mercedes-Benz Iskoláról és az első, immár magyar gyermekek számára is nyitott évfolyamról egy közleményből értesültünk. A munkám során megismert pozitív német gondolkodásmód, hozzáállás és kapcsolatépítés vezetett minket arra a döntésre, hogy megpróbáljuk a felvételit.

- Milyen német nyelvtudással rendelkezett a gyermeke az iskolakezdéskor?

- Jóllehet, kislányom már az óvodában is találkozott játékos formában a német nyelvvel, azonban nem mondhatnánk, hogy a jelentkezéskor, 6 évesen, aktív nyelvtudással rendelkezett volna. Nagyon jó tapasztalataink vannak a felvételivel kapcsolatosan is, hiszen a szülők is részt vehetnek rajta. Német anyanyelvű tanárok adtak játékos feladatokat a gyerekeknek, és ha véletlenül elakadt a gyermek, akkor még egyszer elmagyarázták a feladatot, ill. segítettek. A felvételiről összességében elmondható, hogy nem kifejezetten a nyelvtudást mérik, hanem a gyermekek iskolai értettségét.

Mi a véleményük a német és a magyar gyerekek együttesen, kétnyelvű óravezetésben történő oktatásáról?

- A Mercedes-Benz Iskola egyik fő erősségének tartom, hogy a német és magyar gyermekek együtt tanulnak, hiszen ennek köszönhetően a két kultúra találkozik, és rengeteget tanulhatnak egymástól a gyerekek. Ez hatalmas önbizalmat ad a gyerekeknek, így a saját nyelvükön is sokkal bátrabban mernek kommunikálni. Ehhez természetesen nagyban hozzájárul az iskolában tanító pedagógusok hozzáállása, akik az első pillanattól barátként kezelik a gyermekeket és mindig bátorítják őket. Fontos továbbá hozzátennem, hogy nem kell azért arra gondolni, hogy itt mindent csak németül tanulnának a gyerekek, hiszen a magyar nyelvet, az írás - olvasást magyarul tanulják.

Mely szülőknek és gyermekek számára és miért ajánlaná a német tanrendű Mercedes-Benz Iskolát?

- Jó szívvel ajánlom ez az iskolát, hiszen szülőként számomra az a legfontosabb, hogy a kislányom örömmel megy reggelente az iskolába. A német oktatás és kultúra megismerése és a szélesebb látókör mellett valóban használható nyelvtudáshoz jutnak itt a gyerekek. A sztenderd tananyagon kívül gyakran vannak változatos foglalkozások és programok is az iskolásoknak. Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy mind a német mind a magyar nyelvű kommunikációban magabiztosak lesznek, valamint rendkívül motiváló környezetben tanulhatnak, ahol természetessé válik számukra a csapatmunka is. Ha valaki mégis tartana a német nyelvű felvételitől, azt javaslom, kezdjenek el német nyelvű rajzfilmeket nézni otthon, véleményem szerint ez a legjobb „felkészülési módszer\".

További információ:

Jelentkezési határidő: 2016. március 8.

\"Beiratkozási lap\" az iskola honlapjáról letölthető vagy személyesen az iskola titkárságán kérhető.

Mercedes-Benz Általános Iskola

6000 Kecskemét , Alkony utca 11. (Petőfiváros)

Telefon: 76/504-626

E-mail: [email protected] 

Internet: www.ubz-mbs.eu

(keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!