Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. május 26. 20:25 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskemét Közgyűlésének legfontosabb májusi döntései

Képgaléria
Kecskemét Közgyűlésének legfontosabb májusi döntései
Tizenhét napirendi pont szerepelt Kecskemét közgyűlésének május 26-ai, csütörtöki ülésén.

A közgyűlés döntései:

Az Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány működteti a következő egy évben a Mezei utcai közösségi házat. Az uniós és hazai forrásból létrehozott létesítményben mostanáig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület szervezte a közösségi programokat, a szerződés azonban június végén lejár. A közgyűlés úgy döntött, hogy 2016. július 1. és 2017. június 30. közötti időszakra a közösségi házat az alapítvány ingyenes használatába adja, a feladatok ellátásához pedig 24 millió forint támogatást nyújt.

Kedvezményes telekértékesítési programról alkotott rendeletet a város közgyűlése. A cél a családok támogatása, a gyermekvállalás ösztönzése, a városban történő hosszú távú letelepedés elősegítése. A kedvezményes telekértékesítés az újonnan kialakított önkormányzati tulajdonú telkeket érinti Kadafalván a Harkály és a Mókus utcában, valamint Katonatelepen a Jegenyefa és a Platán utcában. 

A kedvezményes telekvásárlás lehetősége adott lesz a kecskemétieknek és a Kecskeméten letelepedni szándékozóknak egyaránt, amennyiben a városban nem rendelkeznek lakóingatlan tulajdonjogával vagy haszonélvezeti jogával, vállalják, hogy 3 éven belül felépítik az ingatlant, 10 évig a házban laknak és azt nem idegenítik el. Mivel a kedvezmény vételárhátralék formájában valósul meg, ezért a vevőnek vállalnia kell azt is, hogy az önkormányzat a kedvezmény és járulékai erejéig jelzálogjogot és elidegenítési tilalmat jegyeztet be az ingatlanra.

Az úgynevezett vételárhátralék-kedvezmény mértéke 1 gyermek esetén 10, két gyermek esetén 20, 3 vagy több gyermek esetén 30 százalék, tehát ennyivel juthatnak olcsóbban a telkekhez az arra jogosultak. A lehetőséggel élhetnek a házastársak és az élettársak is, az önkormányzat pedig a vállalt gyermeket, gyermekeket is figyelembe veszi. 

Amennyiben az ingatlant 10 éven belül elidegenítik, akkor a kapott vételárhátralék-kedvezményt be kell fizetni. Bizonyos esetekben a polgármester eltekint a hátralék megfizetésétől, ilyen például az, ha a házasság felbomlik, vagy ha a család nagyobb alapterületű, vagy legalább azonos értékű ingatlanba költözik. 

Szintén meg kell fizetni a kapott kedvezményt, ha a gyermekvállalás nem teljesül. Ez esetben is vannak azonban különös méltánylást érdemlő helyzetek, például haláleset vagy egészségügyi okok.

Az értékesítésre és a vételárhátralék-kedvezmény igénybevételére vonatkozó kérelmet a KIK-FOR Kft-hez kell benyújtani.

Ingatlanok értékesítésére kiírt pályázatokról döntött a közgyűlés. Ezek egyike a Forrás u. 21. alatt lévő ingatlan, amelyre nem érkezett érvényes pályázat, ezért a város újabb kiírást tesz közzé. Az ingatlan bruttó értéke 36 millió forint.

A Zimay u. 6. alatt lévő ingatlan esetében sem volt érvényes pályázat, így ezt szintén újra meghirdetik 36 millió forintos bruttó forgalmi értéken.

A Kaszap u. 7. alatt lévő ingatlanra viszont volt érvényes ajánlat. A leendő vevő az Investor Group Kft., amely 56,1 millió forintért vásárolhatja meg az ingatlant.

A Táncsics u. 1. alatti ingatlanra az Extra Vakolat Kft. nyújtott be érvényes ajánlatot, a cég 23 millió forintért szerezheti meg a tulajdont.

Jóváhagyták a képviselők a Városgazdasági Kft. által benyújtott, köztemetők fejlesztésére vonatkozó idei programot. A cég 2016-ban 37, 5 millió forintot költ e célra. A legnagyobb, mintegy 28 millió forintos tétel a Kecskeméti köztemető előtti parkoló építése. Szintén a program része a Kecskeméti köztemetőben urnasírkert létesítése, a hetényi temetőben urnafal építése, valamint dr. Mészöly Gyula síremlékének pótlása, új síremlék állításával. A munkálatok október 1-ig befejeződnek. 

Zárt ülés keretében tárgyalta a közgyűlés a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetői beosztására beérkezett pályázatot. Az igazgatói posztra a jelenlegi vezető, Garda László Béla jelentkezett. A közgyűlés a megbízás kapcsán nem foglalt állást. A döntést a KLIK hozza meg.

Állami fenntartásba adja a város az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Platán Otthonát. Előzmények: 2013. január 1. óta, a Szociális törvény akkori változásai következtében állami feladat a fogyatékos, a pszichiátriai, illetve szenvedélybetegeket ellátó bentlakásos intézmények működtetése. A törvény akkor rendelkezett az állam által átvett intézményekről, de a jogszabály hatálya a Platán Otthonra nem terjedt ki, ott ugyanis fogyatékosok otthona és idősek otthona is működik. 

Az elmúlt időszakban több egyeztetés is lezajlott az önkormányzat és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság között. Utóbbi vállalta, hogy a fogyatékosok ellátásának teljesítése érdekében átveszi az idősek otthonát is. 

Az átvétel időpontja 2016. szeptember 1. A feladatellátás tartalma nem változik, az elhelyezéskor továbbra is az lesz a szempont, hogy elsősorban kecskemétieket helyezzenek el az intézményben. Az otthonban dolgozók továbbra is közalkalmazottak lesznek, és a jelenlegi munkakörükben maradnak. Az ingatlan tulajdonjoga az önkormányzaté marad, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság csak az ingyenes használat jogát kapja meg a közfeladat ellátásának időtartamára. 

A Platán Otthon állami fenntartásba kerülésével az önkormányzat megtakarítást ér el, amelyet a szociális ellátások fejlesztésére, bővítésére fordít. Különösen fontos, hogy az önkormányzat a Belsőnyírben lévő, időskorúak bentlakásos ellátását biztosító telephelyet mielőbb áthelyezhesse és bővíthesse.  

Ingyenes buszjáratokat közlekednek majd a Múzeumok Éjszakáján Heténybe, Kadafalvára és Katonatelepre. Mint ismeretes, idén Kecskemét a Múzeumok Éjszakája országos kiemelt helyszíne, ezért várható, hogy a városon belül szintén a szokásosnál is nagyobb lesz az érdeklődés. Az önkormányzat célja, hogy a szatellit településrészeken élők a programok végén is igénybe vehessék a közösségi közlekedést. A döntés értelmében a Múzeumok Éjszakáján - június 25. - 23.30-kor, éjfélkor és 0.30-kor indulnak majd járatok Heténybe a Noszlopy park - hetényi buszforduló viszonylaton, Kadafalvára a Noszlopy park - Kadafalva, Boróka u. 73. viszonylaton, Katonatelepre a Széchenyi tér - katonatelepi iskola viszonylaton. A járatok az útvonalon valamennyi megállóhelyet érintik.

A város a járatok közlekedtetéséhez mintegy 105 ezer forintot ad a szolgáltatónak, a lakosság így ingyenesen veheti igénybe a szolgáltatást.

Kövessen minket a Facebookon is!