Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. június 17. 20:01 | Szerző/forrás: hiros.hu

Megnyílt a II. kecskeméti Tojásfesztivál

Képgaléria
Megnyílt a II. kecskeméti Tojásfesztivál
Az ország legnagyobb Tojásfesztiváljának ad helyet a hétvégén Kecskemét. Azért szervezik itt a fesztivált, mert minden negyedik magyar tojást a kistérségben termelnek. A rendezvény szombaton és vasárnap délelőtt tíz órától este tíz óráig hirdeti, hogy a tojás az egyik legősibb, legalapvetőbb élelmiszer és nélkülözhetetlen fehérjeforrás. (Fotók: Tódor Norbert / Alföldi Civil Napló)

A rendezvényen gasztronómiai bemutatók, valamint kulturális és családi programok sokasága várja az érdeklődőket egészen vasárnap estig. A fesztivál megnyitóján Mák Kornél, alpolgármester a tojás fontos élettani jelentőségére hívta fel a figyelmet. A Tojásfesztivál nem véletlenül került Kecskemétre, a város és térsége ugyanis az országos tojástermelésben jelentős szerepet vállal.

Hamzáné Lakó Judit, a szervező Aranyhomok Kistérség-fejlesztési Egyesület vezetője így vélekedett:

- Azért esett Kecskemétre a választás immáron második alkalommal, mert a tojástermelés negyede Magyarországon ebben a térségben zajlik,

Lajosmizsétől Tiszakécskéig nagyon komoly tojástermelő cégek vannak - mondta.

Tavaly októberben kétnapos program keretében szólt minden a tojásról Kecskeméten, idén három napra bővítették a szervezők az eseményt, amely gasztronómiai és kulturális csemegékkel is szolgál minden nap.

- Van egy csapat, akire támaszkodva meg lehet csinálni, akár az Aranyhomok Kistérség-fejlesztési Egyesületre, akár a kistérség településeire gondolok, van egy anyagi háttér és remélhetőleg van jó fogadó készség a kecskemétiekben - fogalmazott Basky András Lajosmizse polgármestere.

A tojástermelésnek kiemelt szerepe van az agráriumban
Dr. Visky József a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a megnyitón elmondta: a baromfitenyésztés, illetve a tojás termelésének fejlesztése prioritást élvez az agráriumban. - Az 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programból több mint 70 milliárd forintot fordítunk az állattenyésztési ágazat fejlesztésére, azon belül is 20 milliárd forint az, amit a baromfitartók tudnak a beruházásaikra, fejlesztésekre igénybe venni - mondta el dr. Visky József.  

A fesztivál segítségével a tojásnak azonban nem csak az étkezésben betöltött szerepére hívják föl a figyelmet, hanem kulturális és művészeti programok is lesznek bőséggel, vasárnap pedig Rúzsa Magdi koncerttel zárul a program.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház