Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 28. 23:24

Kecskeméti kékkeresztesek a budapesti csendesnapon

Képgaléria
Kecskeméti kékkeresztesek a budapesti csendesnapon
„Én vagyok az élet kenyere.” (János Evangéliuma 6. fejezet 48. vers) – ez volt az alapgondolata a Magyar Kékkereszt Egyesület ökumenikus alkoholbeteg-mentő szervezet közös lelki alkalmának (csendesnapjának), melynek a Református Iszákosmentő Misszió (RIM) budapesti központja adott otthont múlt vasárnap. Az eseményen több tucat utógondozó csoport képviseltette magát szerte az országból, Kecskemétről kilenc kékkeresztest köszönthettek a fővárosi házigazdák.

A konferenciát Némethné Balogh Katalin, a RIM vezetője nyitotta meg az Alagi téri központ tanácstermében. Orbán János lelkész a délelőtti istentiszteleten János Evangéliuma 6. fejezetének 48-69. szakaszait idézte:

Jézus az élet kenyere

\"Én vagyok az élet kenyere. Atyáitok a mannát ették a pusztában, mégis meghaltak. De ez az a kenyér, amely a mennyből szállt le, hogy aki eszik belőle, meg ne haljon: Én vagyok az az élő kenyér, amely a mennyből szállt le: ha valaki eszik ebből a kenyérből, élni fog örökké, mert az a kenyér, amelyet én adok oda a világ életéért, az az én testem.”

Jézus teste igazi étel és vére igazi ital

\"A zsidók erre vitatkozni kezdtek egymással, és ezt kérdezték: „Hogyan adhatná ez nekünk a testét eledelül?” Jézus így szólt hozzájuk: „Bizony, bizony, mondom néktek: ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok a vérét, nincsen élet tibennetek. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van, és én feltámasztom őt az utolsó napon. Mert az én testem igazi étel, és az én vérem igazi ital. Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, az énbennem marad, és én őbenne. Ahogyan engem az élő Atya küldött el, és én az Atya által élek, úgy az is, aki engem eszik, élni fog énáltalam. Ez az a kenyér, amely a mennyből szállt le; ez nem olyan, mint amilyet atyáitok ettek, és mégis meghaltak: aki ezt a kenyeret eszi, élni fog örökké.” Ezeket a zsinagógában mondta, amikor Kapernaumban tanított.\"

A tanítványok zúgolódása és Péter vallástétele

\"Tanítványai közül sokan, amikor ezt hallották, így szóltak: „Kemény beszéd ez: ki hallgathatja őt?” Mivel pedig Jézus magától is tudta, hogy ezért zúgolódnak tanítványai, így szólt hozzájuk: „Ez megbotránkoztat titeket? Hát ha majd meglátjátok az Emberfiát felmenni oda, ahol előzőleg volt? A lélek az, aki életre kelt, a test nem használ semmit: azok a beszédek, amelyeket én mondtam nektek: lélek és élet. De vannak közöttetek néhányan, akik nem hisznek.” Mert Jézus kezdettől fogva tudta, hogy kik azok, akik nem hisznek, és ki az, aki el fogja árulni őt. És így folytatta: „Ezért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, ha nem adta meg ezt neki az Atya.” Ettől fogva tanítványai közül sokan visszavonultak, és nem jártak vele többé. Jézus ekkor megkérdezte a tizenkettőtől: „Vajon ti is el akartok menni?” Simon Péter így felelt: „Uram, kihez mennénk? Örök élet beszéde van nálad. És mi hisszük és tudjuk, hogy te vagy az Istennek Szentje.”

A lelkész prédikációjában rámutatott, hogy Isten szabad akaratot adott az embernek, így tehát számtalan alternatíva közül választhatunk, amikor különféle élethelyzeteinkben döntenünk kell. A sokféle lehetőség közül azonban csak Jézus kínálja az örök élet áldását, önmagát. Ezért is mondta tanítványainak: „Én vagyok az élet kenyere.”

A missziói alkalom úrvacsorával, agapéval (szeretetvendégséggel), és kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

Háttér:

A Kecskeméti Kékkereszt Csoport tagjai zömében olyan absztinens alkoholbetegek, akik hittel vallják, hogy Isten kegyelme, végtelen irgalma, szeretete és szabadító ereje által menekültek meg káros szenvedélyük rabságából. Többségében a Magyar Kékkereszt Egyesület dömösi alkohológiai szakintézetében kezdődött gyógyulásuk. Absztinenciájuk folyamatos fenntartása érdekében hozták létre a kecskeméti utógondozó csoportot immáron 18 esztendeje, melyhez az évek során egyre többen csatlakoztak. Közösségük jelenleg közel hatvan főt számlál. Missziói alkalmaikat minden szerdán 18 órai kezdettel a Kecskeméti Református Egyházközség Kálvin téri Gyülekezeti Központjában tartják. Bárki csatlakozhat hozzájuk: szabadulni vágyó alkoholbetegek és segítő önkéntesek egyaránt. Mindenkit szeretettel várnak.

Bővebb információ: www.kekkereszt.org, www.kkcs.hu

Szöveg és képek: Tódor Norbert

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház