Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. május 27. 10:54

HelloHal bisztró nyílt Kecskeméten

Képgaléria
HelloHal bisztró nyílt Kecskeméten
A HelloHal nevű éttermi vállalkozás élenjáróként kimagasló marketingmunkát végez a halfogyasztás népszerűsítésében. A Magyarországon fellelhető édesvízi halak birodalmába kalauzolják el vendégeiket. Ételeik kivétel nélkül hazai, garantáltan ellenőrzött beszerzési forrásból származó, friss alapanyagból készülnek, szálkamentesen. A HelloHal márkanév megálmodójával, az étteremcsoport létrehozójával, Horváth Szabolccsal kecskeméti halbisztrójában beszélgettünk, a Kéttemplom közben. (Fotók: Mátyus István)

– A HelloHal három év alatt vált igazi márkanévvé. A Tisza tónál, Tiszaörvényből indult, ugyanis négy évvel ezelőtt ott nyitottam egy HelloHal nevű falatozót, ahol kizárólag halételeket kínálunk – kezdi vállalkozása bemutatását Horváth Szabolcs. – Jól ment, ezért biztatást éreztem, hogy továbblépjek – folytatja. – Budapesten kívül kerestem egy erős megyeszékhelyet, ahol megnyithatom következő üzletemet. Ma tehát két halbisztróm van: egy Tiszaörvényben, a másik Kecskeméten, a Kéttemplom köz elején, és rövidesen nyílik egy harmadik is Budapesten, a Ráday utcában. Kíváncsi vagyok, hosszabb távon hogyan működik majd az étterem Kecskeméten. Eddigi tapasztalataim alapján úgy érzem, beváltja a hozzá fűzött reményeket. Távlati terveim között szerepel továbbá, hogy országos hálózatot hozok létre, de ez még a jövő zenéje.

– Mi volt az apropója annak, hogy közgazdász létére hallal kezdett el foglalkozni? – kérdezzük Horváth Szabolcstól. – Hobbinak indult, ugyanis nagyon szeretem a belőle készült ételeket. Másrészt azt látom, hogy Magyarországon sokan olyan ellenérzéseket fogalmaznak meg a halakkal kapcsolatban, ami egyszerűen valótlan információkra alapszik. Hazánkban sajnos máig nem alakult ki megfelelő feldolgozási kultúra, ezért sokan úgy vélik, minden hal büdös, szálkás és pocsolya ízű. Ez nem igaz! – jelenti ki határozottan Horváth Szabolcs. – Más oka is van, hogy hazánkban – a konzervipari termékeket is beleszámítva – átlagosan fejenként csupán 5 kilogramm halat fogyasztunk. Ez pedig az ára.

Pedig a halászlének van kultúrája Magyarországon – vetjük közbe. – Valóban, azonban el kell mondani, hogy ennek készítése nagyon elüzletiesedett hazánkban. Az igazi halászlének ugyanis négy összetevője van: hal, pirospaprika, hagyma, víz, semmi más. Ezzel szemben vannak éttermek, ahol egy csomó olyan dolgot tesznek bele, ami egyáltalán nem belevaló. Ilyen például a pirosarany vagy akár a sárgarépa. Mi ugyanis kizárólag az előbbi négy eredeti összetevőt használjuk. Ezen kívül ügyelünk arra, hogy ne kerüljön morzsalék, halbőr vagy zsírdarabka az ételeinkbe.

Összességében lesz igény az ilyen ételekre? – kérdezzük. – Bízom benne. Be akarjuk bizonyítani, hogy a halakról kialakult sztereotípiák nem igazak. Ez nagy kihívás, de ezért dolgozunk. Amit ugyanis sertés- vagy szárnyas húsból el lehet készíteni, azt halból is. Így kapható nálunk például halkolbász, halkocsonya, harcsasushi, pontychips, bruschetta grillezett halfilével stb. A Tisza tónál négy év kellett a sikerhez, Budapesten egyértelműen van rá kereslet. Kecskeméten türelmesnek kell lennünk, hogy itt is kialakuljon egy többé-kevésbé stabil vendégkör. Arra kérem a kecskemétieket, ne tartsanak a halételektől, bízzanak a HelloHalban. Felszolgált ételeink minősége minden üzletünkben azonos, ezért bátran térjenek be hozzánk. Mi olyan különlegességekkel szolgálunk, melyeket másutt biztosan nem kapnak meg, de a jól bevált klasszikusokat is bátran merem ajánlani.

Mi a kedvenc étele? – érdeklődtünk végül. – Minden olyan, amit még sehol nem készítettek halból. Szeretem például a halmájat. A harcsának, csukának, süllőnek finom mája van. Halcsontokkal is kísérletezem, hogy milyen ízeket lehet kihozni belőlük.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház