Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 21. 22:51

Mentett fészekkamerás fehér gólya elengedésére

Mentett fészekkamerás fehér gólya elengedésére
Dejtáron működik Magyarország egyik legismertebb, leglátogatottabb internetes fehérgólya-webkamerája. Tavaly május 20-án az egyik madár eltűnt a fészekről, ahol a párja a tojásokon kotlott. A sérült, rendkívül rossz állapotban lévő madarat másnap, május 21-én sikerült megtalálni a település egyik kertjében. Az állatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Bükki Nemzeti Parki Igazgatóság (BNPI) munkatársai állatorvoshoz, majd a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították. A madár sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az őszi vonulásra nem is épült fel, így elengedni sem lehetett, az állatkertben kellett átteleltetni.

A fészekalj megmentése érdekében a tojásokat az MME munkatársa május 22-én kiszedte a fészekből (ezeket a magára maradt szülő egyedül sem kikelteni, sem felnevelni nem tudta volna), ahonnan a Börzsöny Alapítvány keltetőjébe kerültek. A tojások egy héten belül rendben ki is keltek. A fiókák megerősödését követően a madarakat az MME szakemberei a Budapest Voices együttes közreműködésével, egyesével több fészekbe helyezték ki, ahol egy kivételével rendben fel is nevelkedtek és ki is repültek. Érdekesség, hogy eközben a kiürült webkamerás dejtári fészekbe is visszatért az élet, mert egy újjáalakult fehérgólya-pár napokon belül birtokba vette.  

A közel egy éves mentési akció lezárásaként engedjük most el a fészek közelében a felgyógyult fehér gólyát, így jó esély van arra, hogy a madár visszatér a most is működő webkamerájú fészekbe.

Kövessen minket a Facebookon is!