Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 11. 19:39 | Szerző/forrás: keol.hu

Elhunyt Kerényi József Kossuth-díjas építész

Elhunyt Kerényi József Kossuth-díjas építész
Kerényi József Kossuth-díjas építész, az MMA és más szakmai köztestületek tagja, Kecskemét korábbi arculatalakító főépítésze 2016. március 9-én éjjel Budapesten, 77 éves korában elhunyt. A hírt Budapesten élő fia, ifj. Kerényi József (JOkó) erősítette meg a hiros.hu-nak.

Kerényi József a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát 1963-ban. 1964-1984 között Kecskeméten dolgozott, a Bácstervnél. Kecskemét városfejlesztési koncepciójának kidolgozásában, a város mai arculatának megformálásában döntő szerepe volt. Az első magyarországi sétálóutca kialakítója, a Kodály Intézet, a Zsinagóga felújításának tervezője.

A Budapesti Műszaki Egyetem habilitált egyetemi tanára lett, a posztgraduális mesterképzési program vezetője. Az építészet alapjai és a Komplex környezettervezés című tantárgyak oktatójaként is rendszeresen foglalkozott Kecskemét építészetével.

Az általa alapított Doktori Iskola hallgatóval néhány éve tervkoncepciókat dolgozott ki a kecskeméti városközpont megújítására. Az izgalmas ötleteket, korszerű megoldásokat tartalmazó tanulmányok könyvben is megjelentek. Kossuth-díjas, a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Kövessen minket a Facebookon is!