Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. június 7. 22:16 | Szerző/forrás: keol.hu

Újra Újvilág Passió: Június 10-11-12-én az Arborétumban

Újra Újvilág Passió: Június 10-11-12-én az Arborétumban
A Kecskeméti Katona József Színház hagyományteremtő szándékkal hozta létre a produkciót 2012-ben. Reményeik szerint minden évben, június második hétvégéjén megmutathatják a nézőknek a kecskeméti Újvilág Passiót. Idén, június 10-e és 12-e között láthatja a közönség a festői szépségű Kecskeméti Arborétumban. Az előadás helyszínét az Arborétum kezelője, a KEFAG Zrt., valamint az egyház ingyenesen biztosítja az előadás számára.

Jézus Krisztus, a Megváltó szenvedéstörténete az egyik legismertebb témakör az irodalomtörténetben. A Kecskeméti Katona József Színház most arra vállalkozott, hogy az ismert eseményeket szabadtéren, a hagyományokhoz ragaszkodva, ám mégis azoktól kissé eltérő módon mutatja be. Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetes rend, a pálosok. Történetünk szerint a rend százhuszonhat tagja elkísérte Kolombuszt híres felfedezőútján. A papokat Izabella spanyol királyné kérte a magyar rendfőnöktől, azzal a feladattal, hogy tartsák a bátor hajósokban a lelket; valamint hogy később terjesszék a hitet a távoli földrészen, az Új Világban. A magyar pálosok (a „fehérbarátok") ekként meghatározó szereplői voltak Amerika történetének, úgy is, mint az európai kultúra és műveltség terjesztői. A kecskeméti előadás sajátossága, hogy a pálosok szemszögéből mutatja be az ottani eseményeket, a térítés kezdeti stádiumait. Passiónk így egyszerre jellegzetesen magyar, ugyanakkor a világ felé kinyíló ablak. Nem utolsósorban azzal, hogy annak a Hadnagy Bálintnak 1511-ből származó (eredetileg pálos rovásírással magyarított) passiószövegét használja alapanyagként, amelynek mai magyar nyelvű változata alig néhány éve vált ismertté, Árva Vince pálos szerzetes atya munkássága nyomán. Az előadás alkotói - melynek gerincét a Kecskeméti Katona József Színház jeles művészei képezik -, nem csak a megközelítés újszerűségével, de a látvány-zene-koreográfia egységével is mai, magyar produkció megvalósítására törekszenek.

Kocsis L. Mihály és a rendező közös szövegkönyve elsősorban az Evangéliumra támaszkodik. A koreográfiát Lukács László a Kecskemét Táncegyüttes vezető koreográfusa készíti, és az előadásban a táncegyüttes táncosai mellett, kecskeméti lakosok is közreműködést vállaltak.

A főbb szerepekben Porogi Ádámot, Kőszegi Ákost, Hajdú Melindát, Hegedűs Zoltánt, Körtvélyessy Zsoltot láthatják. Az előadás zenei anyagát Kövi Szabolcs zeneszerző alkotta, rendezője Cseke Péter.

A helyszín a Kecskeméti Arborétum, melynek vonzerejét növeli, hogy területén áll az 1718-ban épült műemlék Mária-Kápolna oromzatos homlokzattal.

Jegyár: 1800 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 1500 Ft.

Jegyek válthatók:

A SZÍNHÁZ SZERVEZÉSI- ÉS JEGYIRODÁJÁBAN: Kecskemét, Katona József tér 5. Telefon: 76/501-17476/501-174, 501-177 [email protected]

A HÍRÖS VÁROS TURISZTIKAI KÖZPONT jegypénztárában: Kecskemét, Rákóczi út 15.

H-P 10.00-14.00, Telefon: 76/501-170 - 103-as mellék valamint online a színház honlapjánITT>>> , a jegy.hu oldalon és az Interticket országos jegyirodai hálózatában.

www.kecskemetikatona.hu , www.facebook.com/kecskemetikatona

Megközelítés:

14-es helyi autóbuszjárattal a Margaréta Otthonig: (a Széchenyi téri buszállomásról indul), onnan gyalog

- Gépkocsival: Budapest felől az 50-es úton az első jelzőlámpánál jobbra kanyarodva Március 15. útra, melynek végén újra jobbra (a Vízműdombnál). Ezen az úton (Nyíri út), tovább haladva Hetényegyháza felé az első leágazásnál jobbra (Itt autóbuszok számára is alkalmas parkoló található)

- GPS - Bejárat a Mária Kápolna felöl: 46.91133, 19.649989

Szálláslehetőség vidékiek számára (-20% OEE tagkártyával)ITT

Kövessen minket a Facebookon is!