Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. június 7. 16:57

Wojtyla Ház: ebéd a Cézár étteremből

Képgaléria
Wojtyla Ház: ebéd a Cézár étteremből
Kecskemét - Caruso Annunziato, a Cézár Étterem tulajdonosa és főszakácsa készített ebédet ma a Wojtyla Ház sorsközössége számára. Az olasz származású úriember immáron huszadik esztendeje vezeti éttermét Kecskeméten, rendkívüli sikerrel. Ő is „lentről” kezdte, tehát tudja, milyen érzés, ha - finoman szólva - nem tehetős az ember. Ez tükröződik vissza abban, ahogyan a szegénységről gondolkodik: ha valakinek több adatik, adjon belőle azoknak, akiknek kevesebb jutott. Az olasz szakácsmesternek köszönhetően ismét étteremben érezhették magukat a Wojtyla Ház szegényei, ezúttal szám szerint közel kilencvenen: kedd délben zöldséges pennét fogyaszthattak kenyérrel, süteménnyel. Caruso Annunziatoval május elején készítettünk riportot. A továbbiakban ennek szövegét olvashatják. (Fotók: Tódor Norbert)

Caruso Annunziato: Akkor is dolgozom, amikor mások pihennek

Idén húsz éves a kecskeméti Cézár Étterem

Caruso Annunziato negyvenes olasz úriember, a Cézár Étterem tulajdonos-főszakácsa. Egy dél-olaszországi kisvárosban, Bisignanoban látta meg a napvilágot. Tizenegy éves korában döntött úgy, hogy szakács lesz. Ma kecskeméti éttermét vezeti; egész nap ott tartózkodik, felügyeli munkatársai munkáját. Minden konyhai műveletet személyesen ellenőriz, így tehát a minőség valóban garantált. Éttermében beszélgettünk…

Caruso már gyermekkorában tudta, mivel jár választott mestersége: – Akkor is dolgozom, amikor mások pihennek. Ha rövidre sikerül a napom, már hajnali negyed egykor otthon vagyok – mondja korántsem elégedetlenül. (Elmosolyodik.) – Mondhatnám, édesanyám mellett, a konyhában tanultam meg járni. Állandóan mellette sertepertéltem, így nem csoda, hogy hamar kanál került a kezembe – meséli, hogyan csöppent a gasztronómia világába.

Aktív pályáját mosogatóként kezdte, és egy sokcsillagos szálloda konyhafőnöke volt már, amikor először Magyarországra látogatott. – Hogyan ragadtam itt? Hát úgy, hogy egyszer Pesten megismerkedtem egy magyar lánnyal. A többit, azt hiszem, már nem is kell mondanom…

Húsz évvel ezelőtt úgy döntött, olasz éttermet nyit Kecskeméten, „mert ez egy nyugodt, élhető város”. Kezdetben kevés vendége akadt, de töretlenül hitt a sikerben. Idővel egyre többen tértek be hozzá: helyi cégek munkatársai, magyar és külföldi turisták, a Kodály Intézet növendékei… Mostanság akár nyolcvan vendéget is le tud ültetni egyszerre.

– A vendégkör igénye kissé konzervatív abból a szempontból, hogy sokan ragaszkodnak a régi étlapok jól megszokott ételeihez, de azért újabb igények is jelentkeznek – beszél a jelen kihívásairól. – Egyre inkább keresettek a zöldséges ételek, a tengeri herkentyűk: rákok, tenger gyümölcse, lazac… Étlapunkról több mint 100 féle ételből lehet válogatni; különféle mediterrán előételek, saláták, levesek, tésztafélék, pizzák, húsételek, egyéb ételkülönlegességek, köretek, desszertek közül.

Caruso olasz állampolgár, olasz tévécsatornákat néz. Nem csoda tehát, hogy otthon van minden olyan témában, ami szülőföldjét illeti. Utoljára karácsonykor látogatott haza. Családja, munkája azonban teljesen Kecskeméthez köti.

Az adakozás sem áll tőle messze, mert vallja: „akinek Isten többet adott, annak abból vissza is kell adnia”. A Karol Wojtyla Barátság Központ népkonyháját rendszeresen támogatja ételadományaival. Az olasz konyha ízvilágát tárja olyan nehézsorsú emberek elé, akik saját erőből aligha engedhetnék meg maguknak, hogy éttermében egyszer is helyet foglaljanak.

Rajong a régiségekért. – Antik képeket, órákat, bútorokat, régi fényképeket gyűjtök. A barátaim gyakran meglepnek egy-egy ritka darabbal. 

Moziba nem jár, a tévében is inkább a régi filmeket nézi meg. – A színházat viszont nagyon szeretem. Ilyen értelemben mindenevő vagyok, akárcsak ami a napi étrendemet illeti. A zöldséges- és halételeket például kiváltképp szeretem.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház