Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. június 6. 22:01 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskemét újabb nagy dobása: Merész András mesteredző a KESI vízilabda szakosztálya élén

Képgaléria
Kecskemét újabb nagy dobása: Merész András mesteredző a KESI vízilabda szakosztálya élén
Merész András lesz a Kecskeméti Sportiskolán belül működő vízilabda szakosztály új vezetőedzője - jelentették be hétfőn sajtótájékoztatón Szenes Márton, a Hírös Sport Nonprofit Kft ügyvezetője, és Ivkovicné Béres Tímea, a Hírös Sport Nonprofit Kft. sportszakmai igazgatója.

- Kecskemét már a 2024-es olimpiára készül - mondta a döntést indokolva Szenes Márton. - Addig pedig komoly eredményeket kell felmutatnia a város sportágainak. Ennek a folyamatnak részeként a vízilabda utánpótlás nevelésben fordulóponthoz érkeztünk, és neves szakemberrel erősítjük most meg a szakosztályt. 

Emlékezetes, hogy tavaly februárban Magyarország női vízilabda válogatottja Kecskeméten játszott. Akkor szövetségi kapitányként volt jelen Merész András, és sikerült kiváló kapcsolatot kiépítenie Kecskemét sportjának „kovácsaival". Szenes Márton a sajtótájékoztatón felmutatta azt az tavaly februárban Merésztől ajándékba kapott üveg bort, amelyre a 2015-ös női vízilabda mérkőzés plakátja került címkeként. 

- Számomra akkor, és most is rendkívül meggyőző András szakértelme. Biztos vagyok benne, hogy Kecskeméten jó kezekbe kerül mostantól a vízilabda utánpótlás nevelés - hangsúlyozta Szenes Márton.

Merész kinevezésével párhuzamosan a Kecskeméti Sportiskola vízilabda szakosztályának új edzője Adamik Gábor lett.

Merész András (Budapest, 1963. április 11.) magyar vízilabdázó, mesteredző. Édesanyja, Ördög Éva, a magyar női vízilabdázás egyik megalapítója.

A KSI-ben kezdett vízilabdázni, kapus poszton. Nevelőedzői Sík László, Felkai László, Juhász Károly, Kőnigh György, Martin György, Császár György voltak. 1979-ben mutatkozott be a felnőtt mezőnyben, a KSI OB II-es csapatában. Az első osztályban 1982-ben szerepelt először a Tungsram színeiben. Később a Honvéd játékosa is volt. Egy közlekedési baleset félbeszakította játékos karrierjét.

Edzőként kezdetben női és utánpótlás csapatoknál tevékenykedett. 1982-ben edzőként részt vett az első magyar női vízilabda-mérkőzésen. Ezt követően a Tungsram SC-nél, majd a annak utódjánál a Kordaxnál foglalkozott a felnőtt csapattal. 1995-től 1997-ig a Szolnok trénere volt. 2002-től a KSI edzéseit irányította.

2001-ben kinevezték a magyar férfi utánpótlás válogatottak kapitányának. Ebben az évben a junior vb-n harmadik lett a csapata. 2003-ban az ifjúsági Európa-bajnokságon a válogatott második volt Merész irányításával. 2004-ben a junior válogatottal volt harmadik az Eb-n. 2005-től a női utánpótlás válogatottat irányította. 2006-ban a világbajnokságon szerzett a csapata bronzérmet. 2008-ban az ifjúsági Eb-n ezüstérmesek voltak. A következő évben a junior vb-n lett negyedik a válogatottal.

2010-ben kinevezték a felnőtt női válogatott kapitányának. Irányításával a csapat világbajnoki 9., Európa-bajnoki harmadik és olimpiai negyedik lett. Az ifjúsági női válogatottal 2012 decemberében második lett a világbajnokságon. Ugyanebben a hónapban négy évvel, 2016-ig meghosszabbították a szövetségi kapitányi kinevezését.

Vezetése alatt a felnőtt válogatott a 2013-as női vízilabda-világligán negyedik helyezett, a világbajnokságon bronzérmes volt. 2014-ben a TF vízilabda szakedzői képzésének vezetője lett.[2] Ebben az évben a válogatottat bronzéremig vezette az Európa-bajnokságon.

A 2015-ös női vízilabda-világbajnokságon kilencedik helyen végzett a válogatott. A torna végén felajánlotta a lemondását. A Magyar Vízilabda-szövetség 2015 szeptemberétől új kapitányt nevezett ki.

Kövessen minket a Facebookon is!