Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 20. 22:48 | Szerző/forrás: keol.hu

1956: méltón emlékezik a forradalomra Kecskemét

1956: méltón emlékezik a forradalomra Kecskemét
A kecskeméti 1956-os Emlékbizottság megalakulásával, tevékenységével kapcsolatos sajtótájékoztatót tartottak szerdán a városházán. Az emlékév programja, tervei formálódnak Kecskeméten is, a bizottság pályázatok segítségével igyekszik előteremteni a megemlékezés anyagi hátterét.

- Méltó és tiszteletteljes, példaértékű munkára készülnek - vezette fel az 1956-os Emlékbizottság sajtótájékoztatóját Kecskemét polgármestere. Szemereyné Pataki Klaudia méltatta a sok ötletet, javaslatot és a széles alapon álló, sok programot kínáló kezdeményezést.

Az 1956-os Emlékbizottság megválasztott elnöke, dr. Karácsonyi István ügyvéd a kezdeményezés előzményeiről elmondta: kérelemmel fordultak az önkormányzathoz 1956 hatvanadik évfordulójának méltó megünneplése érdekében.

- Elkészítettünk egy programtervezetet, amit az illetékesek számára továbbítottunk. Nagy megnyugvással vettük tudomásul, hogy a dokumentumot szinte hiánytalanul elfogadták, és messzemenően támogatták - mondta az elnök.

A városháza jóváhagyását követően megalakították az emlékbizottságot, amelynek tagjai közé választották Bagó Imrét, Buda Ferenc Kossuth-díjas költőt és Csernus Lászlót az élő \'56-os bajtársak közül. Továbbá Kissné Szobonya Csillát, a szabadságharc mártírja, dr. Szobonya Zoltán lányát, valamint Kenyeres Dénest, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnökét, dr. Karácsonyi Istvánt, a POFOSZ és az 56-os Bajtársi Szövetség városi elnökét, Hajagos Csaba történészt és Bán Jánost, a Kecskeméti Médiacentrum vezetőjét.

A megemlékezésekkel kapcsolatos terveket és pályázatokat az elnök és Hajagos Csaba, a Katona József Múzeum történésze részletezte. Kiemelték: tudományos konferenciát szerveznek október 13-án, ahová kiváló előadók, történészek fogadták el a meghívást. Emlékszobát alakítanának ki a volt ÁVH-székházban dr. Szobonya Zoltán emlékére, valamint az abban az időben az épületben működő pincebörtönöket is bemutatnák a nagyközönség számára. Természetesen szerveznek egy ünnepi megemlékező műsort is a Katona József Színházzal közösen, amelynek az időpontja már ismert: október 23-án 17 órakor rendezik meg a színházban.

Itt adják át az emlékbizottság kitüntetését az elhunyt bajtársak utódinak, illetve a közöttünk élő 56-osoknak és azoknak, akik tudományos kutató munkával segítik a forradalom és szabadságharc emlékét megőrizni.

Dr. Karácsonyi István külön kiemelte, hogy Balai F. István és Lovas Dániel az utóbbi tíz év kutatásaival szeretné kiegészíteni az általuk korábban készített, és az elnök által etalonértékűnek nevezett 56-os olvasókönyvet. Hajagos Csaba megemlítette a kiadónk által gondozott Hírös Históriák következő számát, amely jubileumi kiadványként 1956-os tematikával jelenik meg majd. Ehhez a számhoz készül egy, az emlékévhez kapcsolódó oktatási anyagot és tévéműsort is tartalmazó oktatási mellékelt is.

Hajagos Csaba a tervekkel kapcsolatban elmondta, öt pályázatot nyújtanak be különböző alapokhoz, összesen mintegy 21 millió forint értékű támogatásra számítanak a programok megvalósításához.

Kissné Szobonya Csilla, az 1958 szeptember 29-én a kecskeméti börtönben kivégzett mártír lánya is megszólalt az eseményen. Mint mondta, édesapja a jánoshalmi és a mélykúti forradalom vezetőjeként mindvégig a forradalom tisztaságát képviselte. - Jánoshalmán volt tüzérlaktanya, ott egyetlen egy pofon el nem csattant, semmilyen atrocitásra nem került sor, az ellenfeleit is megvédte. Őt azonban nem védte meg senki - mondta a mártír lánya, aki hét éves volt édesapja kivégzése idején.

(hiros.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!