Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 22. 13:15 | Szerző/forrás: http://nol.hu/

Terrortámadás Brüsszel ellen, két magyar sérült van - percről percre

Kedden nyolc óra előtt kettős robbantás rázta meg a brüsszeli Zaventem repülőterét. Hatósági közlések szerint az egyik detonáció öngyilkos merénylet volt, a másikat pokolgép okozta. Maggie de Block belga egészségügyi miniszter szerint 11 halott és 81 sebesült van, a repülőtér és az összes környékbeli légikikötő bezárt, a járatok nem indulnak és nem érkeznek. A Maalbeek metróállomásnál is volt még egy detonáció, ezekben még 15 ember vesztette életét az összes metróvonalat is lezárták. Két magyar sérült van. Percről percre.

A Zaventem termináljának az épületéből füst gomolyog, a repülőtéren most is a káosz az úr, folyik az evakuálás. Hatósági közlések szerint az egyik detonáció öngyilkos merénylet volt, a másikat pokolgép okozta. A repülőtér bezárt, a járatok nem indulnak és nem érkeznek. A két detonáció néhány perc különbséggel rázta meg a Zaventemet, az egyik az indulási zónában, a másik a kifutópálya mellett. Maggie de Block belga egészségügyi miniszter szerint 11 halott és 81 sebesült van, az összes regionális repülőtér és a brüsszeli központi pályaudvar is bezárt.

\"\"
Forrás: Twitter

Egy órával később, 9 óra 11 perckor a Maalbeek metróállomásnál is támadás történt. A megálló Európai Bizottság központi épületkomplexumától mindössze száz méterre fekszik. Itt De Block közlése szerint 15-en haltak meg és 55-en szereztek sebesüléseket. Az evakuálás folyamatos, az összes metróvonalat is lezárták.

A belga fővárosban a merényletsorozat nyomán az élet megállt. Nem járnak a metrók, a buszok és a villamosok sem, a múzeumokat és az iskolákat is bezárták. A hatóságok mindenkit arra szólítanak fel hogy maradjon ott, ahol van.

 

\"\"
Forrás: Twitter

 

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője az M1 Híradónak nyilatkozva elmondta, ma két gép érkezne Brüsszelből Budapestre, dél körül és 17 óra tájban, de egyelőre nem tudni, hogy mikor, és honnan tudnak elrepülni az utasok. A robbantás pillanataiban landoló, Budapestről Brüsszelbe érkező Brussels Airlines járatának utasai viszont a gépben rekedtek a kifutópályán, várhatóan több órára, amíg a biztonsági helyzet nem rendeződik - nyilatkozta a vs.hu-nak Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete.

Percről percre 

 
HIRDETÉS

13:06 Kimenekítették a belga királyi családot is – jelentette a CNN.

12:52 A történelmi látogatáson tartózkodó Barack Obama amerikai elnököt tájékoztatták a brüsszeli merényletsorozatról – jelentette be a Fehér Ház. A republikánus elnökjelölti verseny éllovasa, Donald Trump eközben akut xenofóbiájához híven a Fox Newsnak azt mondta, ő lezárná az Egyesült Államok határait.

12:47 Brüsszelben most is zúgnak a szirénák.

12:43 Az RTBF csatorna szerint a Zaventem indulási zónájában találtak egy Kalasnyikovot

12:35 Brüsszel és Párizs között nem jár a Thalys, több vasútvonalon akadozik a közlekedés a két ország között

12:29 A keddi brüsszeli merényletsorozatot kórusban ítélik el a világ kormány- és államfői. Francois Hollande francia elnök szerint Európa egészét érte támadás. Részvétét nyilvánította és elítélte a merényletsorozatot David Cameron brit kormányfő, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Narendra Módi indiai miniszterelnök és Asraf Gániafgán államfő is.

 
HIRDETÉS

12:21 Párizsban az Eiffel-tornyot a szolidaritás jeleként belga nemzeti színekbe öltöztették.

12:20 Ami a merénylők kilétét illeti, a brit Telegraph azt latolgatja, hogy a párizsi merényletsorozat múlt pénteken letartóztatott egyik terroristájának, Salah Abdeslamnak a két bűntársa még szökésben van, és ők ketten – Najim Laachraoui és Mohamed Abrini – állhat a keddi merényletsorozat mögött.

12:14 Megerősítették a belgiumi atomerőművek védelmét is.

12:09 Molnár Csaba, a DK EP-képviselője is határozatlan ideig a testületnek otthont adó épületben rekedt. A politikus lapunknak azt mondta, tudomása szerint az egyik magyar sérült válságos állapotban fekszik a kórházban.

\"\"
Fotó: Twitter

12:03 A 15 halálos áldozaton kívül 55-en sérültek meg a Maalbeek metróállomás elleni támadás során – jelentette be a brüsszeli metrótársaság, a STIB. Úgy tudni, egy autóba rejtett pokolgép robbant az állomás előtt.

11:59 Nem hivatalos információk szerint a brüsszeli Északi pályaudvar mellett két embert őrizetbe vettek. Ők újabb bombákat elhelyezni.

11:52 Bekövetkezett, amitől féltünk. Együtt kell szembenéznünk ezzel a kihívással. – jelentette ki a maga sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő. 

11:44 Fredere Van Leeuw belga szövetségi főügyész szerint a Zaventemen az öngyilkos merényletet egy nő követte el. Leeuw a második merényletről nem árult részleteket, ahogyan a feltételezett merénylők kilétéről sem. Túl korai lenne – mondta erről.

11:41 A brüsszeli Rue de la Loi – a Maalbeek metróállomás utcájában – belga tűzszerészek robbantottak egy pokolgépet.

11:37 Ne jöjjenek a gyerekekért - erre kérte az egyik brüsszeli óvoda a szülőket. „A rendőrség azt tanácsolta, hogy a gyerekekre az épületben vigyázzunk 15.15-ig. A gyerekekért 15.15 és 15.40 között lehet jönni, ahogy korábban is. A rendőrség szerint ebben a helyzetben sokkal veszélyesebb kimenni az utcára, az intézményben nagyobb biztonságban vannak.\" - ez áll abban a levélben, amelyet az óvoda küldött a szülőknek.

Az óvoda épületébe csak egy szülő léphet be, az épületből pedig egy gyereket sem engednek ki egyedül. A szülőket arra is kérik, hogy ma ne hagyják a gyerekeket a napköziben – mondja az egyik munkatársunk lánya a belga fővárosban.

11:35 Járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlamentnél a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek – közölte Pintér Sándor belügyminiszter, miután a kormányfő a brüsszeli merényletek miatt a 2-es – magas – terrorfenyegetettségi fokozat bevezetését rendelte.

 

\"\"
Fotó: Twitter

 

11:34 A magyar miniszterelnök az egész ország nevében kifejezte az együttérzését és részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. Reménykedünk, hogy több magyar érintett nincs, egyik sérült kórházba került, nem súlyosak a sérülései.

Orbán hangsúlyozta, a terror minden formáját vissza kell utasítani, és fellépni ellene. Kettes fokozatú a terrorkészültség. A TEK teljes állománya készültségbe helyezte magát.

11:30 Orbán Viktor sajtótájékoztatón jelenti be, hogy két magyar sérült van.

11:21 Friss hírek szerint egy újabb robbanás történt az EU-, illetve a kormányzati negyed kòrnyékén. A területet evakuálják.

11:14 A Facebook most kapcsolt. Aktiválták a Safety Check szolgáltatást.

 

\"\"
Fotó: Twitter

 

11:11 A Libération közlése szerint a Franciaország és Belgium közötti összes utat lezárták.

11:07 Az AFP tűzoltósági forrásokra hivatkozva 21 halálos áldozatról ír.

11:02 Most jelentették be, hogy a Zaventemen egy pokolgép robbant az öngyilkos merénylő támadása után. A repülőtéren ezekben a pillanatokban is a káosz az úr. Az EU-negyedet kommandósok fésülik átgyanús csomagok után.

10:54 A Párizsból Brüsszelbe tartó vonatközlekedést felfüggesztették. A francia főváros repülőterein és pályaudvarain is fokozott biztonsági készültséget léptettek életbe.

10:52 A Le Soir írja, hogy Antwerpenben evakuálják a központi pályaudvart.

10:49 Hatósági bejelentések szerint a brüsszeli merényletsorozatban összesen 23 ember halt meg.

10:44 Erre a linkre kattintva megnézhetnek egy légi felvételt a repülőtéri kettős robbantáshelyszínéről.

10:42 Charles Michel belga miniszterelnök is mindenkit arra szólított fel, hogy maradjon, ahol van.

10:41 Brüsszelben jelenleg mobiltelefonról hívást indítani és fogadni nem lehet, csak sms-t küldeni és csatlakozni a közösségi médiára. 

10:39 A Zaventem holnap reggel hatig zárva marad. A járatok egy részét Charleroi fogadja, amelyet folymaatosan nyitva tartanak.

 

 

 

 

 

10:34 Sikerült beszélnünk a Balassi Intézet brüsszeli kirendeltségének az egyik munkatársával, aki elmondta, a központi pályaudvart és a környékbeli utcákat lezárták, a tömegközlekedés leállt, de amúgy „normálisan” telik a nap.

10:31 Bezártak a brüsszeli iskolák is.

10:23 A francia karikaturista, Plantu ezzel a megható rögtönzéssel nyilvánította részvété.

 

\"\"

 

10:19 E percekben már rendőröket vezényelnek Budapesten is a metróállomások, a Parlament, a Kossuth tér, és a főbb közlekedési csomópontok környékére, miután Orbán Viktor miniszterelnök elrendelte a kettes szintű terrorkészültséget - hangzott el az M1 híradójában.

10:17 A VTM csatorna közlése szerint a Maalbeek metrómegálló ellen végrehajtott merényletben tíz ember vesztette életét.

10:14 Túlélők a zaventemi repülőtéren.

 

\"\"
Fotó: Twitter

 

10:11  A teljes brüsszeli tömegközlekedés leállt, nem járnak a metrók mellett a buszok és a villamosok sem. Mindenkinek azt tanácsolják, hogy  maradjon ott, ahol van. Megerôsítették hogy az egyik reptéri robbantás öngyilkos merénylet volt – írja tudósítónk, Halmai Katalin a belga fővárosból.

10:10 Lapunknak adott interjújában Gyarmati István arról beszél, hogy új fejezet kezdődött a 9/11 utáni terrorizmus történetében.

\"\"
Fotó: Twitter

10:08 Egy Twitteren terjedő üzenet szerint négy detonáció történt a brüsszeli metróban.

10:06 A brüsszeli alagutakat is lezárták. Összeült a szövetségi állambiztonsági  tanács.

10:04 Kép a Zaventem épületében végzett pusztításról.

\"\"
Forrás: Twitter

10:01 A metróban teljes a káosz. A négyes szintű terrorkészültség miatt leállított szerelvényekben  sokan bent rekedtek. Ez alapvetően más helyzet, mint amikor a novemberi párizsi merényletsorozat után emelték a terrorkészültségi szintet Brüsszelben, mert akkor le sem engedték az utasokat a metróba. 

09:57 A VRT szerint zaventemi kettős merényletben 13 haltak meg és 35 sérült van.

09:54 A Schuman metrómegállóba a sínek mentén érkeztek pánikban az utasok.

 

09:51 A VRT  jelentése szerint az egyik zaventemi robbantás öngyilkos merénylet volt.

09:51 Bezártak a brüsszeli múzeumok is.

09:49 Mobilon telefonálni nagyon nehéz lett a belga fővárosban a hálózati túlterheltség miatt.

09:45 Egy videó a merénylet utáni pillanatokról.

09:43 A közösségi oldalakon felvételek terjednek az eset helyszínéről. Az egyiken pánikba esett emberek menekülnek. Szintén a közösségi oldalakon többféle elmélet is született arról, hogy mi történt, de egyelőre a hivatalos szervek nem erősítettek meg semmilyen információt. A Sky News riportere, akit a Zaventem duty free zónájában ért a kettős robbantás, azt állította, nagyon úgy néz ki, hogy terrorista merényletről van szó.

09:39 A ma reggeli Budapest-Brüsszel Brussels Airlines repülő járat biztonságban leszállt, a járat utasai a gépen várakoznak – írja a Facebook-oldalán Magyarország brüsszeli nagykövetsége. A misszió három fontos telefonszámot közöl: Katasztrófaközpont zöld száma: (+32)1771 Saint-Luc Kórház telefonszáma: (+32)2.764.1111 Nagykövetség Konzuli Részleg telefonszáma: (+32).2.348.1811.

09:36 A repülőtéri merénylet súlyos sérültjeit a Woluve kerületi Saint-Luc kórházban látják el.

09:31 A belga RTBF csatorna egy szemtanúra hivatkozva azt állította, hogy sérült és eszméletlen emberek hevernek az egyik indulási csarnokban, a Sheraton hotellel szemben.

09:24 A Zaventemen három robbanószerkezetet találtak a tűzszerészek.

09:17 Niels Caignau, a Swissport egyik alkalmazottja a flamand VRT-nek nyilatkozott: „Éppen szünetem volt, amikor hallottam és éreztem is egy hatalmas detonációt. Innen pont rálátunk az indulási csarnokra, ahonnan füst szállt fel. Az ablakok több szinten is mind kitörtek. Az emberek pánikban hagyják el a helyet és menekülnek kifelé. Nagyon nem fest jól a helyzet.\" 

Kövessen minket a Facebookon is!