Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 11. 19:46 | Szerző/forrás: keol.hu

Március 15-ei megemlékezés a Katona József Gimnáziumban

Március 15-ei megemlékezés a Katona József Gimnáziumban
Még Kecskemét polgármestere is meghatódott a Katona József Gimnázium március 15-ei megemlékezésén péntek délben. A tizedikes tanulók és felkészítőik olyan hitelesen és méltón idézték meg a \'48-as forradalom csodálatos és szomorú időszakának szellemiségét, hogy szem nem maradt szárazon. Petőfiék békében nyugodhatnak - áldozatuk nem volt értelmetlen. (Fotók: Pap Anikó)

Napjainkban egy magyar családnál: az unoka talál egy levelet, amelyben Petőfi haláláról tudósít valaki azzal a nyelvújításkori nyelvezettel, ízességgel, ahogy ma már nem beszél senki. Kóstolgatja a szavakat, nem érti igazán - mi ez? Nagymamája lép mellé, és felvilágosítja, hogy Szendrey Júliával közölték benne a szomorú hírt: Petőfi elesett a Segesvári ütközetben.

Leülnek, és fény derül a nagymama dédapjának történetére, akinek sorsa párhuzamosan alakult a főszereplőkével és az események fő sodrával, a Pilvax Kávéháztól a \'49 utáni megtorlásig. Lelkes egyetemistaként látta Petőfiéket több helyszínen, majd elfogott honvédként a szabadságharc bukása után magyar katonadalt énekelve masírozott kényszerből besorozva a császári seregben végzete felé... Soha többé nem látták.

Így szólt a történet, közben különböző jelentekben elevenedtek meg a Katona József Gimnázium színpadán forradalom és szabadságharc kulcsmomentumai, zenekari és kórus aláfestéssel, az időszakot feldolgozó legszebb, legismertebb versek támogatásával.

Tökéletes hangulat, tökéletes előadás - csakis azzal a lelkesedéssel lehet írni a megemlékezésről, mint ahogy annak idején az ifjak igenis megfordították a világ sorsát, és ahogy a mai ifjak emléket állítottak nekik, kiszakadva a megszokottból egy szűk órára.

Szemereyné Pataki Klaudia az előadás után így szólt az egyik diákokhoz: „Gratulálok, látszik, hogy szívből jött az előadás, látom a szemeken a csillogást, hallom a kórus gyönyörű hangjait... Látszik a hazaszeretet és a hazafiasság ezen a műsoron.\"

Kövessen minket a Facebookon is!