Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 4. 21:32 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskemétre jön a Fesztiválzenekar Barokk Együttese

Kecskemétre jön a Fesztiválzenekar Barokk Együttese
A világhírű Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ingyenes koncertet ad Kecskeméten, április 22-én 18 órakor az evangélikus templomban (Arany János u. 1.). A koncert a BFZ Közösségi Hét című programsorozatának keretében valósul meg, melyről részleteket a cikk alatt találnak.

A koncert programja, résztvevők:

Johann Michael Bach: Ach, wie sehnlich wart ich der Zeit - ária

Johann Bach: Weint nicht um meinen Tod - ária

Johann Rosenmöller: Sonata settima a 4

Johann Sebastian Bach: Lobet den Herrn - motetta, BWV 230

Johann Sebastian Bach: Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen - kantáta, BWV 12

Előadják: a Budapesti Fesztiválzenekar Barokk Együttese

Művészeti vezető: Anneke Boeke

Két nagyszabású európai turné között és nagyzenekari koncertjei mellett a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) az ötödik Közösségi Hetet szervezi meg április 17. és 23. között. A BFZ kamaraformációi a Baranya megyei Komlótól a hajdú-bihari Téglásig összesen 21 helyen zenélnek egy hét leforgása alatt. Az ingyenes koncertsorozat ezúttal a Zenevár című gyerekprogrammal egészül ki, melyet a Mexikói úti Mozgásjavító diákjaihoz, illetve az orosházi SOS Gyermekfalu lakóihoz és barátaihoz is elvisz a zenekar. 

Leonard Bernstein volt Fischer Iván egyik legfontosabb tanítómestere. \"Sokoldalú volt, zeneszerző, karmester, népnevelő, humanista, igazi mély gondolkodó. Tőle tanultam, hogy a zene nem szakbarbárok versenyarénája. Sose felejtem el ezt a mondatát: Nagyon szeretem a zenét, de az embereket még jobban szeretem.\"

Bernstein gondolata tökéletesen tükrözi, Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar két évvel ezelőtt miért indították útjára a Közösségi Hét című programsorozatot, melyet április 17. és 23. között ötödik alkalommal rendeznek meg.

Ezeknek a heteknek a célja, hogy azok az emberek is találkozhassanak a klasszikus zenével, akiknek önerejükből nincs esélyük eljutni egy budapesti hangversenyterembe. Idősek, akiknek a hegedűszó sokszor a legjobb gyógyszer, hátrányos helyzetű, vidéki fiatalok, mozgásukban korlátozott gyerekek, templomi közösségek, kisvárosok és falvak lakói.

Új program: Zenevár

A tavaszi koncertsorozat során a Fesztiválzenekar új, játékos Zenevár című programját viszi el a mozgáskorlátozott gyermekek számára fenntartott Mexikói úti Mozgásjavítóba, Orosházára az SOS Gyermekfalvak lakói és barátaik számára, és a hajdú-bihari Téglásra is. Az integratív-interaktív program fontos eleme, hogy a zenekar és a hangszerek megismerésén túl a fiatal közönség hangszereket készíthet, és meg is szólaltathatja őket. A program vezetője a zenekar hegedűművésze, Illési Erika, aki így írt a koncertsorozatról: „Ajándék nekem, hogy a zenét és a zenélés örömét egyre többször megoszthatjuk a gyerekekkel. Elmegyünk iskolákba, művelődési házakba, hátrányos helyzetű falvakba. Mert nagyon fontos a zenetanulás: a hallás fejlesztése a meghallgatni tudás művészete a zene által. Ez az, ami összeköti a belsőt a külsővel, a láthatatlant a láthatóval.\"

A BFZ folytatja az elhagyott zsinagógákban szervezett koncerteket, melynek helyszínei ezúttal a felújítás előtt álló, impozáns karcagi zsinagóga, az Európa Nostra-díjas apostagi zsinagóga és az egri zsinagóga, amely a 80-as évek közepéig üresen és kihasználatlanul állt, ma viszont már modern kiállítóhelyként működik. A különös hangulatú hangversenyeket a zsinagógák és az egykor ott élt zsidó közösség történetéről szóló minielőadások egészítik ki, és a flódnikóstoló sem marad el. (A Zsinagógakoncertek programsorozat a Budapesti Fesztiválzenekar, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének közös rendezvénye.)

Ezúttal is három templomi közösség élvezheti a BFZ autentikus barokk hangszereken megszólaló játékát Komlón (református), Kecskeméten (evangélikus) és Soltvadkerten (evangélikus). A korábbi Közösségi Hetek repertoárján lévő Bach-kantáták áriákkal, egy motettával és egy Rosenmüller-szonátával egészülnek ki.

A zenekar kamaraformációi ezúttal 12 idősotthon lakóinak zenélnek Bátaszéktől Ormosbányán át Budapestig, köztük 3 fővárosi fenntartású intézményben.

Kövessen minket a Facebookon is!