Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 21. 23:14 | Szerző/forrás: keol.hu

Török ajándék a magyar Kecskemétnek

Török ajándék a magyar Kecskemétnek
A Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) támogatásának köszönhetően hét komplett számítógép konfigurációval, egy teljesen felszerelt konyhával és egy gépjárművel gazdagodott a Család- és Gyermekjóléti Központ Fecske u. 7. szám alatti közösségi tere. A ajándékokat hétfőn adták át.

Az ünnepségen ott volt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Şakir Fakılı, a Török Köztársaság budapesti nagykövete is, akik az eseményt megelőzően a városházán is baráti beszélgetésen vett részt. Valamint ott voltak a Fecske utcai központban Engert Jakabné önkormányzati képviselő, az Esélyteremtési Bizottság elnöke, és Hörcsök Imre önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke is.

A fejlesztés a TIKA Budapesti Koordinációs Iroda kezdeményezésére és finanszírozásával jött létre. Az átadó ünnepségen Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, az iroda koordinátora: Magyarországon első alkalommal valósítottak meg ilyen programot. Ennek keretében a gyermekek napközbeni programjainak megszervezése, rászoruló gyermekek oktatása, egyedi kulturális programok és rendszeres jellegű szabadidős programok bevezetése céljából hét számítógép konfiguráció és szoftver, valamint egy nyomtató beszerzése történt meg. Az adomány része egy 5 személy szállítására alkalmas NISSAN X-TRAIL terepjáró gépkocsi is. A Család- és Gyermekjóléti Központ a járművet veszélyeztetett gyermekek otthonukban történő felkeresésére használja, elsősorban a 2016. január 1-jétől történő járási szintű feladatok miatt. A fejlesztés része volt egy közösségi tér kialakítása teakonyhával a Családtámogató és Gyermekjóléti Központ Kecskemét, Fecske utca 7. szám alatti helyiségében, amelynek rendeltetése az intézmény szolgáltatásait igénybe vevő, rászoruló gyermekek vendéglátása.  A cél eléréséhez szükséges eszközöket, konyhabútort és tűzhelyet, valamint egyéb berendezéseket vásároltak, kialakították a konyhát, illetve ezen a részen az épület külső felújítása is megtörtént.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az ünnepségen hangsúlyozta: fontos ez az ajándék azért is, mert rászoruló gyermekek kapták.

- Kecskemét kiemelt feladatának tekinti, hogy minél többet foglalkozzon a gyermekekkel és a fiatalokkal, hiszen az ifjúság a jövő záloga. Városunk és Törökország között régóta példaértékű a kapcsolat, amit jól példáz, hogy egyik legrégebbi testvértelepülésünk Rodostó. Talán nem véletlen, hogy a Rodostóval is elsősorban a gyermekek révén, a nemzetközi gyermek és ifjúsági találkozók keretén belül működünk együtt, most már több mint 25 éve. A változó világ új kihívásokat támaszt felénk, különösen a szociálpolitika területén. Ezért is örülök nagyon annak, hogy ebben a programban Kecskemét vehetett részt első magyarországi városként - jelentette ki Szemereyné Pataki Klaudia.

Méltatta a török-magyar kapcsolatokat Şakir Fakılı nagykövet is, aki megerősítette: a gyermekek, a fiatalok számukra is rendkívül fontosak.

Kövessen minket a Facebookon is!