Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. május 3. 19:32

A Magyar Kard Napja apropóján…

Képgaléria
A Magyar Kard Napja apropóján…
2014 május első napjaiban Nyíregyházán gyűltek össze azok az elkötelezett hazai közgyűjtemények és lelkes szakemberek, hagyományőrzők, akik ünnepi találkozójukon kinyilvánították: ezentúl minden év május 3.-a A Magyar Kard Napja legyen!

A téma, a magyar katonaélet s ezen belül a huszárság történéseinek egyik legavatottabb ismerője, Dr. Bene János történész-múzeumigazgató  így nyilatkozott annak idején a sajtónak: … történészek, múzeumi vezetők és szablyavívással foglalkozók közösen elhatározták, hogy a hagyományápolás jegyében legyen a magyar kardnak is egy napja. Ez a nap végül május 3-a lett, mert 1620. május 3-án ezen napon született Zrínyi Miklós költő és hadvezér.

– A magyar történelem valamennyi szakaszát végigkísérte a kard vagy a szablya, gondoljunk csak a honfoglalásra, a végvári harcokra, az1848/49-es szabadságharcara. Wesselényi Miklós úgy fogalmazott egykoron, hogy amijük van a magyaroknak, azt mind a kardjuknak köszönhetik – mondta többek között a múzeum vezetője.”

A díszes  alapító  dokumentumot a Kecskeméti Katona József Múzeum képviseletében Dr. Végh Katalin igazgató-helyettes, muzeológus írta látta el kézjegyével. Az előző esztendők debreceni és szolnoki,  valamint szintén nagy sikerű budapesti kiállításai, megemlékezései után ez évben a Hírös város múzeuma a Cifrapalotában rendezett  a magyar huszárság és az  általa  legendássá nemesített magyar kard: a szablya páratlanul szép és egyedi relikviáiból  tárlatot.

A néhány nap múlva, magas rangú szakmai vendég: Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter által – nemes műsorszámokkal egyetemben - megnyitásra kerülő kiállítás augusztus végéig lesz látogatható.

Kövessen minket a Facebookon is!