Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 17. 20:21

Tájképi alakzatok / Torzók – Geszler Mária keramikusművész kiállítása a Kápolna Galériában

Képgaléria
Tájképi alakzatok / Torzók – Geszler Mária keramikusművész kiállítása a Kápolna Galériában
Geszler Mária Munkácsy- és Gádor István-díjas keramikusművész munkáiból nyílt kiállítás Tájképi alakzatok / Torzók címmel a kecskeméti Kápolna Galáriában. A csütörtök délutáni megnyitón dr. Füzi László, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek vezetője mondott köszöntőt. A kiállítást Wehner Tibor művészettörténész nyitotta meg.

Része vagyok a csodálatos, vagy félelmetes természetnek, mely körülvesz bennünket, ez a rousseau-i filozófia inspirált több évtizede tárgyaim megalkotása közben – vallott alkotói munkásságáról Geszler Mária. – „Így pillantottam a tájra, mikor fotóztam, így tapintottam az anyagot, porcelánt, mikor kezembe vettem. Ezt éreztem, mikor a nedves anyagra szitázott képeimmel, rajzaimmal együtt, organikus módon hajlítottam képeimet vagy építettem szobraimat. Ez a vágy visz a dombok, végtelen rétek, vizek, óceánok partjai felé feloldódni, elveszni a semmiben, a végtelenben.” – mondta a művésznő önmagáról, majd végül hozzátette: amit most ezen a kiállításon láthatnak, ízelítő egy „kísérleti élet” terméséből. Ezután, a következő hetven évben jön az igazi...

A kiállítás 2016. március 31-ig tekinthető meg munkanapokon 13-tól 17 óráig Kecskeméten, a Kápolna utca 13. alatt.

Háttér:

Geszler Mária 1941-ben született Budapesten Geszler György zeneszerző leányaként.

1965-ben szerzett diplomát az Iparművészeti Főiskola kerámia tanszakán, mesterének Csekovszky Árpádot tekinti. Tanult Hódmezővásárhelyen, Szovjet-Közép Ázsiában, Grúziában, és Örményországban.

Pályakezdő éveit (1965-66) a hódmezővásárhelyi majolikagyárban töltötte tervező keramikusként. 1966 és 1980 között a Magyarszombatfai Kerámiagyár tervezője. Azóta Szombathelyen él és alkot.

1977-től vesz részt a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió tevékenységében. Visszatérő vendégként azóta is éltetője az alkotóműhelynek. Ettől az évtől tagja a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió művészeti tanácsának. Munkássága elismeréseként számos kitüntetésben, köztük Munkácsy- és Gádor István díjban részesült.

Kövessen minket a Facebookon is!