Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 9. 19:50

„Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” – XI. Városi Civil Fórum a Városháza dísztermében

Képgaléria
„Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” – XI. Városi Civil Fórum a Városháza dísztermében
Kecskemét – Történetében tizenegyedszer tartott konferenciát a Városi Civil Fórum. A tanácskozás fő feladata, hogy összefogja a Városi Civil Kerekasztal keretébe tömörült szakkerekasztalokat. Ezekben – különféle témakörökben – civil szervezetek tevékenykednek, így hangolva össze a város lakossága érdekében végzett önkéntes munkát. Működésük példaértékű, méltó örökség az utókor számára. Nélkülük bőséges anyagi források mellett is szegény lenne a város. Az esemény fővédnöke Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármester asszonya volt.

A szerda délelőtti fórum bevezetőjeként az Írók, Költők Baráti Körének rövid előadását kísérhették figyelemmel, majd gitárdallamok csendültek fel.

Rigóné Kiss Éva, a Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjának vezetője Széchenyit idézte: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” – egyben ez volt a fórum vezérgondolata.

- A Civil Kerekasztal sikerességét mi sem bizonyítja jobban, mint ha belefognak valamibe, nemcsak megvalósítják, de még tíz-húsz év elteltével is kézzel fogható marad munkájuk gyümölcse – fogalmazott Mák Kornél köszöntőjében.

A civil szervezetek kiemelkedő támogatójaként képviseltette magát a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. Galamb János energetikai és üzletfejlesztési osztályvezető elmondta, hogy támogatásuk két pilléren nyugszik. Egyrészt folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre annak érdekében, hogy arányosan egyre kevesebb energiaköltség jelenjen meg fogyasztási oldalon, vagyis ügyfeleiknek ne legyen több az energiaszámlájuk, miközben béreik évről évre növekednek. Másrészt társadalmi felelősségvállalásuk abban is testet ölt, hogy megtermelt profitjuk egy részét kecskeméti civil szervezetek támogatására használják fel.

A program további részében Kertész Erzsébet, a Városi Civil Kerekasztal soros elnöke évértékelőjét hallgathatták meg, majd az egyes szakkerekasztalok delegáltjai számoltak be tavalyi munkájukról, eredményeikről.

Főbb programjaik voltak 2015-ben:

-          Sportágválasztó és Civil Nap,

-          Idősek Világnapja,

-          Bibliaismereti Vetélkedő,

-          Szívünk Napja,

-          Méltóság Mezeje,

-          „Hírös” Félmaraton,

-          „Egy délután a hajléktalanokért”,

-          Városmisszió,

-          Magyar Tudomány Ünnepe,

-          XIX. Erdők Hete,

-          XIV. Tehetségkutató és Tehetséggondozó Könnyűzenei Fesztivál.

Az Egészségügyi Civil Kerekasztal tagszervezetei 2015-ben ingyenes szűrőprogramokban működtek közre. Szakmai fórumokat rendeztek, ingyenes napközi tábort szerveztek és orvosi műszerek beszerzését is támogatták.

A Gyermek, Ifjúsági és Oktatási Civil Kerekasztal önkéntesei nyáron részt vettek az Open 2018 Európa Ifjúsági Fővárosa projektben, és ugyanezt teszik az Open 2019 vonatkozásában is. Ezen kívül egyebek mellett nyári táborokat, iskolás programokat szerveznek.

A Hagyományőrző Civil Kerekasztal szervezetei képviseltették magukat az összes nagyobb városi rendezvényen. Továbbá tanulmányutakat, megemlékezéseket, bemutatókat szerveztek, emléktáblákat avattak. Kezdeményezésükre született a Kecskeméti Értékek Napja, melynek keretében a város értékeiből nagysikerű kiállítást rendeztek a volt Liberté Kávéház épületében.

A Kulturális Civil Kerekasztal tagjai kiállításokat, országfelfedező túrákat, könyvbemutatókat, megemlékezéseket, irodalmi esteket, írótábort, szavalóversenyeket, különféle kulturális műsorokat, klubfoglalkozásokat szerveznek, rendeznek. Céljuk, hogy közelebb vigyék a kultúrát az utca emberéhez, de „portfóliójukba” tartozik az értékmentés és hagyománytisztelet is.

A Műszaki, Tudományos, Innovációs Civil Kerekasztal főleg műszaki szakemberek továbbképzésével és tanulmányutak szervezésével foglalkozik. Részt vettek a Magyar Tudomány Napja megszervezésében.

A Nyugdíjas Civil Kerekasztal elsősorban családok segítésével, gyermekfelügyelettel foglalkozik, de például parkgondozásban, nyilvános ebédfőzéseken, nyugdíjas műsorok szervezésében is éppúgy közreműködnek. Tevékenységük középpontjában a nyugdíjasok fizikai és mentális jólétének elősegítése, az idő tartalmas eltöltése áll. Jelmondatuk: amíg aktívak vagyunk, addig érdemes élni.

A Sport Civil Kerekasztal szabadidős sportrendezvények szervezésében jeleskedik. Részt vesznek sportágválasztókon, és az Éjszakai Forgatag rendezvényein. Szabadidős sportegyesületeket is a tagjaik között tudhatnak.

Végezetül a Szociális Civil Kerekasztal képviselője kapott szót. Tagszervezeteik az alábbiakban vállaltak részt – a teljesség igénye nélkül: Városmisszió, Antiszegregációs Nap, „Egy délután a hajléktalanokért”, „Melegítő szeretet” – kályhaadományozási akció, Széchenyivárosi Karitász, zarándokutak szervezése, szakrális emlékek felújítása, ajándékosztás, rendszeres szociális étkeztetés, közösségépítés nehézsorsú emberek bevonásával, történelmi megemlékezések, táborok szervezése hátrányos helyzetű gyermekek részére, adománygyűjtés, „Adni öröm” élelmiszerbank program és még hosszasan lehetne sorolni...

Az iménti felsorolásból is jól kitűnik: ha az önkéntesek anyagi ellenszolgáltatásért végeznék munkájukat, igencsak tetemes lenne a számla végösszege. Légjogosultságuk tehát aligha megkérdőjelezhető.

A program záró szakaszában nagy többséggel elfogadták a módosított Működési Rendet, és megválasztották az egyes szakmai kerekasztalok 2016. évi delegáltjait és tanácsadói testületét.

Szöveg és képek: Tódor Norbert

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház