Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 4. 21:36 | Szerző/forrás: keol.hu

Mi a közös Vlagyimir Putyinban és az egykor kecskeméti Dr. Horváth Zsoltban?

Mi a közös Vlagyimir Putyinban és az egykor kecskeméti Dr. Horváth Zsoltban?
Kiszivárgott a sajtóban egy eddig példátlan méretű, titkos, nemzetközi dokumentumcsomag, mely off-shore cégek adatait tartalmazza. Magyar érintettek is vannak az ügyben, köztük Dr. Horváth Zsolt, Kecskemét egykori parlamenti képviselője is - állítja többek között a VG Online, a 444, a Népszabadság és a Blikk. A több száz politikust érintő listán az egyik legismertebb név Vlagyimir Putyiné. (Fotó: MTI - Ujvári Sándor)

Az iratokat a német Süddeutsche Zeitung szerezte meg és 76 ország több mint 370 újságírója dolgozta fel a International Consortium of Investigative Journalists nevű tényfeltáró újságíró szervezet koordinálásával - írja a 444, mely a tényfeltáró munkában résztvevő Direkt36-tól szerezte értesüléseit.

Mint írják, a Parlamentben 16 évet eltöltő, a politikától két éve visszavonuló fideszes Dr. Horváth Zsolt (a szerkesztő megjegyzése: nem azonos a kórház jelenlegi orvos-igazgatójával, csak névrokonok) az egyetlen egykori vagy jelenlegi magyar politikai szereplő, aki személyesen szerepel a hatalmas dokumentumcsomagban, de az iratokban több tucat magyarországi vagy magyar kötődésű cég és magánszemély is szerepel.

Vannak köztük befolyásos üzletemberek, politikához áttételesen kötődő figurák, de emellett a többségük olyan, akinek nincs semmilyen közéleti múltja - írja a tényfeltáró munkacsoport, mely azt ígéri, a következő hetekben folyamatosan beszámol kutatási eredményeiről.

Dr. Horváth Zsoltot a Direkt36 több alkalommal is megkereste külföldön bejegyzett cégei után érdeklődve, de az egykori politikus előbb azt állította, nincsenek ilyen vállalatai, majd miután cégneveket mondtak neki, írásban kérte az újságírók kérdéseit. A volt politikus végül nem válaszolt vissza és elérhetetlenné tette magát.

A vasárnap este a sajtóba berobbanó első leleplező cikk szerint a vagyonbevallásai szerint a politikai pályája során sem megtakarításokkal, sem komolyabb üzleti háttérrel nem rendelkező Dr. Horváth 2013 októberében - tehát még parlamenti képviselőként - lett az egyik igazgatója egy seychelles-szigeteki cégnek. Ezt ugyan fel kellett volna tüntetnie a parlamenti vagyonnyilatkozatában, de nem tette. Néhány hónappal a parlamentből való távozása után pedig tulajdonrészt szerzett egy másik, szintén seychelles-i cégben. Dr. Horváth nem árult el semmit a cégek tevékenységéről, de a kiszivárgott iratokból és egyéb körülményekből úgy tűnik, hogy köze lehet egy játékfejlesztéssel foglalkozó vállalkozáshoz.

A 11,5 millió iratot tartalmazó anyagban közel 215 ezer offshore-cégről vannak adatok, és a dokumentumok időben is több évtizedet ölelnek át. Az érintettek között több száz politikus, jelenlegi és korábbi állami vezetők vannak, köztük Vlagyimir Putyin és baráti köre is.

HÁTTÉR:

Szilágyi György (Jobbik) hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben szóvá tette, hogy szerinte Horváth Zsolt korábbi kecskeméti képviselő, tulajdonosa egy offshore cégnek, amely ugyanarra Seychelles-szigeteki címre van bejelentve, mint azon 74 offshore cég egyike, amelyről 2013-ban derült ki, hogy vissza nem térítendő uniós támogatást kapott. Közölte, az MK Property 101 magyarországi székhelye Kecskeméten van.

Elmondta, hogy a Jobbik képviselői nyilatkozatot írnak alá arról, hogy nincs offshore cégük. Azt mondta, törvénymódosítás nyújtanak be, hogy azon parlamenti képviselők, akiknek ilyen cégük van, veszítsék el mandátumukat.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint 2010 előtt mindennapi gyakorlat volt, hogy offshore cégeken keresztül közpénzeket vigyenek ki az országból. Simon Gábor személyében \"egy fekete öves offshore-os\" ült az MSZP soraiban - tette hozzá. Elmondta, hogy most már a közbeszerzéseken induló cégeknek fel kell tüntetniük tulajdonosukat, és a nagyobb átláthatóságot célozza az online pénztárgépek bevezetése, illetve az új közbeszerzési törvény.

Az államtitkár szerint a képviselő egy olyan párt nevében szólalt fel, amely \"a politikai offshore legnagyobb magyarországi bázisa\", mert mind a mai napig nem lehet tudni, mennyi pénzt hozott a kémkedéssel vádolt európai parlamenti képviselőjük és ezért mit adtak cserébe.

(MTI)

A Fidesz-frakció közleménye

Az az ellenzék vádaskodik, amely kormányzása alatt offshore cégeken keresztül szivattyúzta ki a közpénzeket az országból. A Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt 1000 milliárd forint landolt adózatlanul svájci és ciprusi bankszámlákon, sőt, az ország vezetőinek tudtával offshore cégeket hizlaltak a nemzeti vagyonból. Nem egyszer le is buktak. Egy offshore-lovag vezette a nemzeti bankot Simor András személyében, az MSZP vezetésében pedig Simon Gábor tartott külföldi bankszámlákon több száz millió forintot. A Jobbik pedig Európa legnagyobb korrupciós botrányában érintett, még mindig várjuk a választ arra, hogy Kovács Béla milyen pénzeket szállított az idegen hatalmakat szolgáló Jobbiknak.

A vs.hu-nak pedig ezt írták: \"A Fidesznek semmi köze Horváth Zsolt magánügyeihez, aki tagja maradt a pártnak, de a Fidesz már jó ideje nem áll vele kapcsolatban. Mivel Horváth nem képviselő és nem kormánytag, egyedül ő maga felel tetteiért.\"

Kövessen minket a Facebookon is!