Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 1. 19:24

Autistákból álló zenekar a Kékesen

Képgaléria
Autistákból álló zenekar a Kékesen
Az autizmus világnapja alkalmából a ferences rend által fenntartott gyöngyösi Autista Segítő Központ (ASK) rendezvénysorozatot szervez március 31. és április 3. között, melynek fővédnöke Soltész Miklós államtitkár.

A gyöngyösi ferences intézmény a Kéktúra útvonalán sétára hívja az érdeklődőket április 2-án. Délelőtt 10-kor gyülekeznek Mátraházán, a Magyarok Nagyasszonya-kápolnánál és a Kékestetőn az ünnepi műsor 12-kor kezdődik. Fellép az ASK zenekara. Ezen a hétvégén a „ragyogj kékben” világkampányhoz csatlakozva a gyöngyösi ferences templom és kolostor ismét kék megvilágítást kap. Idén Karácsond község is csatlakozott a kampányhoz, itt működik ugyanis 2007 óta az Autista Segítő Központ Lakóotthona. E településen az Ady Endre Művelődési Ház és az ellőtte lévő park öltözik kékbe.  

Az autizmusról

Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált (ritkán jól kompenzált) állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak.

Különböző formáit egységes kórképként, egyénileg változó támogatásra szorulnak. Különböző formáit egységes kórképként, ‘autisztikus spektrumzavarként’, illetve ‘pervazív fejlődési zavarok’ csoportjaként definiálja a modern szakirodalom. Genetikusan erősen meghatározott, a családokban halmozódik. Gyakoriságát (amelyet kezdetben 2-4 tízezreléknek gondoltak) jelenleg 0,5%-ra becsüljük a teljes populációban, de a gyakoriság látszólag (egyes szerzők szerint valóban) növekszik. A családtagokkal együtt ez a lakosság 1-1,5%-os közvetlen és közvetett érintettségét jelenti. Az állapot leírása viszonylag késői volt, emiatt az ellátás megszervezése elmarad a többi fogyatékos területekétől, bár óriási fejlődésen ment át az utóbbi két évtizedben. Megfelelő speciális módszerekkel igen jó eredmények érhetők el (az egyén szintjén) a nehézségek kompenzálásában és a szociális beilleszkedésben és az eredmény jobb a korábban elkezdett kezeléseknél.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház