Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. május 26. 20:14

Zsigóné Kati: örülök, ha „belefeledkeznek” az emberek a munkáimba

Képgaléria
Zsigóné Kati: örülök, ha „belefeledkeznek” az emberek a munkáimba
Ha azt mondom: „az ország nyuszija” vagy „a tojásdíszítés királynője”, aligha akad olyan ember szerte e hazában, aki rögtön rá ne vágná: Zsigóné Kati népi iparművész. Neve mára márkanévvé vált. Nyolc művészeti ágat művel egyszerre, egy személyben. Tojásokat díszít több mint húszféle technikával, közel háromszáz fajtát. Kazettás mennyezetet, üveget, népi bútorokat, tányérokat, vázákat fest, karcol. Olajképeket, hímzéseket készít, falat pingál. Egy kávézóban beszélgettünk vele Kecskemét belvárosában.

Mivel foglalkozik, amikor éppen nem fest?

– Akkor is dolgozom, mégpedig tárlatot vezetek a saját otthonomban berendezett hímes tojás múzeumban. Kiállításomon számos, a világon sehol nem látható egyedi, csodaszép alkotásokkal lehet találkozni. Ezekhez társulnak az általam képviselt nyolcfajta művészeti ág bőséges „termésének” egyes ritka darabjai. Emellett változatos programokat kínálok a hozzám betérő érdeklődőknek, akik így – szokatlan módon – egy népi iparművész otthonába nyerhetnek betekintést.

Miből állnak ezek a programok?

– Tojásfestő programom keretében közösen festünk, díszítünk a vendégeimmel. Hangsúlyozom: közösen, vagyis együtt, személyesen „az ország nyuszijával”. Három technika közül lehet választani: festés magyaros motívumokkal, viaszolás népi jelekkel és karcolás előfestett tojásra. Az elkészített alkotást mindenki magával viheti. Minden kelléket én adok! Bemutatómon a következő hímes tojás technikák közül lehet választani: festés, viaszolás, csipkézés, karcolás, patkolás, berzselés, maratás. Előadásokat is tart? – vetjük közbe. – Hogyne, „A húsvét és a hímes tojás szeretete” címmel. Szomorú jelenség, hogy a mai ember, amikor ünnepről beszél, valójában egyfajta rítust követ: wellnessezni, nyaralni megy. Én másféle elfoglaltságot kínálok, amely nem csak szellemi, de lelki élmény is egyben. Tapasztalom, hogy a hímes tojások jeleit, melyeket elődeink használtak, kevésbé ismerik az emberek. Ezekből kizárólag a szakavatottak tudnak olvasni. Én viszont szeretnék minél több vendéget megtanítani erre, mert ismerete szebbé varázsolja az emberi életet. Ja, és majd elfelejtettem… Mind a négy csoportos programlehetőség esetében igaz: ha egyszerre húsz fő felett jönnek el hozzám, ajándékként egy-egy általam sütött lángost kap minden látogató. És végül, amit legjobban szeretnek a vendégek: a családi délután.  Ez kifejezetten exkluzív jellegű; egy család részére szóló három órás kötetlen időtöltés, sütizéssel, bensőséges beszélgetéssel megédesítve. Ilyenkor az előbb említett négyféle programmal egybekötve szó eshet bármiről: a munkámmal, hivatásommal, életpályámmal kapcsolatos kérdésekre válaszolok, de társaloghatunk akár másról is. A múzeum és az összes program egész évben elérhető. Csupán be kell jelentkezni időpont-egyeztetés céljából a 30/214-9801-es mobilszámon, vagy a [email protected] e-mail címen.

Könyveket írt, tévéműsorokban szerepel…

– Igen, három könyvem jelent meg eddig. Az elsőt 1999-ben „Készítsünk együtt hímes tojást” címmel, amit német nyelven is kiadtak, kitűnő fordításban. A harmadik 2002-ben jelent meg: a „Tojásdíszítés mesterfokon”, Jankovics Marcell előszavával. Mindhárom könyv már csak nálam kapható. Rendelést követően utánvéttel küldöm, dedikálva. Ami a médiát illeti, valóban szeretnek foglalkoztatni, különösen húsvétkor. Erre úgy tekintek, mint eddigi munkásságom és az általam képviselt értékrend egyfajta elismerésére.

Nagy művésznek tartja magát?

– Számomra az a legnagyobb művész, aki jól meg tudja élni az életet. A férjemmel kihasználunk minden percet, és próbáljuk a magunk javára fordítani. Számomra az emberi kapcsolatok a legfontosabbak, nem a siker. Persze az sem árt. (Mosolyog.) Amit kaptam a Jóistentől, szeretném kamatoztatni, alázattal szolgálva az emberek felé. Nem vagyok vakbuzgó vallásos, de szeretek Istennek tetsző életet élni a mindennapokban. Örömmel tölt el, hogy megélhettem: egyre többet érnek a munkáim. Jó befektetésKiváltképp tetszik, ha „belefeledkeznek” a látogatóim abba, amiket mutatok nekik. De legfontosabb, hogy Ember legyek; alázatos, kedves, segítőkész.

Mire büszke leginkább?

– Például arra, hogy egy házaspár férfi tagja a minap ezt írta a múzeumom vendégkönyvébe: „Kati, szeretem!”. És nem „úgy” értette, mert a felesége is ott volt. (Nevet.) Elpityeregtem magam a boldogságtól, amikor olvastam. Pünkösdkor meg az egyik látogató csoportban többen elsírták magukat örömükben, amikor megtekintették a munkáimat. Nagyon tetszett nekik. Ígérték, máskor több időre, a barátaikkal együtt, még egyszer visszajönnek.

Nem volt könnyű gyermekkora. Mit gondol a szegénységről?

– Mindenkinek ki kellene próbálnia! Hátha attól jobbá válnának az emberek…

Valójában nem is Katinak hívják…

– A leánykori nevem Bagi Julianna. Édesapám hívott Katinak…

Markáns, kifejezetten pozitív gondolkodású egyéniség. Létezik olyan dolog, amitől mégis tart?

– A hazai egészségügyi ellátástól. Isten mentsen bennünket attól, hogy Magyarországon kórházba kerüljünk. (Elszomorodik.)

Mindent elért, amit népi iparművészként el lehetett. Álmodik még valamiről?

– Vannak olyan tojások a gondolataim között, amelyekhez foghatót még nem készítettem. Jövőre egy teljesen egyedülálló darab megalkotására készülök, ami az eddigieket is felülmúlja. Világszínvonalú lesz!

 

Zsigóné Kati elérhetőségei:

Telefon: +36 30 214 98 01

E-mail: [email protected]

www.zsigonekati.com

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház