Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2016. május 7. 13:59

Keresztszentelés Pálmonostorán

Képgaléria
Keresztszentelés Pálmonostorán
Egy új, fiatal kereszt felállításában segített ismét a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre Pálmonostorán. A kereszt a Bojtor család telkén található, melyet 1969-ben vett meg a család. A parasztházban működött a falu boltja, melyet a keresztállító Bojtor Tibor édesanyja üzemeltetett, az udvar végében, pedig édesapja autószerelő műhelye működött. A most megszentelt kereszt elődje egy kőkereszt volt az út mentén, de sajnos az idővel eltűnt. A keresztet és a megjelenteket Váry Károly színművész verssel köszöntötte. Molnár Zoltán a Wojtyla Ház intézményvezetője köszöntőjében elmondta, az út menti kereszt az úton közlekedőket őrzi, akik meg-megállnak, keresztet vetnek egy-egy emléknél, hogy szerencsés legyen útjuk. Az itt elhelyezett korpusz története a Wojtyla Házból indult. Méntelek egyik keresztjénél volt kitámasztva, melyet a kereszt felújításakor behoztak a Wojtyla Házba. Sokáig a tujához volt állítva, mely szép dísze lett a kertnek. Bojtor Tibor mesélte tovább a történetet: havonta egyszer megyek főzni a Wojtyla Házba, ahol megláttam a korpuszt, és elkértem, mert régi vágyunk volt, hogy egy keresztet állítsak a Bojtor család telkére.

A korpusz így méltó helyet kapott a tulipánfa árnyékában. A család elmondta azt is, bárki bemehet tiszteletét tenni, virágot hozni, ha otthon vannak.

Farkas József a Porta Egyesület alapítója elmondta ez a 85. kereszt, melynek munkálataiban a keresztkör is részt vett. Külön öröm, hogy ebből 4 Pálmonostorához tartozik.

A fiatal szakrális emléket Bajkó Zoltán Pálmonostora plébánosa köszöntötte és szentelte meg. A kereszt az üdvösség fája, melynek hordozásában mindenki kiveszi a részét, mindenki cipeli a saját keresztjét. A nagy kérdés, hogy el tudjuk-e fogadni, tudjuk-e vinni úgy, hogy közben másokra is figyelünk. A szentelést követően a család egy kis agapéval készült a megjelent híveknek.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkör