Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 14. 18:13

Kékkeresztesek adtak ebédet a Wojtyla Házban

Képgaléria
Kékkeresztesek adtak ebédet a Wojtyla Házban
Kecskemét – A Magyar Kékkereszt Egyesület református egyházi kötődésű iszákosmentő misszió kecskeméti utógondozó csoportja amellett, hogy gyógyulásuk útján segíti a szenvedélybetegséggel küzdőket, nagy hangsúlyt helyez az alkoholizmus okozta nyomorúságban élők lelki gondozására is. Mindemellett tagjaik, önkéntes segítőik lehetőség szerint támogatják a hátrányos helyzetben élő embereket. Ezt tették hétfő délben, a belvárosban népkonyhát üzemeltető Karol Wojtyla Barátság Központban is – immáron nem először. Nekik köszönhetően húsos ragut és tésztát szolgáltak fel a szegényeknek, melyet Berente Imréné Zsuzsika önkéntes szakácsnő készített el.

A Kecskeméti Kékkereszt Csoport héttagú küldöttségét – élükön Hodánics Tamás református lelkésszel, a közösség pasztorális vezetőjével – Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító igazgatója fogadta. A népkonyha ebédlőjében együtt megjelenve Felföldi József, az iszákosmentő és utógondozó misszió egyik tagja a Kecskeméti Kékkereszt Csoportról beszélt. Elmondta, hogy anyaszervezetük, a Magyar Kékkereszt Egyesület 48 utógondozó közösséggel rendelkezik országszerte, így Kecskeméten is. A csoport tagjai zömében olyan absztinens alkoholbetegek, akik hittel vallják, hogy Isten szabadító ereje által menekültek meg káros szenvedélyük rabságából. Többségében a Magyar Kékkereszt Egyesület dömösi alkohológiai szakintézetében „szabadultak”. Absztinenciájuk folyamatos fenntartása érdekében hozták létre a helyi csoportot tizennyolc esztendeje, melyhez az évek során egyre többen csatlakoztak. Közösségük jelenleg közel hatvan főt számlál, közülük harminc-negyvenen vesznek részt rendszeresen a foglalkozásokon. Missziói alkalmaikat minden szerdán 18 órai kezdettel a Kecskeméti Református Egyházközség Kálvin téri Gyülekezeti Központjában tartják. Bárki csatlakozhat hozzájuk: szabadulni vágyó alkoholbetegek és segítő önkéntesek egyaránt. Mindenkit szeretettel várnak.

Hodánics Tamás az alkoholbetegségről és annak gyógyításáról tartott rövid előadást a Wojtyla Ház gondozottainak társaságában.

Csak egy pohárkával… – mondják gyakran oly sokan. De mi lehet emögött? Miért isznak az emberek? Azért, mert jó: jókedvre derít, csökkenti a feszültséget. Összességében kellemes állapotot eredményez – egy ideig! – Én nem vagyok alkoholista! Egy évben csak kétszer iszom: amikor szülinapom van, meg amikor nincs. – Nem vagyok beteg, csak sok okom van az ünneplésre. – így viccelődnek sokan. De semmit nem adnak ingyen! Nincs olyan kis mennyiség, ami nem ártana!

Az alkoholfogyasztás azonnali hatása részegségben nyilvánul meg, hosszabb távon azonban súlyos következményekhez vezet. Azonnali hatásként csökken a koncentráció, nő a reakcióidő. Csökken a gondolkodás sebessége, a veszélyérzet, a gátlások, és még potenciazavarokat is okoz. Alkoholos állapotban következik be a munkahelyi-, közlekedési-, háztartási balesetek, súlyos testi sértések, gyilkosságok jelentős része.

Évek alatt fizikai-, lelki-, szellemi betegségek, családi- és munkahelyi problémák alakulhatnak ki. Testi betegségek között említhetők: májzsugor, magas vérnyomás, keringési zavarok, szívelégtelenség, látóideg-sorvadás, gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás, rákos megbetegedések, idegrendszeri károsodás, impotencia, stb. Szellemi betegségként például az elbutulás, üldözési mánia, féltékenység kerülhet szóba. Utána jönnek a családi problémák: anyagi nélkülözés, lezüllés, válás, csonka család, hátrányos helyzetű gyerekek, hajléktalanság. Kevesen tudják, hogy a hajléktalanok 60-80%-a alkoholizmus miatt veszítette el otthonát. Munkahelyén egyre több mulasztás, „másnapossági” betegállomány róható a beteg terhére. Majd visszalépés a ranglétrán, alacsonyabb fizetési besorolás, balesetek, és végül az illető elveszti állását.

Az alkoholról sok tévhit uralkodik a társadalomban:

Erős leszek tőle, mert az ivás férfias dolog. Az igazi férfi bírja az italt. – Nem igaz! Senki nem lesz erős az alkoholtól, legfeljebb impotens, ami pedig nem igazából férfias dolog.

Tudom, mennyit bírok, és bármikor le tudok állni magamtól is. – Nem igaz! A leállás egyáltalán nem megy könnyen!

Az, hogy iszok, a magánügyem, nem ártok vele senkinek. – Csak a családnak, házastársnak, gyerekeknek, munkatársaknak, barátoknak…

Az alkohol melegít. – Nem igaz! Az alkohol nem melegít, mert kitágítja az ereket és lehűlést okoz – részegen könnyebben meg lehet fagyni.

Az alkohol jó a megfázásra. – Nem igaz, mert gyengíti a szervezet immunrendszerét, így lesz influenzából tüdőgyulladás.

Hölgyek nehezebben lesznek alkoholisták. – Pont fordítva, a nők hamarabb lezüllenek, leépülnek.

Csodaszerek… – Csodaszerek pedig nincsenek! Ha sokat iszol, be fogsz rúgni.

Alkoholproblémák miatt „ciki” segítséget kérni. – Nem öröm bevallani egy szakembernek, hogy alkoholproblémánk van, de sokkal „cikibb” elinni testünket, agyunkat, az egész családunkat. Meg később úgyis kiderül…

A kialakult, masszív alkoholizmus nehezen kezelhető. Minél korábban kezdődik a terápia, annál sikeresebb. Ha úgy érezzük, baj van, feltétlenül forduljunk szakemberhez! Gyakran csak kényszerítő körülmények hatására fordulnak orvoshoz, például amikor már szövődményekkel is számolni kell. A motiváció elsődleges fontosságú: el kell fogadtatni a beteggel, hogy orvosi segítségre van szüksége. A rehabilitáció, utógondozás célja az alkoholmentes életmód fenntartása, a visszaesések megelőzése. Az utógondozó közösségek abban segítenek, hogy a „szabadult” betegek később se nyúljanak alkoholhoz.

Ilyen segítő közösség a Kékkereszt is! És ráadásul ingyenes...

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház