Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 19. 15:41 | Szerző/forrás: http://pincelakat.hu/

Orbán napi Borünnep 36 évvel ezelőtt

Az Orbán napi Borünnep közeledtével, azon gondolkoztam, vajon emlékszem-e, mikor rendezték meg az első Orbán napot Hajóson. Aztán arra jutottam, hogy amióta az eszemet tudom, Orbán nap mindig volt Hajóson. Kislányként ott láttam először tűznyelő művészt, bár akkoriból jobban emlékszem a kakasos nyalókára és a gyöngyfűzőkre mint a borospincékre. Később persze emlékszem azokra az Orbán napokra is, mikor már egyik pincét jártuk a másik után borospoharakkal a kezünkben. Minden pincében egy-egy család vagy baráti társaság gyűlt össze, hogy egymás borait kóstolgatva közösen főzzenek, beszélgessenek, és minden arra tévedőt behívjanak egy kupica pálinkára, egy kisfröccsre vagy egy pohár Kadarkára. - See more at: http://pincelakat.hu/orban-napi-borunnep/#sthash.PmrMLEh9.dpuf

Hogyan és mikor is kezdődött mindez? Erről kérdeztem meg a rendezvény egykori megálmodóját, “szülőatyját”, Alföldi Berci bácsit, aki 36 évvel ezelőtt világra hozta, majd 20 éven át saját gyermekeként nevelgette az Orbán napi Borünnepet, ami már ez első pár évet követően Hajós város cégérévé nőtte ki magát.
Berci bácsi a Művészetek és Borok Házában fogadott, ahol 77 évesen a mai napig vendégeket fogad feleségével, és évről évre művésztáboroknak ad otthont.

\"Alföldi-Albert\"

Az udvarba lépve egy olyan varázslatos hangulatú, madárcsicsergéstől hangos, zöldben pompázó, régi falusi világot idéző udvarba kerültem, mintha máris legalább 100 évet visszaugrottunk volna  az időben. A kiskaput becsukva kívül maradt a XXI. század rohanó világa, a felgyorsult élet, amiben folyamatosan az az érzésünk, hogy nincs időnk semmire, és folyamatosan attól rettegünk, hogy lemaradunk valamiről. Miközben nem vesszük észre, hogy pont emiatt a rohanás miatt maradunk le az élet lényegéről. Ezt csak akkor élhetjük meg, ha megállunk egy pillanatra, beszívjuk a tavaszi napsütés illatát, bámuljuk a bárányfelhőket, és egy lócán beszélgetünk valakivel, aki sokkal többet élt mint mi, nem az internetről olvasott bölcseleteket csattogtatja, hanem saját élettapasztalatának igazságait tanítja meg nekünk. Az volt az érzésem, hogy igen, ez egy olyan hely, ahol megállt az idő, béke van és nyugalom. Itt minden olyan igazi, és pont abból van, aminek látszik. 

Itt beszélgettünk Berci bácsival az Orbán nap kapcsán, művészetről, borokról, művésztáborról és népművelésről.

Mikor és milyen indíttatásból szervezték meg az első Orbán napot?

Akkoriban népművelőként dolgoztam a faluban, és mivel a pincefalu adott volt, szinte kötelező volt “valamit kezdeni vele”. Hajóson mindenki szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozott, logikusnak tűnt, hogy a falu ünnepét a szürethez kössük. Azzal azonban nem számoltunk, hogy a szüretben errefelé senki nem ér rá. A gazdák ősszel leszüretelik azt, amiért egész évben kőkeményen megdolgoztak, és nincs az az ünnep, ami ebben megzavarhatná őket.
Ekkor jött az ötlet, hogy tartsuk a falu ünnepét Orbán napon, május 25-én.

\"Orbán-szobor-Hajós\"

Szent Orbán a római katolikus vallás és a keleti ortodox egyházak szerint a szőlőtermesztők, kádárok, kocsmárosok védőszentje. A néphagyomány azt mondja, hogy a szőlőnek az Orbán napi fagy árt a legjobban. Így ha Orbán nem hozott fagyot, akkor szobrát borral vendégelték meg, ha fagyot hozott a szőlőre, akkor pedig megvesszőzték.

Milyen nagyságrendű esemény volt ez kezdetben?

Eleinte tényleg csak a falu ünnepe volt. Azt mondták az emberek, “Nagyon jó ez nekünk, mert mostmár nem csak a fekete ruha hoz össze minket.” Volt minden évben egy nap, amikor a falu népe összegyűlt, szórakozott, elbeszélgetett. Volt valami, ami kizökkentette a faluban élő embereket a hétköznapjaikból.

Mennyi idő alatt és hogyan vált ez országos szintű rendezvénnyé?

Gyakorlatilag az első 3-4 év alatt az országos nápszerűségre tett szert ez a rendezvény. Voltak idők, amikor húszezres tömeget is megmozgatott. 

Mitől válhatott ennyire népszerűvé?

Talán emberközelisége miatt válhatott ilyen rövid időn belül ilyen népszerű eseménnyé. Régen még a fellépő művészek felkérése is úgy ment, hogy megkerestük őket, mondtuk nekik, hogy jöjjenek el, hozzanak magukkal ételt, amit megfőznek maguknak. Mi adunk hozzá egy demizson bort, érezzék jól magukat, és szórakoztassák a jelenlévőket kedvük szerint. Annyit kértünk tőlük, hogy egyszer 15 percre azért mindenképpen menjenek fel a színpadra. 
Semmi nem volt senkire rákényszerítve, ezért maguktól kialakultak a területen különböző “kisszínpadok”, ahol lehetett élőzenét hallani, táncolni vagy képzőművészeteket látni alkotás közben.

Mennyi ideig vett részt a szervezésben?

Körülbelül 20 évig voltam a rendezvény szervezője. Mikor politikai pályafutásom elkezdődött, nem volt már többé időm résztvenni a szervező munkában, de mindig is saját gyerekemként fogok tekinteni az hajósi Orbán napra.

Következő Orbán napi Borünnep 2016. május 27-28. Hajóson, 5 km-re a Pincelakat Borház és Szállodától. A hétvégére kedvező csomagajánlattal várjuk mi is az érdeklődőket. Vendégeink számára egész hétvégén elérhető transzfer szolgálatot biztosítunk.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház