Kárpátaljáig viszik megyénk jó hírét
- Célunk az, hogy ízelítőt adjunk megyénk mezőgazdaságának főbb jellemzőiből és megmutassuk azokat a különlegességeket, melyekre méltán vagyunk büszkék - nyilatkozta hírportálunknak a látogatással kapcsolatban Rideg László.
A delegáció elsőként a kecskeméti Pilze-Nagy Kft. laskagomba termelő és feldolgozó üzemében tett látogatást, ahol megismerkedhettek a családi vállalkozás Európában is egyedülálló környezettudatos technológiáival.
Dr. Vakulya István strukturált vízzel kezelt szántóföldjei világviszonylatban is egyedinek számítanak, melyet örömmel mutatott meg a gazda a kárpátaljai vendégeknek.
A mezőgazdasági körútból nem maradhatott ki a kiskunmajsai Á-Fúrús Kertészet sem, ahol a paprikatermesztés és a termálvíz fűtési célú hasznosításába nyerhettek bepillantást.
A ballószögi Hetényi Pincészetben a szőlőtermesztés és -nemesítés tudományába tekinthettek be. Majd Fülöpjakabon Gyöngyösi Sándor biogombái és azok tudományosan is bizonyított, gyógyító hatása igazi meglepetés volt a kárpátaljaiak számára, de örömmel hallgatták Nemes Mátyás, a 2015. év biogazdájának komoly elhivatottságot sugalló szavait is.
Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke tavaszi látogatásuk alkalmával azt kérte tőlünk, hogy segítsük munkájukat a kertészet, szőlészet és borászat területén szerzett tapasztalataink átadásával. A megyei önkormányzat ennek szellemében szervezte meg ezt a tanulmányutat kárpátaljai vendégei számára, akik élményekben és tapasztalatokban gazdagon térhettek haza, s az itt szerzett tudást, kapcsolati tőkét jól tudják majd kamatoztatni saját hazájukban, a Magyarország kormányától kapott vállalkozási támogatások felhasználáshoz.