Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 29. 16:00

Húsvéthétfőn a Pünkösdi Gyülekezet osztott ebédet a Wojtyla Központban

Képgaléria
Húsvéthétfőn a Pünkösdi Gyülekezet osztott ebédet a Wojtyla Központban
Farkas P. József, a Karol Wojtyla Barátság Központ alapító igazgatója megszokott kedves vendégeket jelenthetett be húsvéthétfőn a népkonyha és szociális intézmény ellátottjainak társaságában. Délben a Kecskeméti Pünkösdi Gyülekezet öt tagja érkezett látogatóba Szerdy Szilárd lelkipásztor vezetésével. A 2001 ősze óta Kecskeméten élő és keresztény gyülekezetet építő lelkész röviden így fogalmazta meg, közösségük hogyan viszonyul a szegénységhez: „Egyedül az élő Istenben bízva haladunk előre, hogy elérjük az elveszetteket és felkaroljuk az elesetteket.” Az öt fiatalember keresztény énekeket adott elő, majd közös imádság után az ebédosztásban is részt vettek. A Kecskeméti Pünkösdi Gyülekezet nagylelkű felajánlásának köszönhetően Bozó Pálné Kati néni, a népkonyha önkéntes szakácsa főzött ebédet mintegy 130 éhező számára. Az ünnepi menü pulykahúslevesből és prézlis tésztából állt, hozzá egy-egy alma is járt. (Fotók: Farkas Pál)

Mit ünneplünk húsvétkor?

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe.

A Biblia szerint Jézus pénteki keresztre feszítését követően a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

A Biblia így írja le Krisztus feltámadását:

„Amikor elmúlt a szombat, a magdalai Mária és Mária, a Jakab anyja, valamint Salómé illatos keneteket vásároltak, hogy elmenjenek, és megkenjék Jézus testét. A hét első napján, korán reggel, napkeltekor, elmentek a sírbolthoz, és erről beszéltek egymás között: „Ki hengeríti el nekünk a követ a sírbolt bejáratáról?” Ekkor felnéztek, és látták, hogy a kő el van hengerítve. Pedig az igen nagy volt. És amikor bementek a sírboltba, látták, hogy egy fehér ruhába öltözött ifjú ül jobb felől, és megrettentek. De az így szólt hozzájuk: „Ne féljetek! A názáreti Jézust keresitek, akit megfeszítettek? Feltámadt, nincsen itt. Íme, ez az a hely, ahova őt tették. De menjetek el, mondjátok meg a tanítványainak és Péternek, hogy előttetek megy Galileába: ott meglátjátok őt, amint megmondta nektek.” Ekkor kijöttek, és elfutottak a sírbolttól, mert remegés és döbbenet fogta el őket; és senkinek sem mondtak el semmit, mert féltek.” (Mk 16, 1-8)

A vallásos háttér mellett a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is húsvét, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A húsvétnak „megfelelő” korábbi zsidó vallási ünnep (héberül pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt – és a zsidó vallásúak között ma is az.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház