Július 24. szerda, Kincső, Kinga
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Félezer kilométert fut a református lelkész - Mozgalmat indít és adományt gyűjt Czapp József, aki Kányádi Sándor szülőfaluját segíti a pénzzel
Hírek, események 2016. április 28. 13:11

Félezer kilométert fut a református lelkész - Mozgalmat indít és adományt gyűjt Czapp József, aki Kányádi Sándor szülőfaluját segíti a pénzzel

Félezer kilométer lefutására vállalkozott egy református lelkész. Czapp József a Reformáció 500. évfordulójára hívja fel a figyelmet és mozgalmat indít: azt szeretné, ha jobb, teljesebb életet élnénk. A mikepércsi lelkész adományt is gyűjt: a futás sikerétől függhet egy erdélyi kis templom és közösség sorsa.

Jövőre lesz 500 éves a Reformáció, ennek kapcsán Czapp József, mikepércsi lelkész nagy fába vágja a fejszéjét: Egy olyan egyedi megmozdulást, eseményt szeretne véghezvinni, amellyel felhívja a figyelmet arra, hogyan lehetne élhetőbb az életünk. „Jövőre lesz 500 éve, hogy egy Martin Luther nevű szerzetes-tanár a németországi Wittenberg városában, elmondta, „kihirdette”, mit gondol arról, ami őt, és vele együtt abban az időben a legtöbb embert körülvette. Elmondta és szavainak olyan hatása lett, hogy kezdetét vette a reformáció. Az a „valami”, ami által Európa egésze, és ezáltal az egész világ megváltozott: más lett”– mondta Czapp József.

A lelkész az „500 érv értünk” nevet adta a programnak. A futás ideje alatt arra buzdítja az embereket, a program Facebook oldalán fogalmazzák meg, mik azok az érvek, amelyektől jobb, minőségibb kapcsolatrendszer épülhet ki közöttünk. Czapp József futását végig lehet követni az 500 érv értünk című Facebookoldalon. Itt a követők és támogatók napi szinten tudnak kapcsolatba lépni az 500 km-t alig két hét alatt lefutó lelkésszel, a bátrabbak pedig csatlakozhatnak is hozzá.

A futás az eszmei mondanivaló mellett jó ügyet is szolgál. Adományt gyűjt a kis erdélyi település, Nagygalambfalva – Kányádi Sándor, Kossuth-díjas költőn szülőfaluja - számára. Nagygalambfalván található egy 13. századi református templom, amely otthont ad egy nagyon értékes, 13. századi freskónak.    „A futás ideje alatt, egy erre a célra nyitott és elkülönített bankszámlára, adományokat szeretnék gyűjteni a székelyföldi település, Nagygalambfalva javára, amely Kányádi Sándor Kossuth-díjas költőnk szülőfaluja. A falu 13-ik századi templomának felújítása, folyamatos karbantartása és település református közösségének megsegítése a gyűjtés célja” – mondta el a mikepércsi lelkész. Az adományokat a következő bankszámla számra várják: 11738008 – 21108598. A székelyföldi település Czapp József vállalásának tiszteletére egy eredeti székelykaput ajándékoz Mikepércsének, amit május 15-én, Pünkösd vasárnap, a visszaérkezése előtt fognak felállítani.

Czapp József április 29-én reggel 9 órakor indul Tiszaszalkáról, és május 8-án érkezik majd Budapestre, ahonnan majd ismét útra kel, és május 15-én érkezik vissza Mikepércsére. Budapesten a Döbrentei téren lesz egy kisebb esemény a megmozdulása kapcsán. Ezen az eseményen jelen lesz Kányádi Sándor, Nagygalambfalva szülötte is, a településről elszármazottak körében tartott találkozón. A lelkész az 500 kilométer lefutása után május 15-én érkezik meg Mikepércsre, ahol a parókia udvaron a „Pünkösdi Sokadalom” nevű nyilvános rendezvény veszi kezdetét délután 2 órakor. A rendezvényre mindenkit szeretettel várnak, ahol többek között fellép a Kaláka együttes, valamint a Póka Egon Experience is, de lesz interaktív bábjáték és gyermek táncház is.

Czapp József a közel 500 kilométeres út során olyan településeket fog érinteni mint Sárospatak, Gönc, Vizsoly, Pápa, Pannonhalma, Győr, Miskolc, Eger, Veszprém, Balatonfüred, Budapest, Gyula, Szeged vagy éppen Debrecen. A futáshoz bárki, bármilyen távon csatlakozhat, mi több Czapp József külön buzdítja is az érdeklődőket, hogy támogassák őt a küldetésében. 

Csatlakozzanak a futáshoz, és az 500 érv értünk Facebook oldalon írják meg a követők az érveiket, az #500érv hastag ellátásával.

További információ: [email protected]

Facebook oldal: https://www.facebook.com/500-%C3%A9rv-%C3%A9rt%C3%BCnk-571648946346456/

Kövessen minket a Facebookon is!