Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2016. június 9. 21:23 | Szerző/forrás: keol.hu

Megújul a Kecskeméti Baracpálinka és Borfesztivál

Képgaléria
Megújul a Kecskeméti Baracpálinka és Borfesztivál
A város és térségének gyümölcstermesztő, pálinkafőző, borkészítő és vendéglátó hagyományaira építve szervezik meg június 22. és 26. között a megújult kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivált. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették az egyik legnagyobb városi gasztro-esemény tudnivalóit, a rendezvénygazda Hírös Agórában.

A sajtótájékoztatón jelenlévő Dr. Homoki Tamás alpolgármester kiemelte, hogy a város egy színes, szinte folyamatos programkínálattal igyekszik a turisztikai szezont kitölteni, ebbe illeszkedik a közelgő Barackpálinka- és Borfesztivál is. A helyszín tekintetében egy közelmúltbeli dilemma eldöntéséről számolt be az alpolgármester, miszerint: a főtér a legméltóbb helye a Barackpálinka- és Borfesztiválhoz hasonló színvonalas rendezvényeknek.

Korábban próbálták bevonni a városközpont revitalizációjának során megújult közterületeket - például a Vasútkertet vagy a Kálvin teret -, de győzött a főtér, hiszen történelmi gyökerei vannak itt a sokadalmak tartásának. 

- Elég, ha csak a hagyományos, nagyhírű kecskeméti piacokra gondolunk. Bár féltjük, óvjuk a főteret, akkor is helyes, hogy itt rendezzük meg az ilyen kulturális eseményeket - hangsúlyozta az alpolgármester.

Dr. Homoki Tamás szavaira szinte rímeltek Bak Lajos, a szervező Hírös Agóra Kulturális Központ igazgatójának gondolatai is, aki elmondta, hogy fokozott biztonsági ellenőrzés mellet zajlik majd a program, és idén először lesz házirendje is a fesztiválnak.

- A biztonsági szolgálat felügyeli majd, hogy a kulturált szórakozás ne fajuljon duhajkodásba - jegyezte meg az igazgató.

Bak Lajos elmondta, hogy a megújulás szándékával rendezték a programot, idén a legfőbb célcsoport a család lesz. Sok olyan kiegészítő lehetőség várja majd a vendégeket, amely a gyerekek számára is kikapcsolódási lehetőséget kínál.

A fesztivál jellege is inkább közvetlen emberi kapcsolatoknak, a találkozásoknak, kulturált italkóstolásnak ad teret majd, és nem a hagyományos fesztivál hangulat uralja majd a főteret. Ez leginkább abban érhető tetten, hogy hosszabb lesz a fesztiválutca a főtér tengelyében, és a színpad is kikerül a megszokott helyéről. A színpad szereplői között nagyobb hangsúlyt kapnak a helyi tehetségek, de persze a sztárfellépőket sem hiányoljuk majd a kínálatból. Talán ezzel is összefügg, hogy a rendezvény immár önfenntartóvá vált, a támogatók és a bevételek fedezik az összes rendezéssel együtt járó költséget.

A borutcában szokás szerint a legnagyobb országos nevek lesznek jelen, és természetesen a helyi termékek is képviseltetik magukat. A borok mellett a minőségi pálinkákat is megkóstolhatjuk. Bak Lajos elmondta, hogy mintegy 50 borászat lesz jelen, akik mellett a tíz nagy pálinkaház kínálja majd párlatait.

A fesztivál saját poharával léphetünk egyik standtól a másikhoz, ezen kívül csak a nagy borászatok saját logós poharaiból lehet majd a fogyasztani a rendezvényen. Bak Lajos külön kiemelte, hogy mivel teljesen önálló kultúrát képvisel, ezért sört nem árusítanak a Barackpálinka- és Borfesztiválon.

(A szerkesztő megjegyzése: a sörbarátoknak azonban nem kell majd messzire menniük, hiszen a megújult Liberté Sörteraszán csak csapolt sörből ötfélét mérnek már jelenleg is.)

Hagyományosan kapcsolódik a rendezvényhez a konferencia-program is. Idén az agrárkamara szakmai fórumot tart, a továbbiak pedig a Kárpát-medencei Kulturális Civilszervezetek találkozójának, a Mathiász Borrend harmincéves jubileumi rendezvényeinek jegyében telnek majd. Valamint ellátogat a fesztiválra a legnagyobb hasonló magyarországi esemény, a Budapesti Borfesztivál igazgatója is.

A sajtótájékoztatón megjelent Rausch Sándor, a megyei önkormányzat alelnöke is, aki megköszönte, hogy a kecskemétiek a térségről, a megyéről sem feledkeztek meg. Így a megye más területeiről is mutatnak be minőségi helyi italokat. Többek között a megye borai és pálinkái is megjelennek a fesztiválon, sőt a megye bora díjátadót is a kecskeméti rendezvény égisze alatt rendezi meg a megyei önkormányzat.

(A szöveg forrása: hiros.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!