Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 22. 23:14 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskeméti sikerlista a Hlavay József Diákkonferenciáról

Képgaléria
Kecskeméti sikerlista a Hlavay József Diákkonferenciáról
A Veszprémben megrendezett Hlavay Diákkonferencián három gimnáziumból három junior mérnök csapat és egy egyéni előadó képviselte városunkat, a következő eredményekkel:
Matkarada juniormérnök csapat
 
1.       helyezet
 
Bányai Júlia Gimnázium
 
Gosztonyi Csenge, Szakali Benedek, Szedresi Luca, Veliczky Barnabás
 
Rózsaszín cicák juniormérnök csapat
 
3.        helyezett
 
Katona József Gimnázium
 
Kiss Laura, Miklós Attila Merse, Szabó Renáta , Vozár Viktor
 
Appendix juniormérnök csapat
 
5.        helyezett
 
Bolyai János Gimnázium
 
Faragó Adrienn, Ilyés Kinga, Lőz Dávid
 
Lőz Dávid egyéni előadó: A napkollektorok modellezése című előadás
 
Műszaki szekció 2. díja
 
Bolyai János Gimnázium
 
 
 

 

Cikkünk különlegessége, hogy a versenyről három kecskeméti gimnázium, a Bolyai, a Bányai és a Katona egy-egy csapata közösen küldött élménybeszámolót. A szövegeket a diákok írták.

Pár szóban a konferenciáról

Az első konferencia 2003-ban dr. Hlavay József egyetemi tanár ötlete alapján került megrendezésre. A természettudományok iránt érdeklődő középiskolás diákokat évről évre megmozgató konferenciát 2009 óta a Pannon egyetem Mérnöki Kara szervezi. Az idei évben a diákok négy szekcióban mutathatták be a tanórák keretein kívül végzett természettudományos témájú kutatásaikat, illetve a Junior Mérnökverseny során csapatokban mérhették össze tudásukat, kreativitásukat.

Élménybeszámolók:

Matkarada - Gosztonyi Csenge

Szerveztünk egy csapatot, megcsináltuk a verseny online fordulóját, elutaztunk Veszprémbe, és megnyertük a versenyt, de tulajdonképpen nem ez számít. Annyira nem, hogy már vagy egy órája meséltem otthon az élményeimet, amikor eszembe jutott, hogy a győzelmet is meg kéne említeni.

A konferencia bemelegítő előadását dr Abonyi János egyetemi tanár tartotta. Ő engedett el minket azzal az útravalóval, hogy a versenyek ideje alatt barátkozzunk, szerezzünk új ismeretségeket. Ebben a mondatban szerintem megfogalmazta az egész konferencia lényeget. Az oklevél, amit a végén kaptunk, az idő múlásával úgyis csak egy megsárgult papiros lesz, viszont a barátságok, amik itt köttetnek, akár egy életre is szólhatnak.

A verseny légköre mindig bensőséges, barátságos. Az egyetem diákjai szervezik a különböző feladatokat, tökéletes lehetőség arra, hogy velük beszélgetve bepillantást nyerjünk az egyetemisták életébe. A feladatok érdekesek voltak, bár első látásra néha kicsit rémisztőek. Egyik kedvencünk az volt, amikor ionvadászatra indultunk az egyetem kémia laborjába, illetve amikor mini hajító gépet kellett építenünk, terveznünk hétköznapi anyagokból. És ami a legjobb volt az egész versenyben, hogy a sikereket együtt ünnepelhettük, közösen, a három résztvevő kecskeméti középiskola, ezzel kerülve még közelebb egymáshoz. Jó volt kecskemétinek lenni Veszprémben!

Appendix- Faragó Adrienn, Ilyés Kinga

Miután az első forduló eredménye alapján bejutottunk a verseny döntőjébe, megkezdtük az előkészületeket. Első alkalommal jártunk a konferencián, így nem tudtuk mire számíthatunk.

Kezdetét vette a döntő első felvonása. Kémiai anyagok meghatározása volt a feladat egy protokoll szerint, másfél órában. A csapatok közötti jóindulatú és ízes csipkelődés a szervezőkre is,,átragadt\", így -természetesen mindenkinek egyenlő mértékben- egy kis segítséget is adtak.

A második, fizikához kapcsolódó kihívást az okostelefonra letöltött magnetométerrel kellett abszolválni. A dobozban áram alatt lévő vezeték helyzetének meghatározása könnyen, de nem túl gyorsan haladt. Az első forduló végeztével egy kis szabadidőt kaptunk, majd a vacsora után egy hosszúra nyúlt, jó hangulatú előadásra ültünk be, melyen a folyékony nitrogéné volt a főszerep. A csattanót a kb. -200oC-ra lehűtött keksz elfogyasztása jelentette, néhányunk nagy örömére. A pénteki nap későn ért véget, de mindenképpen jó érzéssel pihenhettünk éjszaka. Másnap reggel fél kilenckor a gyakorlatiasabb, kreatív feladatok vették kezdetüket. Az utolsó, záró kihívás egy katapult építése volt meghatározott anyagokból. Sajnos a konstrukció nem el- inkább feldobta a pingpong labdát, így a remélt siker részben elmaradt. Mindennek ellenére nagyon jól éreztük magunkat, és bár mint csapat nem értünk el helyezést, Lőz Dávid egyéni, műszaki szekcióban szerzett második helyének őszintén örültünk. Reményeink szerint jövőre újra találkozunk, kecskemétiként, Veszprémben.

Rózsaszín cicák- Szabó Renáta

Csapatunk már nagyon sokat hallott a Junior Mérnökversenyről. Én személy szerint 2 éve voltam ezen a Diákkonferencián, a Kémia Feladatmegoldó részén, ami szintén nagyon izgalmas volt. Tulajdonképpen akkor döntöttem el, hogy későbbiekben a kémiával szeretnék foglalkozni.  Bepillantást nyerhettem egy kicsit a Mérnökverseny részébe is a konferenciának, és nagyon megtetszett a verseny vidám hangulata. 

Az első fordulónál a legnagyobb nehézséget a csapatnév kreálása jelentette, de végül a csapatunk fiú tagjai oldották meg e problémát, így mi lettünk a „Rózsaszín cicák\". A konferencia minden részét élveztük, már az oda út is remek hangulatban telt és ez igaz a konferencia egészére is.  Első nap részt vettünk egy másfél órás fizika, illetve kémia laboron, este pedig egy nagyon érdekes fizika előadást hallgathattunk meg. Medvegy Tibor mutatott nekünk érdekesnél érdekesebb kísérleteket folyékony nitrogénnel. Másnap a vegyes feladatok után, katapult építése volt a feladat. Csapatunk egy cica alakú katapulttal rukkolt elő, ami a vártnál messzebbre repítette a pingpong labdát. Ez a feladat tetszett nekünk a legjobban, a végén mindegyik csapat bemutatta a katapultját, és megnéztük, hogy melyik a leghatékonyabb. 

A verseny elején meglepődve tapasztaltuk, hogy hat csapatból három kecskeméti, de ugyanennyire örültünk is neki, és reméljük, hogy legkésőbb jövőre ezen a versenyen újra találkozunk velük! 

Kövessen minket a Facebookon is!