Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. június 30. 22:01

Kecskemét júniusi közgyűlésének döntései

Kecskemét júniusi közgyűlésének döntései
Félszáz napirendi pont szerepelt Kecskemét közgyűlésének június 30-ai, csütörtöki ülésén.

A közgyűlés legfontosabb döntései:

Új lakbérrendeletet fogadott el a közgyűlés. Kecskemét eddig hatályos lakbérrendeletét 1996-ban alkotta meg az önkormányzat, így szükségessé vált a módosítás egyrészt a jogszabályi környezet átalakulása, másrészt a helyi viszonyok változása miatt. Fontos volt többek között a bérlakások övezeti kategóriáinak átalakítására is. 

Kecskeméten az önkormányzati tulajdonú bérlakások díja 2011 óta nem emelkedett, ami országosan is ritkaságnak számít. Az új rendelet szerint 2016. augusztus 1-jével 5 százalékkal növekednek a bérleti díjak, 2017. augusztus 1-jével pedig újabb 5 százalékos emelés várható. A bérleti díjak még így is lényegesen alacsonyabbak lesznek akár a nem önkormányzati tulajdonú lakásokhoz, akár a más városokban alkalmazott önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díjához képest.

A folyamatosan felértékelődő, egyre fejlettebb infrastruktúrával rendelkező Homokbánya városrész esetében a jelenlegi bérlők szintén 5 százalékos emeléssel számolhatnak. Aki viszont augusztus 1. után pályázik homokbányai lakásra, annak vállalnia kell a magasabb, négyzetméterenként 680 forintos bérleti díj megfizetését.  

A bérbeadási jogokat gyakorló Kik-For Kft. a bevételből újabb lakásokat újít majd fel annak érdekében, hogy minél többen jussanak megfizethető árú bérleményhez. 

Áprilisban fogadta el a közgyűlés a város új parkolási rendeletét, amelyet néhány ponton már most, a július 1-jei hatályba lépés előtt célszerű volt módosítani. A döntést egyrészt az előzetes hatásvizsgálat, másrészt lakossági jelzések tették indokolttá. A módosítás lényeges eleme, hogy a KöHÉM rendeletben meghatározott környezetkímélő gépkocsik (elektromos gépkocsi, nulla emissziós gépkocsi) a város egész területén díjmentesen parkolhatnak.

Alapítványok támogatásáról döntött a testület. Ennek értelmében a Vásárhelyi Pál Általános Iskoláért Alapítvány, a Kecskemét Móricz Zsigmond Iskoláért Alapítvány, a Móricz Zsigmond Közművelődési Alapítvány, a Mathiász János Iskoláért Alapítvány, a Katonatelepi Óvodáért Alapítvány, valamint a Ménteleki Általános Iskoláért és Óvodáért Alapítvány összesen 2,8 millió forint plusz forráshoz jut, amelyet az intézmények infrastrukturális beruházásokra költhetnek.

Pénzjutalomban részesítette a város a most lezárt tanévben kimagasló eredményeket elért tanulókat. A kórusok, és a sportversenyek eredményes csapatai esetében a jutalom átadása intézményi alapítványok útján valósulhat meg, ezért öt alapítvány számára összesen 420 ezer forint támogatást hagyott jóvá a grémium. 

200 ezer forint támogatást kap az M. Bodon Pál Zeneiskoláért Alapítvány, amely idén is színvonalas zenei tábort szervez. Szintén 200 ezer forinttal támogatja a város a Katona gimnázium alapítványát, az intézmény ugyanis az idei Katona József Emlékév során vállalta több program megszervezését. 

A „Sikeres Kandóért" Alapítvány 300 ezer forint támogatásban részesül. Az iskola Kandó Electric csapata a napokban vesz részt a londoni Shell Eco Maraton versenyen egy saját készítésű járművel két kategóriában (design díj, biztonsági díj). Ez a csapat 2014-ben egyébként 200 autó versenyében hozta el a design díjat. 

A Városi Szociális Közalapítvány mintegy 3,8 millió forint támogatást kap. Az összegből elkészül a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia, amely a TOP keretében benyújtandó „Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségzervezés a városi helyi fejlesztési stratégiákhoz kapcsolódva" című pályázathoz szükséges.

A grémium döntött azokról a támogatásokról is, amelyeket a Városi Támogatási Program keretében kapnak a pályázó alapítványok. A határozat értelmében összesen közel 18 millió forint forráshoz juthatnak a nyertes alapítványok az általuk vállalt célok megvalósítására. 

Támogatási kérelemmel fordult a város Balog Zoltán miniszterhez annak érdekében, hogy minél színvonalasabban rendezhesse meg idén a Katona József Emlékév és a Múzeumok Éjszakája (amelynek Kecskemét volt az országosan kiemelt helyszíne) rendezvénysorozatot. A város miniszteri keretből 10 millió forint támogatást kapott, amelynek lehívásához pályázatot kell benyújtani a Nemzeti Kulturális Alaphoz. A közgyűlés a pályázat benyújtását jóváhagyta. 

Pályázatot nyújtott be a város az Intelligens Hálózat Mintaprojekt keretében. Az előkészítés a Bácsvíz Zrt.-vel együttműködve történt. Sikeres pályázat esetén egy olyan okos hálózati rendszer jöhet létre, amellyel egyebek között vizsgálni lehet a fogyasztói szokásokat, pontosabb lesz az elszámolás, és üzembiztonság szemponjából pontosabb tervezhetőséget tesz lehetővé.  

Infrastrukturális fejlesztésekre pályázott a város az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása" című felhívás keretében. A kiírás alapján Kecskemét 50 százalékos támogatásra lesz jogosult, azaz a költségek felét a pályázat, a másik felét az önkormányzat biztosítja. A tervek szerint a pályázat keretében megtörténne a Lánchíd utcai óvoda energetikai korszerűsítése és a Széchenyi sétányi óvoda tornaszobával történő bővítése. Továbbá a járdát és a kerékpárutat javítaná meg a város a Nyíri úton (Juhar utca - Széchenyi krt. között), és a Budai úton (Március 15. utca és Akadémia krt. között). A beruházások összköltsége mintegy bruttó 139 millió forint.

1 hektáros városi gyümölcsöskert létrehozását tervezi az önkormányzat Kisfáiban. A 10 millió forintos költséggel megvalósuló gyümölcsös létrehozására az önkormányzat a Tanyafejlesztési Program előirányzat keretében pályázott. A cél az, hogy a város elősegítse a gyümölcstermesztés kultúrájának újraélesztését, a régi fajták megismerését. 

Az ültetvény segítséget nyújthat a főiskola (2016. július 1-től egyetem) oktatási rendjébe illesztett duális képzéshez, egyúttal helyet adhat különleges történelmi fajták gyűjteményének, valamint a város eredetvédett pálinkája termesztő helyének is. A megtermelt gyümölcsöket szociális és közösségi célokra lehet majd felhasználni. 

5 millió forint támogatást nyújt az önkormányzat a főiskola részére a kertészeti karon folyó parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos kutatásokra. Korábban a Bolyai gimnázium előtti téren megtörténtek az összehasonlító parlagfű írtási kísérletek a kidolgozott bioherbicides módszerrel. A módszer kedvező hatása és hatékonysága beigazolódott, ezért döntött úgy a város, hogy támogatja a további kutatásokat.

Fellendült az ingatlanpiac Kecskeméten, megnövekedett az érdeklődés a társasházak, szolgáltató létesítmények építésére alkalmas telkek iránt. Az önkormányzat a közelmúltban írt ki pályázatot a Balaton utca 19. szám alatt lévő ingatlanra, amelyre az Építő Simon Kft. nyújtott be ajánlatot. A társaság 331 millió forintot fizet az ingatlanért, a tervek szerint a meglévő épületeket elbontja és társasházat épít. 

Szintén az Építő Simon Kft. pályázott a Hoffman János u. és a Nyíl utca sarkán található, 4 helyrajzi számon lévő ingatlanra. A cég 70 millió forintért veszi meg a telkeket, és ott is társasházat épít.

Az Izsáki út 3. szám alatt lévő ingatlanra 3 érvényes, 1 érvénytelen ajánlat érkezett az önkormányzathoz. A legelőnyösebb ajánlatot Pápics János és a TVG-Invest közösen nyújtotta be. A tényleges vételár mintegy 78 millió forint, az ajánlattevők az egyetemhez és a családi sport-rekreációs központhoz kapcsolódó szolgáltató létesítményt hoznának létre.

Hozzájárult az önkormányzat ahhoz, hogy a Nemzeti Sportközpontok fejlesztéseket hajtson végre, miután a Magyar Röplabda Szövetség a RÖPKE Kecskeméti Leány Röplabda Sportegyesület javára igényelt és kapott 5 millió forint támogatást. Az összegből a Széchenyi vendéglátóipari iskola tornatermében, valamint a Zrínyi Ilona iskolában lesznek fejlesztések.

Felmondja az önkormányzat a  kéményseprő-ipari  közszolgáltatásra vonatkozó szerződést a Filantrop Kft.-vel. A szolgáltatás további ellátása érdekében a polgármester felvette a kapcsolatot a hivatásos katasztrófavédelemmel, miután a kormány ilyen esetekre ezt a szervet jelölte ki a tevékenységre. Az átszervezés azért is szükséges, hogy a lakosság számára ingyenes közszolgáltatások a jövőben is ebben a formában legyenek biztosíthatók.

Előzmények: a város 2014-ben kötött új szerződést a Filantroppal. A törvényi szabályozás alapján a szerződésben szereplő ellátási terület 84 települést foglalt magába, a lakosság számára végzett közszolgáltatás tekintetében. A megállapodás hatálya 2019 végéig szól.

Tavaly decemberben az Országgyűlés megalkotta a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvényt, amely lehetőséget adott az önkormányzatoknak arra, hogy a közszolgáltatási szerződéseket felmondják. Várható volt azonban még olyan szabályozás, végrehajtási rendelet megjelenése, amelyek hiányában felelős döntést hozni nem lehetett. Ezért a közgyűlés tavaly decemberben úgy döntött, hogy a Filantrop Kft.-vel kötött szerződés alapján tovább biztosítja a közszolgáltatást. Ugyanakkor felkérte a polgármestert, hogy a rendelkezések megjelenését követően vizsgálja felül annak hatásait a közszolgáltatás biztosítására, és amennyiben az önkormányzat érdekei azt indokolják, akkor javasolja a szerződés megszüntetését. 

A térítésmentes kéményseprő-ipari tevékenységgel összefüggő bevételkiesést a központi költségvetésből lehet igényelni pályázati rendszerben, de ennek részleteiről egyelőre nincs információ. A Filantrop Kft. tájékoztatása szerint a cég idei második félévi kieső bevétele 180-200 millió forint lesz. Ennek pótlása elengedhetetlen, ugyanakkor a központi költségvetésből történő finanszírozás körülményei nem ismertek, és az érintett 84 település finanszírozásba történő bevonása sem lehetséges.

Annak érdekében, hogy az állami tulajdonban lévő cég bevételkiesése ne halmozódjon, az önkormányzat közös megegyezéssel mielőbb, közös megegyezés hiányában rendes felmondással, december 31-ével megszünteti a szerződést. A közgyűlésen elhangzott: a szerződés csak a lakosságra vonatkozik, amely esetében a továbbiakban a kataszrófavédelem látja el a feladatot. A közületek, vállalkozások számára a Filantrop a jövőben is változatlanul szolgáltatást nyújthat.  

Ismét csatlakozik az önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. A korábbi évekhez hasonlóan a már felsőoktatási intézményben tanuló  diákok 2017. januártól 10 hónapra, míg a tanulmányaikat jövőre kezdők 2017-től 2020-ig 3x10 hónapra kaphatnak támogatást. 

Elfogadta a közgyűlés a DAKK Zrt. beszámolóját, továbbá döntött a többlet ellentételezés megfizetéséről is. Mint ismeretes, az önkormányzat minden évben megfizeti a szolgáltató részére - egyrészt saját, másrészt állami támogatásból - a bevételekkel nem fedezett, indokolt költségeket. 2015-re a város 345,5 millió forintot már megfizetett, ebből 326 milliót saját forrásból, a fennmaradó részt állami támogatásból. A szükséges többlet ellentételezés  még további mintegy 90 millió forint, amelynek állami támogatására az önkormányzat pályázatot nyújt be. A határozat szerint, amennyiben a pályázat nem, vagy csak részben fedezi ezt a költséget, akkor a város a különbözetet is saját forrásai terhére biztosítja. 

Kamerás utasszámláló rendszert tesztelnek a jövőben Kecskeméten, az egyik Mercedes hibridhajtású autóbuszon. A fejlesztés a HC Lineár Kft. nevéhez fűződik, amely kérte a mintapéldány kipróbálásának lehetőségét. A kameraképeket egyébként nem továbbítják, a számláláshoz az eszközök valós időben feldolgozzák a képeket és ajtónyitásonként csak egy le- és felszálló számot továbbítanak a fedélzeti számítógépre. A tesztelés eredményeként olyan információkat kaphat majd a szolgáltató és az önkormányzat, amely segít a későbbi, hatékonyság növekedést célzó intézkedésekhez.

Újabb térfelügyeleti kamerát helyez ki a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány a Mikszáth Kálmán krt. - Nemesszeghy Márta u. kereszteződésébe. Az intézkedés azért szükséges, mert a környéken az utóbbi időben elszaporodtak a betörések. A telepítés költsége 1,2 millió forintba kerül, amely összeget a város költségvetése biztosítja. 

Idén is megrendezik Kecskeméten szeptember 16-22. között az Európai Mobilitási Hetet és szeptember 18-án az Európai Autómentes Napot. Utóbbin, 7-18 óra között a Deák Ferenc tér Alföld áruház felőli oldala, a Lechner Ödön utca, a Luther köz, az Arany János utca, a Kisfaludy utca, a Festő utca, a Lestár téri zsákparkoló, a Kossuth téri parkolók a Lordok Háza előtt, a Katona József tér, a Batthyány utca (Dobó körúti körforgalomtól a Lestár tér irányába) és a Trombita utca lesz lezárva a motorizált forgalom elől.

Elfogadta a közgyűlés Király József képviselő azon indítványát, hogy a Városháza díszudvarát Lechner Ödönről, az épület tervezőjéről nevezzék el. A felavatás augusztusban lesz, abból az alkalomból, hogy 24-26. között ad helyet a város az Országos Főépítészi Konferenciának.

A képviselő a városháza két kisebb udvarának elnevezésére is javaslatot tett, végül Szemereyné Pataki Klaudia polgármester javaslatára konszenzus született: nem csak a belső udvarok, hanem az épületben lévő nagyobb termek esetében is célszerű méltó elnevezést találni, amelyekre később visszatér a közgyűlés. 

A közgyűlés önkormányzati díjak és kitüntető cím adományozásáról döntött, a következők szerint:

„Pro Urbe" kitüntető címet adományoz Kerényi György, a Kecskemét-Marosvásárhely Baráti Kör Egyesület elnöke részére

„Kada Elek-díj"- at adományoz Dr. Brúszel László ügyvéd, a Kecskeméti Vadaskert Természetvédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke részére

„Katona József -díj"- at adományoz a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár részére

„Kodály Zoltán-díj"- at adományoz a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar részére

„Bozsó János-díj"- at adományoz Bruncsák András festőművész, a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola tanára részére

„Tóth László-díj"- at adományoz Németh Ernő újságíró, a Gong Rádió főszerkesztője részére

„Kecskemét Szociális Ügyéért Díj"-at adományoz Juhász Rózsa, az az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata Posta utcai telephelyének vezető gondozója és Tóth Katalin, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága szociális és gyermekvédelmi igazgatója részére.

„Kecskemét Város Környezetvédelméért Díj"-at adományoz Nagy Emőke kertészmérnök, az EMŐKERT BT vezetője részére.

„Mathiász János-díj"- at adományoz Keresztes József, a Mathiász János Borrend titkára részére,

„Kecskemét Gazdasági Fejlődéséért Díj"-at adományoz Versegi János, a VER-BAU Kft. tulajdonos-ügyvezetője részére.

„Év Kecskeméti Mestere Díj"-at adományoz Szabó József karosszéria lakatos mester részére.

Kövessen minket a Facebookon is!