Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 14. 22:22 | Szerző/forrás: keol.hu

Egyre népszerűbbek a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány pályázatai

Egyre népszerűbbek a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány pályázatai
Ebben az évben eddig közel 185 millió forintot fizetett ki pályázati támogatásként a felsőfokú közgazdasági, pénzügyi szakemberképzés meghonosítását és szakirányú, illetve interdiszciplináris kutatások indítását Bács-Kiskun megyében, kiemelten pedig Kecskeméten ösztönző, kecskeméti székhelyű Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA).

Az alapítvány honlapján megtalálható 11 pályázat közül jelenleg 10-ről lehet tájékozódni, a középiskolai ösztöndíjpályázatukat ugyanis legközelebb csak a nyár közepén, illetve végén hirdetik majd meg.

A 10 aktuális pályázat a következő: 

Aktuális pályázatok: vendégkutatói program, kutatói mobilitás program, konferencialátogatás támogatási program, konferenciaszervezés támogatási program, és külföldi tanulmányút.

Az új gazdálkodási és menedzsment szak beindulásától aktuális pályázatok:vendégoktatói program, oktatás-módszertani és tartalomfejlesztési program, tanulmányi ösztöndíj, PhD ösztöndíj, és „Első cikkem program\".

A 2016-ban elfogadott pályázatok a következők: középiskolai ösztöndíjpályázat, szakmai látogatás Stuttgartba, vendégkutatói program - 4db (3db a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemről és 1 a szarvasi Szent István Egyetemről), Kárpát-medencei magyar nyelvű diákok nemzetközi matematikaversenye, kutatói mobilitás (2 db), napelemes autó támogatása, és a KEFO támogatása.

A PADMA pályázati programokat első alkalommal még tavaly ősszel hirdették meg, és rövid időn belül jelentős népszerűséget értek el. Erről szól a keol.hu következő összeállítása:

1. Középiskolai ösztöndíjpályázat: 

A 2016 februárjában lezárult pályázat már a második fordulója volt ennek a programnak, 30 jelentkezővel, 17 díjazottal: kecskeméti, makói, szegedi középiskolákból. A diákok fejenként nettó 38.000 Ft-ot kaptak készhez, összesen bruttó 770.000 Ft.

2. Szakmai látogatás Stuttgartba

Utazási és szállásköltségek: 500.000 Ft

A Kecskeméti Főiskola 3 oktatója tett látogatást a FESTO stuttgarti üzemében. A Festo vezető szerepet tölt be az automatizálás technikában, valamint a műszaki oktatás területén. A látogatás szakmai céljai a következők voltak: duális képzés előkészítése és közös logisztikai fejlesztési munka. A szakmai út elősegítette továbbá a Kecskeméti Főiskola akkreditáció alatt levő logisztikai alapszak tevékenységének előkészítését, mind az oktatási eszközrendszer, mind a világ élvonalába tartozó széles gyártás- automatizálási termékportfólióval rendelkező vállalat napi tevékenységének megismerésén keresztül. 

3. Vendégkutatói program - 4 támogatott pályázat

A pályázatra jelentkezhetnek PhD-fokozattal rendelkező hazai és külföldi (kiemelten kárpát-medencei) kutatók, oktatók illetve abszolutóriumot szerzett PhD-diákok. A programban részt vevő vendégkutatók egy általuk választott gazdálkodási, közgazdasági, pénzügyi vagy menedzsment témában végeznek kutatást. A vendégkutatói státusz javasolt időtartama 3-6 hónap. A program célja, hogy a kutatók kapcsolódjanak a Kecskeméti Főiskola kutatóihoz, továbbá, hogy a kutatás eredményei megjelenjenek referált folyóiratokban. A kutatási periódus alatt a pályázó saját intézményében dolgozik, és 1-4 hetet tölt Kecskeméten.

Az ösztöndíj összege 150.000 Ft/hó, plusz a kecskeméti tartózkodás költségei

• Három pályázó a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója.

Időszak: 6 hónap, ebből 10 illetve 14 nap Kecskeméten

Témáik: 

- a banki reklámok pozitívumai és hatásai a hitelezésre

- a banki hiteltermékek kommunikációjában megjelenő információközlés tartalmának és formájának fejlődése 

- technológiai innovációk ösztönzőinek elméleti és alkalmazott kutatása

• Egy pályázó a szarvasi Szent István Egyetemről

Időszak: 3 hónap, ebből 3 hét Kecskeméten

Téma: régiós gazdasági fejlődés kontra egészségi állapot

Vendégkutatói támogatások összesen: 3.150.000 Ft + a kecskeméti tartózkodás költségei, amit utólag térítenek majd meg.

4. Kárpát-medencei magyar nyelvű diákok nemzetközi matematikaversenye

* A fotó a Zrínyi Ilona Matematikaverseny kecskeméti eredményhirdetésén készült 2016. március 5-én (illusztráció)

Szállásköltségek támogatása 2.250.000 Ft. A rendezvény május 13-16. között lesz Kecskeméten.

Ezen a versenyen a Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság, Erdély és Magyarország  általános iskolás korú diákjainak egy-egy csapata vesz részt, összesen 200-250 fő. A verseny célja a magyar anyanyelvű, matematikában tehetséges diákok, és a kollegák közötti jó kapcsolatok kialakítása. Első alkalommal 2014-ben szervezték meg ezt a versenyt, Felvidéken. A 2. verseny helyszíne Nagyvárad volt. 

Ennek a rendezvénynek a támogatását - mint megtudtuk - azért tartja fontosnak a PADMA, mert a jó matematikusokra szükség van a jövő közgazdászai között is.

5. Kutatói mobilitás - 2 támogatott pályázat

A program a közgazdaságtudományi, pénzügyi, társadalomtudományi, menedzsment, valamint egyéb interdiszciplináris képzési területekkel foglalkozó, a Kecskeméti Főiskolán főállású munkaviszonyban levő kutatóinak a nemzetközi tudományos életbe való mélyebb integrálódását kívánja elősegíteni.

Mindkét mobilitási pályázat egy-egy nemzetközi konferenciára való kijutást segíti elő. A konferenciák aktuális gazdasági kérdésekkel foglalkoznak, nevezetesen a mezőgazdaság, élelmiszeripar illetve az alkalmazott fizika és matematika. 

Pályázat 1: regisztrációs díj, utazás, szállás támogatása 285.000 Ft értékben.

Pályázat 2: részvételi díj, utazás, szállás támogatása 450.000 Ft értékben.

Kutatói mobilitás összesen: 735.000 Ft

6. Napelemes autó támogatása

- A Kecskeméti Főiskola GAMF Kara Magyarország egyetlen felsőoktatási intézménye, ahol napelemes autó fejlesztése és ahhoz kapcsolódó kutatások zajlanak. A MegaLux elnevezésű autó tavaly egy ausztrál versenyen a 46 csapatból a 7. helyet érte el, megelőzve ezzel több világhírű egyetemet is, pl. Tokai University - Japán, University of Michigan - USA, Stanford University - USA.

- Az Alapítvány úgy érezte, hogy a megújuló energiaforrások hasznosításának támogatásán keresztül a jövő gazdaságát is támogatja. Továbbá a támogatás elősegíti a szakemberképzést, az oktatásban, a kutatásban és fejlesztésben kiemelkedően tehetséges, kreatív, innovatív főiskolai hallgatók szakmai színvonalának emelését.

- Ezért támogatja a napelemes autó részvételét egy dél-afrikai nemzetközi versenyen, 4 millió forinttal, mely a szállítás és a kint tartózkodás költségeit segíti majd.

7. A Kecskeméti Főiskola támogatása

Támogatás összege: 173.275.192 Ft

Támogatás célja: a Gazdaságtudományi Kar fejlesztése, az egyetemmé válás folyamatának elősegítése, és a képzés fejlesztéséhez szükséges eszközigények beszerzése.

A támogatást 3 részletben folyósítja az alapítvány (áprilisban kétszer, szeptemberben pedig egyszer)

A PADMA által nyújtott összes támogatás eddig 2016-ban: 184.675.000 Ft

Kövessen minket a Facebookon is!