Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 4. 20:31

Békés tanár úr 70 éves

Képgaléria
Békés tanár úr 70 éves
Dr. Békés József kecskeméti tanárt, történészt, turkológust köszöntötték 70. születésnapja alkalmából barátai, tisztelői a Barátok templomában. Az ünneplők klasszikus zeneszerzők műveit hallgathatták meg ebből az alkalomból Fehérvári Gábor karnagy, a templom kántora tolmácsolásában. (Fotók: Tódor Norbert)

Dr. Békés József a ma Pécshez tartozó Mecsekszabolcson született 1946-ban. Édesapja bányamérnök, édesanyja népi iparművész volt. Iskoláit a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem szakán végezte. Két szemesztert végzett latin és török szakon, ami nagyban elősegítette későbbi történészi munkáját. Békés tanár úr dolgozott többek között a Szent István Bazilikában, a Fővárosi Levéltárban, és az Országos Széchenyi Könyvtárban. 1977-ben adták ki első könyvét. Kecskemétre 1977-ben, 32 évesen került. Először egy tanyasi iskolában, Kisfáiban tanított történelmet és magyart kilenc esztendeig. 1987-ben kutatói állást kínáltak neki a Pécsi Levéltárban, ő azonban nem fogadta el, inkább Kecskeméten maradt. 1988 óta tanít a Németh László Gimnáziumban, és a Szegedi Tudományegyetem bölcsészettudományi karán is előadott. Időközben elsajátította a török nyelvet (és az arab írásmódot), mert mint mondta: történészként érdekelte a török korszak. Jelenleg magántanulóknak oktatja a nyelvet (egykor a Piarista Gimnáziumban is tanított). Idén ősztől kezdve pedig rendhagyó történelemórákat tart a Kecskeméti Katona József Múzeumban, illetve a levéltárban.

Eddigi szakmai pályafutását ekképp foglalta egy mondatba Soren Kierkegaard dán filozófust idézve: „Az életet csak a múlt ismeretében érthetjük, de a jövőbe tekintve élhetjük.”.

Két kötete jelent meg eddig és egy füzete. Könyvei: Pest megye sajtó bibliográfiája 1794-1975 (kiadás éve: 1977); A magyar nyelvű történetírás kezdetei - 16-17. század (2007).  A Barátok temploma Kecskemét 1475-2016 című füzete a Farkas Galéria Bt. gondozásában jelent meg 2016-ban.

Békés tanár úr nem „csak” a tudományokban járatos, emellett gyakorta hallgat a szívére. Ugyanis évekkel ezelőtt valahogy megfogta őt a kecskeméti Wojtyla népkonyha szellemisége. „Nagyra értékelem a Karol Wojtyla Barátság Központ munkáját, mert óriási hivatástudatra vall” - fogalmazott. Egyszer bement az intézmény alapító igazgatójához, Farkas P. Józsefhez, és kijelentette: ő bizony szívesen főzne ott havonta egyszer a gondozottaknak teljesen ingyen. „Lelkileg feltölt, de lehangol az ottani látvány” - mondja a szegénységet közvetlen közelről látva.

HÁTTÉR:

Az alábbi művek hangoztak el Fehérvári Gábor előadásában:

Zipoli: Gavotta

Mendelson: B-dúr szonáta 2. tétele

Pachelbel: e-moll toccata

Vivaldi: a-moll concerto 1. tétel

Vivaldi: d-moll concerto 2. tétel

Bach: e-moll preludium és fuga

Bach: Air D-dúr szvitt

Gounod: Ave Maria

Dubois: Toccata

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház