Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 14. 12:08

Nyugat-dunántúli nap lesz júniusban a Wojtyla Házban

Képgaléria
Nyugat-dunántúli nap lesz júniusban a Wojtyla Házban
Hévízről alighanem mindenkinek a gyógyfürdő jut eszébe, no meg a német, mostanában mindinkább az orosz, ukrán turisták, vendégek. A hatalmas szállodák között pörgős az élet, azonban a dombon fönt – mintha csak a nyugalom szigete lenne – kiemelkedik egy katolikus templom, melyet a népnyelv – színe után – egyszerűen kék templomnak nevez. (Fotók: Mátyus István)

– Korábban vendéglő működött a Szentlélek római katolikus templom helyén. 1999. kilencedik hónap kilencedikén, kilenc órakor szentelte föl Márfi Gyula érsek – mondja Kiss László esperes-plébános az éppen Hévízen tartózkodó Farkas P. Józsefnek, utalva a csupa-csupa kilencesre. A kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ népkonyhájának alapító igazgatója szabadságát töltötte itt, s hívő katolikus lévén útjába esve betért a Szentlélek templomba, ahol meglátta az esperes-plébánost. Hamar kiderült, hogy sok közös dolguk van egymással.

– 2011 óta vagyok a Keszthely-Zalaszentgróti összevont kerület esperese. Hévízen kívül még két település tartozik hozzám: Rezi és Karmacs – kezdte bemutatkozását Kiss László a hírös városból érkezett vendégnek. Majd így folytatta: – Kerületi esperesként évekkel ezelőtt alapítottam egy népkonyhát Keszthelyen. Tudtam, hogy Kecskeméten is létezik egy hasonló intézmény, ami teljes egészében magánadományokból tartja fenn magát, és szolgáltatások egész sorát nyújtja az étkeztetéstől, kulturális programoktól, a lelkigondozáson át az orvosi, jogi tanácsadásig, szociális foglalkoztatásig, álláskeresésig. Ráadásul az összes celeb első útja oda vezet, ha Kecskeméten járnak. Igen, kiváló példa volt a Wojtyla Ház számunkra – mondta az esperes a kissé meglepődött kecskeméti vendégnek. És azt is elárulta, honnan volt ilyen gazdag ismeretanyaga a hírös városbeli katolikus népkonyháról: – Korábban olvastam az intézmény időszakos kiadványát, abból sok ötletet merítettünk munkatársaimmal együtt. Nagyon tetszett. Önök nagyszerű munkát végeznek. Isten kiváló szolgái, akik erejüket, tehetségüket a Szentlélek vezetésének rendelik alá, úgy végzik karitatív tevékenységüket. Az Úr áldása van minden lépésükön; tudom és érzem, még ha nem is járok túl gyakran Kecskeméten.

Beszélgetésük során úgy összebarátkoztak, hogy megállapodtak: később keresik egymás társaságát. Idén júniusban Kiss László útra kel a keszthelyi népkonyha munkatársaival, és meg sem állnak Kecskemétig, ahol a Karol Wojtyla Barátság Központban „nyugat-dunántúli napot” rendeznek, amikor lehetőségük nyílik közelebbről is megismerni egymást: gondjaikat, nehézségeiket, örömüket, bánatukat.  

Kiss László azt is vállalta, hogy érkezésük napján ők állják a kecskeméti népkonyha gondozottainak étkeztetési költségét. Viszonzásul Farkas P. József, aki a Porta Egyesület alapító szervezője is egyben, a civil szervezet Szent Ilona Keresztkörének nevében felajánlotta, hogy renoválják Hévízen a Honvéd utcai Krisztus-keresztet, melyet időközben a helyszínen is megtekintettek, felmértek. Ez ám a krisztusi összefogás!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház