Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. május 6. 19:58 | Szerző/forrás: keol.hu

PADMA - Mi lesz az egykori Szauna Hotelből?

PADMA - Mi lesz az egykori Szauna Hotelből?
Az alapítványok gazdálkodása felelősségteljes és eredményes - mondta el a jegybank szóvivője Matolcsy György jegybank elnök szerint pedig csak azért támadják a központi bankot és alapítványait, mert sikeresek. De hogyan érinti ez a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványt és az egyetemmé válást? Ki kapta a 173 milliót? És mi lesz az egykori Szauna Hotelből? Ezekről beszélgetett Varga Lászlóval, az alapítvány elnökével a hiros.hu újságírója.

Napjainkban a sajtó egyik nagy híre újból és újból a Pallas Athéné Alapítványok körül folyó vita. Hála Istennek, a Kecskeméti Főiskola egyetemmé válását ez nem befolyásolja. Alapvetően a PADMA-t kevésbé támadják, a szomorú azonban az, hogy ezek a támadások is leginkább Kecskemétről érkeznek. De miért baj az bárkinek, hogy Kecskeméten egy 15 milliárdos beruházás készül, és hogy Kecskemét egyetemi várossá válik?

- Milyen támadások érték a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványt?

Bennünket két komolyabb vád ért az utóbbi időszakban. Hogy egy magánszemélynek adtunk 173 millió forintot, valamint, hogy luxusszállodát építünk az egykori Szauna Hotel helyén.

- Akkor haladjunk sorban. Kinek és mire ment pontosan a 173 millió forint?

- Elírás történt. Ugyanis, a hiedelemmel ellentétben, nem egy magánszemély számlájára történt az utalás. Ezt az összeget e Kecskeméti Főiskola kapta jelenlegi működésére, illetve az új gazdálkodástudományi kar személyi és tárgyi feltételeinek megteremtésére. A kecskeméti campus építése egy bő két éves időszak. Ám már ősszel megindul a Gazdálkodási és menedzsment szak, de egyelőre a Kecskeméti Főiskola GAMF karának épületén belül. Ezért abban az intézményben is átalakításokra van szükség. A helyiségek kialakítása mellett a szakértők, tanárok, előadók tekintetében is pénzre van szükség már a folyamat ezen fázisában is. A 173 millió forint ezt a célt szolgálja. Pályázott rá a Kecskeméti Főiskola, és ez alapján kapta meg az összeget. Ugyanúgy, mint múlt évben. Csak tavaly később indult a pályázati lehetőség, ezért a főiskola nem is tudta mindet elkölteni. A szabályoknak megfelelően visszautaltak 50 millió forintot az akkori támogatatás összegéből. Az idén újból pályáztak, és ugyanerre a célra kapják a 173 millió forintot, melynek elköltését az utolsó fillérig számlával kell majd elszámolniuk.

Mennyire életszerű az, hogy éppen Kecskemétről támadják az alapítványt, a campus építését, magát az egyetemmé válást?

- Valóban nonszensz, hogy egy kecskeméti önkormányzati képviselő képes támadni ezt, és olyan kérdéseket feltenni, ami egyszerűen nem igaz, rosszindulatú, támadó. Lehet kérdezni, ha tényleg a kíváncsiság vezet valakit, de a kecskemétiektől azt szeretnénk, ha támogatnák ezt az ügyet. Én pedig a kecskeméti alapítvány részéről azt tudom ígérni, hogy mindig nyíltan el fogunk számolni, és folyamatosan tájékoztatunk mindenkit akár személyesen is, vagy a tévén, rádión, újságon keresztül.

- Még egy érdekes szóbeszéd ütötte fel fejét az utóbbi időben. Hogy az egykori Szauna Hotel helyén luxushotel épül?

- Azért, mert ezt az épületet valamikor hotelnek nevezték, ezért gondolhatják egyes emberek, hogy most mi újjáélesztjük ezt, és az alapítvány pénzén valami luxushotelt építünk. A valóság ezzel szemben az, hogy egy komples létesítmény jön létre az egykori hotel épületében, melynek tizenegy funkció lesz. Az első már elkészült, ennek az eredménye, hogy átköltöztettük irodáinkat a GAMF épületéből. Ugyanis ez az épület lesz a PADMA székháza is. Elindult a belső átalakítás, hogy egy 60-65 fős kollégiumi szállást alakítsunk itt ki. Nagyon lelakott állapotban vettük át az épületet, teljes mértékben fel kell újítani. A szobák felújítása már elindult, de nem biztos, hogy szeptemberben beköltözhetnek majd az új hallgatók. Januárra, vagy a második félévre azonban már mindenképp szeretnénk elkészülni a diákotthonnal, amely mindenben megfelel majd a kor követelményeinek. A szobák mellett közösségi helyiség, büfé, internet, és minden lesz, de ez nem tartozik a luxus körébe.

- És szauna van benne?

- Teljesen természetes, hogy csak azt vertük szét, ami nagyon rossz állapotban volt. Mivel a két szauna helyiség üzemkész állapotban megmaradt, a lakók azt is használhatják majd. Az iroda, a szállás mellett ez a harmadik funkció, a rekreációs részleg a diákok részére. A szaunához egy fitneszterem és egy edzőterem is tartozik. Ezeken kívül van egy máris használható 80 fős, 25 fős, és egy 12 fős tárgyalótermünk, melyet mi is használtunk már, de az alapítványon kívüli közösségek is kibérelhetik. Az alapító okiratunk szerint alapítványi könyvtárat kell létesítenünk. Már van 600, többségében angol és német nyelvű szakirodalmunk, ennek az elhelyezésére kialakítunk egy könyvtárat is, ami a diákok mellett bárki számára nyilvános lesz. Négy lakást alakítunk ki a vendégelőadók számára. Két egyszobást, és két kétszobást. A kollégium vezetőségének és adminisztrációjának is alakítunk ki irodát, valamint a campus majdani üzemeltetője számára is lesz itt egy lakás. Ezen túl a karbantartó műhely, és a gondnok lakása is itt lesz majd. A hallt pedig kiállítások rendezésére is használjuk, valamint szeretnénk egy Pallas Athéné szobrot is felállítani ott. A már említett büféhez kapcsolódik egy melegítő konyha is, akár az itt élők, akár az előadókat bérlők számára.

Ez lesz majd az egykori PADMA Székházban: kollégium, közösségi terem és büfé (melegítő konyha), tárgyalótermek, könyvtár, lakások vendégelőadóknak, rekreációs helyiségek, campus adminisztrációs irodák, campus üzemeltető lakása, gondnoki lakás, karbantartóműhely.

(Forrás: hiros.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!