Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. június 7. 11:41

Hajdú László szenior úszó volt a Wojtyla Ház vendége

Képgaléria
Hajdú László szenior úszó volt a Wojtyla Ház vendége
Hajdú László – vagyis HaL – profi úszó, edző tartott ma előadást a Karol Wojtyla Barátság Központban. Több tucat gondozott hallgatta életpályájáról szóló beszámolóját a népkonyha Pintér József termében. Az úszó elmondta, hogy az intézmény alapító igazgatójához, Farkas P. Józsefhez több évtizedes barátság fűzi. Ezért is jött el most a Wojtyla Házba, és hogy szavaival bizonyítsa: „a szegények sem kevesebbek másoknál”. Önzetlen szeretete jeleként pedig 10 darab uszodabérlettel ajándékozta meg a Wojtyla sorsközösséget. (Fotók: Mátyus István)

Eddigi életpályája alatt sok kudarccal, csalódással kellett szembenéznie és - mint mondta - mindenhol töménytelen munka várta. A hosszútávúszó, író, költő, zenész Hajdú László azonban még a legnagyobb mélységekből is felszínre tudott törni. Élete mottóját röviden így fogalmazta meg: ne add fel! Ez lett a vezérelve minden lépésének, tettének. Akkor, amikor gyermekként még menekült a víztől, annyira nem akart megbarátkozni az úszással, és akkor is, amikor felcseperedve sportolóként nagyszerű eredményeket ért el.

Csak néhány példa pályafutásából: senior versenyzőként Masters EB 8. és 9. (400 gyors, 200 hát), Európa bajnoki 7. helyezés 3000 méteren, hatszoros Masters országos bajnok medencében, Balaton átúszásban abszolút harmadik 5000 méteren, negyedik 3000 méteren, az öbölátúszás abszolút 6. helyezettje, e távok hosszútávúszó országos Masters Bajnoka, a Hosszútávú Triatlon Országos Bajnokságon váltó felnőtt 2. helyezett, a Horvát Nyílt Bajnokságon 5000 méteren Masters bajnok, és még hosszasan sorolhatnánk.

Tervei igazodnak „Ne add fel!” életfilozófiájához. Nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint megnyerni a nyílt vízi Európa bajnokságot, és a jövő évi budapesti úszó világbajnokságra is intenzíven készül.

Vallja: az élet rendje a folytonos próbatétel. Cselekedeteinkről halálunk napján számot kell adnunk, ezért kell mindig újra kezdeni, akár háromszor is…

Zenészi munkásságára utalva idézte zenekarának mottóját:

„Folyamatosan változó világomban egyetlen eredő van, az pedig az én lelkem, amiből a Spreading táplálkozik. Jelenleg a múlt ködéből felsejlő fényfoltok után kutakodom, s lesem, hogy utamban ki az, aki megleli azt, amit tartogatok. Ki az, aki megérdemli, hogy elé rakjam, s felajánljam, legyen felkent
letéteményese, formálja világnak kedvére. Hiszen nyersanyagai, lehetősége, reménye az, ki színpadon megjeleníti. A dalokat, kérlek, úgy hallgasd, mint azt születésekor én hallottam. Csak remélem, hogy valaki megérez valamit is a honlapomon leírtakból, s felemel, ami által értelmét kapom tevékenységemnek.”

Háttér:

Hajdú László: Gondolataim az úszásról

Az úszás, mint sportmozgás, mindenki számára elengedhetetlen testedzés, a víz, mint közeg, legelőnyösebb felhasználását ajánlja, mert antigravitációs módszer a test alakításában.

Ez az alapsport, melyből minden egyéb sportág merít. Ezért már egész kiskorúak számára is tartanak vízhez szoktatást, játékos foglalkozásokat, hogy idejekorán megszokják a közeget. Elterjedt szokás, hogy az óvodákban csoportosan szervezik, de nem kötelező jelleggel, de az általános iskolában kötelező óraszámban kapják meg a gyermekek ezt az elengedhetetlenül fontos képzést.

Szüleim sokat küszködtek, hogy három nővérem és én meg tanuljunk úszni, ezért apám, aki a Kertészeti Főiskola tanszékvezető docense volt nyugállományba vonulásáig, minden alkalmat megragadott, hogy víz, a természet szeretetére szoktasson. Sajnos, én rossz tanítvány voltam, féltem, szorongtam a hideg, a mélység taszított. Ezer körömmel kapaszkodtam oktatóm hátába még 9 évesen is. De bárhogy is történt, megtanultam úszni, sőt versenyző lettem, eljutottam a válogatottság küszöbére is. A többi csak az adottságaimon múlt, tudomásul kell venni az emberi adottságok korlátait is.

Viszont az érettségi után erősáramú berendezés-szerelő szakmát kaptam kezembe, és megpróbáltam elhelyezkedni benne. Mélyen élt bennem viszont a vágy választott sportágam iránt, s elhatároztam, elkezdem az úszó szakedzői képzést. Ebben az időben voltak társaim, akikkel öröm volt dolgozni.  Edzői eredményességem a létszámokat, tagdíj befizetéseket, a pályák kihasználtságát preferálta, de a lényeg, jó volt, sok szép emlék fűz a ma már szinte felnőtt tanítványaimhoz. Sőt, a következő olimpia kecskeméti vonatkozású eredménye, hogy Magó Ági kerettag,  az én tanítványom volt. Simon Jácint részt vett a Sydney olimpia megmérettetésen. De a legjobb, hogy a mai napig Kecskeméten, vagy másutt, élvezik egymás társaságát, de leginkább az úszást!

A magánúszás-oktatás lényege, hogy létszámában, varázsában is egyedi módon foglalkozunk a gyermekekkel, sőt az oktató választás is elsőrendű fontosságú, hisz ez személyes intuíciók alapján működik. Sőt, az úszásnem, életkori sajátosság, az egyéb pl.: mozgásszervi, pszichikai problémák személyes bizalmi modulációk forrása lehet. Fontosnak tartom a személyes motivációk közösségi forrás alternatíváit is. Meg kell jegyeznem, elsőrendű fontosságú szempont az úszástudás minősítésénél a biztonságos végrehajtást, a sarkított szempontokat, a fegyelmet. Szeretem, ha tudom, a szülők soha nem fognak vádba ejteni azért, mert nem biztonságos gyermekük tudása. A nyaralás élménye, a tengerparti kirándulás maradandósága rajtunk, úszásoktatókon múlik! Nem tehetem személyes érdekeim halmazává az úszásnem kiválasztását! Ebből persze sosem volt probléma, konszenzus alakult ki a kötelező és a sportági érdekek között. Hisz aki megtanult látványos módon úszni, személyes megtiszteltetésnek vette, ha meghívták versenyzőnek! Érték, becs volt, hogy a KVSC úszója lehetett!

Különös vonzásban tart engem a kecskeméti Fedett uszoda szerkezeti leosztása. Sokan elégedetlenkedhetnek a pályahasználat problémái miatt, mégis, én azt vallom, sehol nem tudnék ilyen otthonosan mozogni az oktatás területén, mert a kismedence lakájos, kissé szeparált jellege, a foglalkozás belső tartalmát erősíti. Kialakulhat az edző, tanítvány később már nem pótolható bizalmi kötése! A nagymedence csempéi, a mennyezeti világítás elhelyezése is folytonos támaszt nyújt az edzések monoton végre- hajtása közbeni térbeli bizonytalanságban.

Az uszoda vízminőségét az EU szabványok garantálják, hőmérsékletét automata rendszer biztosítja. Ma már nem igazán lehet magától a víztől megbetegedni, az egyéb élethelyzetek igazolják, hogy az immunitás kialakulását is csak a sport tudja biztosítani. Aki nem sportol, könnyebben lebetegszik! Ez tény! Mert lebetegedhet az ember, de az edzettség a legjobb orvosság.

Köszönet és elismerés jár minden Szülőnek, aki nem saját érdekeit nézi, hanem pénzét, fáradtságát nem kímélve csak a gyermeke egészségét, boldogságát keresi, valósítja meg.

Tudnék az úszósportról írni, a közösségi munka erejéről, a versenysportról, de véleményem ugyanaz marad, egy gyermek tanuljon, sportoljon, és játéka legyen vidám.

Ezt biztosítani számára pedig minden felnőtt kötelessége. Mint ahogy két szülője van, ahogy két keze, hogy mindkettővel kapaszkodhasson.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája