Április 23. kedd, Béla
Hírek, események 2016. május 14. 11:24

Porta-megemlékezés a Tormási-keresztnél

Képgaléria
Porta-megemlékezés a Tormási-keresztnél
Kecskemét – A közismert autókereskedő és szerviztulajdonos, Tormási Attila két esztendővel ezelőtt határozott úgy: ismét Krisztus-kereszt fog állni az 5-ös főút mentén, a Mercedes gyár közelében. A korábbi ugyanis egy vihar következtében súlyosan megsérült, ezért Tormási úr saját költségén a régi helyének közelében új szakrális emléket állíttatott. A munkálatok 2014. tavaszán kezdődtek – pontosan két esztendővel ezelőtt. Ez alkalomból tartottak megemlékezést a megújult Krisztus-keresztnél szombaton a Porta Környezetvédelmi, Városvédő és Kulturális Közhasznú Egyesület önkéntesei Farkas P. József, az egyesület főszervezője, egyben a Karol Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója vezetésével. Az alkalmon dr. Jeney Gábor, a kecskeméti Nagytemplom plébánosa mellett a Wojtyla népkonyha több gondozottja is részt vett. (Fotók: Mátyus István)

 – Régen is állt egy Krisztus-kegyhely az 5-ös főút mentén. Ennek állapota azonban az idők során nagyon megromlott. Ezt látván a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre felújíttatta a kegyhelyet: korpusz került a keresztre, melyet kerítéssel szegélyeztek, virággal díszítettek. Azonban egy szélvihar következtében ledőlt a felújított kereszt – emlékezett vissza Farkas P. József a két és fél évvel ezelőtt történtekre.

– Annak idején egyszer telefonon beszéltem Farkas P. Józseffel valami más ügyben. Ekkor jutott tudomásomra, hogy „baj van" a nemrég felállított „Mercedes-kereszttel” – idézte fel 2014. nyarának eseményeit korábban Tormási Attila. Hozzátette: – Amennyire tudom, Farkas úr több mint 80 útszéli Krisztus-keresztet mentett eddig meg, illetve újított fel a Porta Egyesülettel. Ennek ismeretében döntöttem úgy két évvel ezelőtt, ha már ez történt, felajánlom, hogy saját területemen állítsanak fel egy másik hasonló szakrális emléket, ugyanis az eredeti helyén lévő földterületet időközben egy külföldi cég megvásárolta. Aztán meg arra jutottam, anyagilag is támogatom az új kereszt helyreállítását. Mert miért ne tenném… Megígértem, hogy folyamatosan karbantartjuk a környéket. Vásároltunk egy tartálykocsit, amivel vizet hozunk, hogy meglocsoljuk a virágokat. Az egyik kollégám, Tóth László – aki eddig is sokat dolgozott a kereszten – feladata az öntözés és állagmegóvás.

Mindemellett Tormási Attila és munkatársai személyesen is kivették részüket a munkálatokból: dombot, kerítést építettek annak idején a kereszt számára. A virágosítást egy másik közismert kecskeméti vállalkozó, Gyenes István kertész vállalta magára.

A most is teljes pompájában látható szakrális kegyhelyet dr. Jeney Gábor, a kecskeméti Nagytemplom plébánosa szentelte fel 2014. augusztus 7-én. Ma pedig – miután megáldotta a keresztet – így fogalmazott: nem volt hiábavaló a szervezők és támogatók hajdani fáradozása. Az elmúlt két évben több százezer autós találkozhatott ily módon is Krisztussal, virtuális értelemben látható közelségbe hozva a Megváltó személyét. Mert Krisztus mai is itt él közöttünk. Nekünk pedig elég lenne ennyit mondani: kész az én szívem.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Önkéntesek