Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 4. 21:35 | Szerző/forrás: keol.hu

Több mint 10 ezer Quaestor-károsult nem kap egyetlen forintot sem

Több mint 10 ezer Quaestor-károsult nem kap egyetlen forintot sem
Hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben Szakács László (MSZP) azt tette szóvá, hogy múlt héten több mint 10 ezer Quaestor-károsult kapott értesítést arról, hogy egyetlen forintot sem kap a kártalanítási alapból. Arról is beszélt, hogy korai volt az öröm a Quaestor-ügyben, hiszen a bíróság \"visszadobta\" a vádiratot, mert az nem mutatta be kellőképpen a bizonyítékokat.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára rámutatott, hogy a kártalanítás kereteit az Alkotmánybíróság tavaly novemberi határozata jelölte ki. Megjegyezte, a korábbi jogszabályok alapján ilyen mértékben sem lehetett volna kártalanítani a befektetőket. Szerinte pozitív diszkriminációt alkalmazott a parlament, így kaphattak nagyobb kártérítést az érintettek, mint egy felszámolási eljárásban.

Jelezte, sem a kormánynak, sem a minisztériumnak nincs jogköre a bíróság és az ügyészség közötti vitában állást foglalni. Mint mondta, az ügyészség szerint nem visszadobta, hanem hiánypótlásra visszaadta a vádiratot a bíróság. A történteket jogértelmezési vitaként írta le, amelynek lényege, hogy a vádiratból a bíróság hiányol felsorolásokat, amelyek az ügyészség szerint nem lenne praktikus, ha benne lennének. Hatmillió ügylet feltüntetéséről van szó - mondta.

HÁTTÉR:

A Quaestor Károsultak Közössége úgy tudja, hogy a 32 ezer elszámolási határozatból 12 ezer lett nullás, ami azt jelenti, hogy ennyien nem kapnak egyetlen forintot sem. A méltánytalan helyzet miatt nyílt leveleket küldtek nemcsak Orbán Viktor kormányfőnek, hanem több miniszternek, illetve a parlamenti pártok frakcióvezetőinek is. 

Kövessen minket a Facebookon is!