Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. május 5. 13:13

Lánglovagjaink kitartó küzdelmei

Képgaléria
Lánglovagjaink kitartó küzdelmei
Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, az "Isten tűzoltójának” alakját. Ő az emberek számára a tűzoltó munka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, a becsületet, a rendíthetetlen segíteni akarást. Nem csoda, hogy a tűzoltók hagyományosan megünneplik védőszentjük, Szent Flórián napját, május 4-én. Ez a nap jó alkalom arra is, hogy - visszatekintve az eltelt egy évre – közöljünk lánglovagjaink helyzetéről, nagyobb küzdelmeiről egy-két részletet.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjétől, dr. Farkasinszki Lóránttól megtudtuk, hogy az elmúl esztendőben összesen 2964 riasztást kaptak, amiből 1609 esetben tűzoltáshoz, 1355 alkalommal pedig műszaki mentéshez hívták tűzoltóinkat. Az igen száraz, szeles időszakok sajnos kedveztek a szabadtéri tüzek kialakulásának. Július negyedik hétvégéjén például, két olyan nagykiterjedésű, hosszan tartó erdőtűz is volt, amelyeket a katasztrófavédelem és más szervezetek összehangolt munkájával, erőinek és eszközeinek egyidejű, koordinált beavatkozásával lehetett csak felszámolni:

A Kiskunsági Nemzeti Park területén 140 hektárt felölelő területen csaptak fel a lángok, jellemzően borókás, fenyves és lomberdő égett, több ponton és eltérő kiterjedésben. A hőség és az erős szél mellett, a rossz terepviszonyok is nehezítették a hatalmas tűz megfékezését. A lánglovagok és az őket segítő civilek összehangolt, három és fél napos megfeszített munkával sikerült elfojtani a pusztító lángokat. Ugyanakkor Kiskunhalas külterületén csaknem háromszázötven hektárnyi területen, tíz-ötven hektár méretű foltokban égett a fenyő, illetve lomberdő. A lángokhoz a Bács-Kiskun megyei tűzoltó egységeken kívül Csongrád, Fejér és Tolna megyéből is érkeztek tűzoltók, mellettük két honvédségi helikopter is részt vett az oltásban. A tűzoltóegységek gyors kiérkezésének, s a két napig tartó kitartó küzdelemnek köszönhetően, szerencsére sikerült megvédeni minden közeli lakóépületet, s az eset során senki nem sérült meg. (Az említett eseteknél mutatott rendkívüli helytállásukért harmincnégyen vehettek át miniszteri, főigazgatói és megyei igazgatói elismerést.)

Megtudtuk továbbá, hogy a X. Országos Tűzoltó Szakmai Vetélkedőn a kecskeméti lánglovagok ismételten a dobogón állhattak, az ország első három legjobb hivatásos tűzoltóságai között. A központi támogatások jóvoltából, az elmúlt években a hivatásos egységek és az önkéntes tűzoltó egyesületek egyaránt megerősödtek, technikai és védőeszköz ellátottságuk tovább javult. Tavaly például a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség által kiírt pályázatokon több mint 24,7 millió forint támogatásban részesült 27 pályázó önkéntes tűzoltó egyesület. Az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok működése stabil, az eredményes beavatkozásokhoz megfelelő erő- és eszközállománnyal rendelkeznek. 2015-ben 771 káreseti tevékenységben vettek részt.

Bács-Kiskun megyében elsőként kapta meg az önálló beavatkozásra való jogosultságot az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesület januárban – miután a rendszerbeállító gyakorlaton tizenhét tűzoltója vizsgázott sikeresen. – Az orgoványi lánglovagok pedig vállalták, hogy a riasztást követően tizenöt percen belül megkezdik a vonulást, így az elsődleges tűzoltói beavatkozás ideje lerövidül, ezzel is javítva településük biztonsági érzetét, mentő tűzvédelmét.

Kövessen minket a Facebookon is!