Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. május 4. 12:57 | Szerző/forrás: http://hiros.hu/

Fagykár a gyümölcsösökben

Jelentős kárt okozott a gyümölcsösökben a fagy az elmúlt napokban. A barack, a meggy, a cseresznye, a dió és a szőlő is megsínylette a hideget. A gazdák legalább 20-30 százalékos veszteséggel számolhatnak.

Kujáni Lászlóné növényvédelmi szakmérnök a tanyájukon álló diófán mutatja a megfeketedett virágokat. A dió a fagyra legérzékenyebb növények egyike, egyelőre nem tudni, hogy a Kecskemét környéki területeken lesz-e egyáltalán termés.

Az elmúlt napokban mínusz 9 fokot is mértek a Kujáni tanyán, ahol nem csak a diófa sínylette meg az éjszakai fagyokat. A hideg nyoma meglátszik a cseresznyén, a meggyen, a szilván és a barackon is. A termés sok helyen megrepedt a jégkristályok ugyanis szétnyomták a zöld kezdeményeket.

A Kujáni család 15 hektáron termeszt szőlőt, cserszegi fűszerest és kékfrankost. A tőkék szintén megsínylették a mínuszokat. A fakadó hajtások elpusztultak, és az első terméskezdemények teljesen elfagytak. Az alvó rügyekből várható, hogy esetleg másodlagos termést hoz a szőlő, de az már nem fogja a gazdasági kárt pótolni. A fagykárigényüket a kár észlelésétől számított 15 napon belül kell jelezniük a gazdáknak az Agrárkamara felé.

Kövessen minket a Facebookon is!