Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. március 29. 21:40 | Szerző/forrás: keol.hu

Közép-magyarországi Gazdasági Fórum a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában

Képgaléria
Közép-magyarországi Gazdasági Fórum a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában
A KAVOSZ Zrt. és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a hazai és uniós finanszírozási lehetőségeket bemutató rendezvényt szervezett kedden délelőtt a kamara kecskeméti székházában.

A Közép-magyarországi Gazdasági Fórum résztvevőit Gaál József, a Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte.

- Köszöntöm Önöket az ország ma talán legdinamikusabban fejlődő városában, Kecskeméten - mondta Gaál József. - Véleményem szerint rendkívül fontos kiemelten kezelni éppen itt a fejlesztések kérdését, hiszen ebben a térségben milliárdos projektek sorsa dől majd el a következő években. Óriási és jól látható fejlődési pályára került a térség. A projektekhez pedig reményeink szerint a kis és közepes vállalkozások fejlesztései is kapcsolódni fognak majd a következő, nagyjából öt éves időszakban. 

Mint elhangzott, tizenkét állomásból (városból) álló sorozat részeként érkezett kedden Kecskemétre a fórum. Az érdeklődő vállalkozások a KAVOSZ Gazdasági Fórum rendezvényén vezető piaci szakértőktől - köztük például az MKB Banktól, az Eximbanktól és a ProjectMine Kft-től - kaptak gyakorlati útmutatást az európai uniós támogatások leghatékonyabb felhasználásáról a Széchenyi Kártya Program általa nyújtotta kedvezményes hitellehetőségek mellett. 

- A 2014-2020-as uniós ciklusban a szükséges önerő biztosítása és a támogatás előfinanszírozása állítja kihívás elé a cégeket - hangsúlyozta Krisán László a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, majd hozzátette: a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel az európai uniós pályázati források sikeres felhasználását segíti azzal, hogy a megalapozott tervekkel rendelkező kkv-k elegendő saját önrész hiányában is belevághatnak beruházási céljaik megvalósításába. A hitel évi nettó 0,7 % kamattal elérhető, és automatikusan az adott pályázathoz kapcsolható, amennyiben a vállalkozás a pályázat összeállításakor már kalkulált ezen pótlólagos finanszírozási igénnyel. A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel pedig jellemzően csak a projekt befejezését követően folyósított vissza nem térítendő állami támogatások előfinanszírozására szolgál, és az éves nettó kamata mindössze 0,2 %, és itt is automatikusan megvalósulhat a hitel adott pályázathoz történő igénylése. 

Január 1-jétől a Széchenyi Kártya Programban még kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez a vállalkozások. A Széchenyi Forgóeszközhitel kamattámogatása 3%-ra emelkedett, a Széchenyi Kártya Folyószámlahitelhez biztosított kezességi díjtámogatás már a teljes hitelösszegre jár 25 millió forint feletti hitelek esetén is. Ezen kívül a Széchenyi Beruházási Hitel, a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel Konstrukciókhoz nyújtott 5%-os kamattámogatás és a kezességi díjtámogatás már a teljes futamidőre jár. 

A jégkárt szenvedett és a jogosultsági feltételeknek megfelelő agrárvállalkozások részére az állam az Agrár Széchenyi Kártyához a jelenlegi 4%-os kamat- és kezesi díjtámogatáson felül további, teljes körű támogatást is biztosít a költségek átvállalása mellett.

A Gazdasági Fórumon az érdeklődők első kézből értesülhettek a pályázati lehetőségekről is Barabás Tamástól, a ProjectMine Pályázati Tanácsadó Kft. ügyvezetőjétől, az MKB Bank pedig a vállalkozás-finanszírozási témakörben képviselteti magát, hiszen a bank domináns szereplőnek számít a Széchenyi Kártya Program piacán, különösen a magasabb hitelösszegeknél. Miközben a kibocsátott kártyák darabszámát tekintve tavaly 14,4% volt a bank részesedése, figyelemreméltó, hogy a 10 és 25 millió forintos hitelösszegű plasztiklapok vonatkozásában az MKB Bank piaci részaránya közel 30 százalékos. Ezzel ugyanúgy piacvezető, mint a 2015-ben bevezetett 25 millió forint feletti Széchenyi Kártyák esetén, ahol 37% a Bank részaránya. Utóbbiban feltehetően az is közrejátszhatott, hogy az MKB az elsők között tette elérhetővé tavaly nyáron a magasabb összegű Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt, miután annak felső határa a korábbi érték kétszeresére nőtt.

Szintén elsőként teremtette meg az MKB Bank a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítására 2002-ben létrehozott Széchenyi Kártya Programon belüli bankváltás lehetőségét, még 2015 áprilisában. A folyamat, amely egy Széchenyi Kártya igénylés ügyintézési ideje alatt végigfuttatható, és - az új igényléshez hasonlóan - a KAVOSZ Zrt., a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), továbbá a területi kereskedelmi és iparkamarák irodáiban kezdeményezhető, gyakorlatilag zökkenőmentes. Az ügyfélnek nem kell visszafizetnie a másik banknál felvett Széchenyi Kártya Folyószámlahitelét, majd végigvárni az új igénylés folyamatát: a kettő összevonható, a korábbi tartozás azonnal kiegyenlíthető az MKB által rendelkezésére bocsátott hitelkeretből.

Miközben a Széchenyi Kártya Konstrukcióban jóváhagyott hitelkeretek összege tavaly éves szinten a szektorban mindössze 1%-kal emelkedett, addig az MKB Banknál - amelynek ezen mutató alapján számított piaci részesedése 20% fölötti - 11%-kal növekedett.

Kövessen minket a Facebookon is!