Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. május 11. 22:42 | Szerző/forrás: keol.hu

Három embert halálra gázolt: első fokon csak pénzbüntetést kapott, ma viszont 3 év börtönt

Három embert halálra gázolt: első fokon csak pénzbüntetést kapott, ma viszont 3 év börtönt
Első fokon csak pénzbüntetést kapott, 440 ezer forintot kellett volna fizetnie, ma (május 11-én, szerdán) viszont másodfokon Dr. Sárközy Szabolcs bírói tanácsa a Kecskeméti Törvényszéken példás ítéletével 3 év börtönbüntetésre ítélt egy dunaegyházi sofőrt. Ő volt az, aki 2012. október 27-én a településen három fiatal férfit, a saját barátait gázolta ittasan halálra. A baleset negyedik sérültje a gázoló öccse volt, akit súlyos sérüléssel szállítottak kórházba akkor a helyszínről. (Az első két fotón: a tragédia másnapján mécseseket gyújtottak az áldozatok rokonai, barátai a baleset helyszínén)

 

Az előzmények: egész Dunaegyházát megrázta a tragédia. Négy fiatal férfi, négy barát indult gyalogosan hazafelé a Faház büféből aznap éjjel, nem sokkal éjfél után. Teljes szélességében elfoglalva a Hajnóczy utcát, pedig a gyalogjárdán is mehettek volna. B. Zoltán (24 †), J. Gergely (30 †), L. Erik (19 †), és M. Áron (19) a büfében hagyták Áron bátyját, az ittas M. Ákost, aki a munkahelye Toyota Hilux gépkocsijával ment még este a Faházba.

* A helyszín aznap éjjel.

Az ittas férfi nem sokkal később a kocsival mégis utánuk indult és elgázolta az úttesten gyaloglókat. Két férfinek gyakorlatilag esélye sem maradt a túlélésre. A helyszínen életüket vesztették. A harmadikat a kecskeméti megyei kórházba szállította a mentő, ahol már nem segíthettek rajta. A sors furcsa fintora volt, hogy a sofőr M. Ákos, mintha vigyázott volna a saját öccsére, csak a fiú lábát törte el a Toyotával. M. Áron azóta felépült a balesetből.

M. Ákost őrizetbe vették majd előzetes letartóztatásba került. Ezt követően szabadlábon védekezhetett, első fokon pedig a Kunszentmiklósi Járásbíróság mindössze 440 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte.

Másodfokon 2016. május 11-én azután igazságot szolgáltatott a Kecskeméti Törvényszék. Jogerősen 3 év börtönre és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte Dr. Sárközy Szabolcs bírói tanácsa a 31 éves dunaegyházi illetőségű férfit, akit az ügyészség több ember halálát okozó ittas járművezetés bűntettével vádol.

Az ítélet szerint a vádlott 2012. október 27-én Dunaegyháza lakott területén, 23 óra 56 perckor, ittas állapotban, a megengedett sebességet túllépve elgázolt négy - az úttesten egyébként szabálytalanul haladó - férfit, akik közül három a helyszínen, illetve a kórházban életét vesztette.

A Kunszentmiklósi Járásbíróság a 2015. július 8. napján kelt ítéletében a vádlott bűnösségét a baleset bekövetkeztében nem állapította meg, hanem őt ittas vezetésben mondta ki bűnösnek és 440.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

* A helyszín aznap éjjel.

Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett a vádlottnak a baleset okozásában történő felelőssége megállapítása érdekében.

A törvényszék a fellebbezésnek helyt adva kimondta, hogy a baleset oka a sértettek KRESZ szabályszegése mellett az volt, hogy a vádlott közepes fokú ittas állapotában vezette járművét és a megengedett sebességet jóval meghaladó sebességgel közlekedett egy olyan útszakaszon, ahol általa tudottan is szoktak szabálytalanul gyalogosok közlekedni az úttesten. Sebessége az általa belátható távolságot és a reálisan figyelembe veendő akadályokat figyelembe véve eltúlzott volt, így a másodfokú bíróság megállapította, hogy a baleset a vádlott sebességtúllépésével okozati összefüggésben következett be. 

A Kecskeméti Törvényszék szerint a vádlottnak szükségképpen előre kellett látnia magatartásának lehetséges következményeként azt, hogy ott lehetnek gyalogosok, akikkel ütközve akár halálos kimenetelű sérülések következhetnek be. Azonban könnyelműen bízott abban, hogy nem okoz balesetet és a lehetséges következmények elmaradnak.

* A helyszín nappal. A gyalogosok nem a járdán, hanem az úttesten haladtak, szabálytalanul.

Kövessen minket a Facebookon is!