Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. április 25. 09:04

100 éve hunyt el Malonyai Dezső

Képgaléria
100 éve hunyt el Malonyai Dezső
100 éve, 1916. április 22-én, életének 50. évében Budapesten hunyt el Malonyai Dezső író, művészettörténész, néprajzkutató, pedagógus, újságíró. Sírja a Fiumei úti sírkertben található.

A modern magyar művészettörténet-írás úttörője, az első Munkácsy- és Szinyei Merse Pál-monográfia szerzője. Nagy munkája, a részben halála után megjelent A magyar nép művészete (I–V. köt., 1907–1922) ma is alapműnek számít. Elbeszéléseket, regényeket, népszerű színműveket is írt és fordított.
Malonyai Dezső munkássága hatással volt a kecskeméti rajzfilmstúdióban megálmodott és kivitelezett Magyar népmesék sorozatra is. A szériával a kecskeméti műhely jelentős mértékben hozzájárult a paraszti kultúra értékeinek megőrzéséhez. A forgatókönyvek a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzkutató Csoportjának segítségével, eredeti gyűjtések felhasználásával készültek. Az egyes epizódok formanyelvét a történelmi Magyarország díszítőművészetének elemeire alapozták. A 100 epizódból álló sorozathoz Malonyai Dezső: A magyar nép művészete című könyvét használták fel.

Kövessen minket a Facebookon is!