Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2016. február 29. 18:45

Homoktövis-élőhelykezelés Újpesten

Homoktövis-élőhelykezelés Újpesten
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportja 17. alkalommal szervezi meg “Homoktövis-élőhelykezelés” elnevezésű akcióját Újpesten, a Megyeri-híd pesti hídfőjének közelében. A természetvédelmi program időpontja: 2016. március 6. (vasárnap). A szervezők már reggel 8 körül a helyszínen lesznek, de az akcióban részt vevőknek elég, ha 9:15-kor érkeznek.

A területen található értékes homokgyepek összesen 22 védett növényfajnak adnak otthont, melyből a homoktövis cserje vadon csak ezen az egy helyen él Magyarországon, nem beszélve a számtalan védett gerinctelen és gerinces állatfaj jelenlétéről. Ezek élőhelyét nagyban veszélyezteti a tájidegen fásszárúak térhódítása, melyek visszaszorítása és a Magyarországon egyedülálló természetes életközösség megóvása a legfontosabb feladat. A munka ezért alapvetően cserjeirtást és a levágott ágak területről kihordását jelenti.

A szervezők étellel, itallal is készülnek, ebédszünetben pedig bemutató madárgyűrűzést is terveznek. Mivel a megjelenők létszámát lehetetlen előre megbecsülni, a résztvevőknek a biztonság kedvéért érdemes némi saját élelmet is hozni. A munkához szükséges eszközöket – kesztyű, kézi és gépi szerszámok stb. – az MME helyi csoportja biztosítja, de aki tud, hozzon munkáskesztyűt, illetve kézifűrészt, vagy ágvágó ollót, mert ezekből minden darabra nagy szükség lesz.

FONTOS! A közösségi szolgálatra érkező diákcsoportokat csak abban az esetben tudják fogadni a szervezők, ha felügyelő tanár is velük tart a rendezvényre! Egy csoport maximum 15 fős lehet, regisztráció Kincses Lászlónál a [email protected] címen! Egyénileg érkező 18 év alatti diákokat csak szülői felügyelettel vehetnek részt a munkában!

A munka elején mindenki munka- és balesetvédelmi eligazítást kap, amit adatai megadásával és aláírásával kell igazolnia.

A program végrehajtását a természetvédelmi vagyonkezelést ellátó Fővárosi Önkormányzat természetvédelmi engedélye teszi lehetővé. A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja. A lebonyolításban a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságához tartozó Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai is közreműködnek!

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Megközelítés:

Tömegközlekedéssel legkönnyebben a 104-es busszal lehet elérni a helyi védettségű területet. Érdemes Újpest-Központnál, az Újpesti Áruház oldalában lévő buszmegállónál felszállni a járatra, mely kb. 15 perc alatt éri el a területet. Hétvégén a 104-es busz (www.bkk.hu/apps/menetrend/pdf/1040/20160201/10.pdf) csak félóránként közlekedik, Újpest-Központból 8:46-kor indul az a járat, amire a program kezdetére oda lehet érni. A buszról a “Vízművek” megállónál kell leszállni, ami a régi és új 2-es út elágazása utáni második (a Megyeri-híd előtti) megálló. A következő – Ezred utcai – buszmegálló már a Megyeri-híd után van, ezért ha valaki esetleg túlmegy a megadott helyszínen, vissza kell sétálni néhány száz métert. A “Vízművek” megállótól tájékoztató táblák segítik a helyszín megtalálását. Amennyiben autóval szeretne valaki érkezni, akkor a Váci út végénél a régi és új 2-es út elágazásától, a régi 2-esen Dunakeszi felé kell jönni kb. 500 métert. Itt az út jobb oldalán található két óriásplakát és egy fémsorompó, ami a terület bejáratát zárja le. A sorompó a kezelés idején nyitva lesz, ezért mindenki biztonsággal beparkolhat a földút egyébként lezárt szakaszára.

A felhívás az MME honlapján: http://www.mme.hu/budapesti-helyi-csoport/homoktovis-elohelykezeles-0

Kövessen minket a Facebookon is!